Praktische landinformatie Malawi

Republiek Malawi

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Lilongwe
Beste reisperiode: mei t/m augustus
Afstand vanaf Nederland: 7800 km
Talen: Chichewa en Engels (andere talen: Chitumbuka en andere Bantoe-talen).
Zeden, gewoontes en religie: In Malawi is van de bevolking 55% protestant, 20% katholiek, 20% moslim en 5% overig religies.
Tijdverschil: Internationale groepsreis Malawi
Telefooncode: +265
Voltage: 220 Volt
Munteenheid: kwacha (MAK), verdeeld in 100 tambala
Luchthaven: Blantyre (BLZ), Lilongwe (LLW)

Geografie

Malawi ligt in Zuidelijk Afrika ten westen van Zambia. Malawi grenst verder aan Mozambique en Tanzania. De oppervlakte van Malawi is 118.480 km2. Malawi is daarmee ongeveer 3.5 keer zo groot als Nederland. Het land is langgerekt land en heeft een lengte van 800 km en de breedte tussen de 80 en de 160 km. Het Malawimeer, gelegen in het oosten van het land, is net als het land zelf, langgerekt. Het meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van Malawi in beslag. Het Malawimeer ligt in de Centraal-Afrikaanse Slenk en het diepste punt is 785 meter. Het meer watert af in de Shire, die daarna in de Zambesi in Mozambique uitkomt om in de Indische Oceaan af te wateren. Ten westen van het Malawimeer liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (3000 mtr).

Klimaat

Malawi heeft een tropisch klimaat. De regentijd valt tussen november en april. De beste tijd om Malawi te bezoeken is dus tussen eind april en begin november. Aan het begin van de droge tijd is het bijzonder warm, maar dit is wel de beste periode voor vogelaars. Aan het einde van de droge periode verzamelt het meeste wild zich rond de overgebleven drinkplaatsen. Dit is dus de beste periode om het wild van nabij mee te maken. In oktober is de gemiddelde temperatuur 33 graden. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21 graden.

Talen

De officiële taal van Malawi is Engels. De verschillende stammen in Malawi spreken hiernaast ook hun eigen talen en dialecten.

Valuta

Euro's en Amerikaanse dollars kunnen op wisselkantoren gewisseld worden of bij banken. Geld wisselen bij een hotel houdt in dat men meestal een hogere commissie betaalt dan bij een bank. Bij het wisselen van buitenlandse valuta is het tonen van uw paspoort verplicht. De munteenheid van Malawi is de Kwacha, onderverdeeld in 100 tambala. Het kan lastig zijn om aan cash te komen. De meeste hotels, winkels, restaurants en andere zaken in de grotere plaatsen accepteren internationale creditcards.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Malawi is een vaccinatie tegen gele koorts niet nodig bij reizen direct vanuit Nederland. Bij reizen via een land in het gele koortsgebied in Afrika of Zuid Amerika is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. DTP en Hepatitis A wordt aanbevolen. Anti-Malariapillen worden aanbevolen.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Voor een bezoek aan Malawi is geen visum verplicht, tenzij u langer dan 90 dagen gaat verblijven. Voor reizigers met een buitenlands paspoort gelden andere bepalingen voor deze bepalingen raden wij aan om contact op te nemen met de ambassade van Malawi.

Feestdagen

Nieuwjaar 1 januari
Clilembwe Day 15 januari
Pasen, Pinksteren en Goede Vrijdag maart/april
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Vrijheid 14 juni
Dag van de Republiek 6 juli
Moederdag oktober
Arbor Day december
Kerstmis 25 en 26 december

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Malawi terug te vinden.

Het is onvermijdelijk om in Malawi als toerist niet als wandelende schatkist beschouwd te worden. Loop daarom niet met camera's, sieraden en geld in het zicht. Kijk voor het actuele advies bij website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bevolkingsgroepen

Malawi telt 10.843 miljoen inwoners van uiteenlopende culturen (55% protestant, 20% katholiek, 20% moslim, 5% overig) op ruim 118.000 vierkante kilometer. Slechts 13% van de inwoners woont in de steden. Ongeveer de helft van de totale bevolking woont in het zuiden, op eenderde van het totale landoppervlakte. 55% van de bevolking is jonger dan 16 jaar.

Eten en drinken

In Malawi wordt de geroosterde maiskolf veel gegeten. Daarnaast staan sweet potato en cassava op het menu. Ook de vis is een lekkernij. Het beste gedeelte van de vis, de vissenkop, gaat vaak naar de man des huizes. Bekende gerechten zijn de Chambo (een Lake Malawi-vis) en Nsimia (maishavermoutpap) wordt als basis bij zo ongeveer alles gegeten. Tropische vruchten zijn ook een onderdeel van het dagelijkse menu. Er wordt prima bier in Malawi geschonken en de wijn wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika.

Fooien, bedelen en afdingen

In lokale bars en restaurants worden fooien niet verwacht. Meestal verdient het personeel slecht, dus je kunt natuurlijk iets geven voor de service. Afdingen is over het algemeen gebruikelijk.

Flora en Fauna

De begroeiing van Malawi bestaat uit grassen en bossage. De oevers van de rivieren en het Malawi meer zijn moerassig. Er groeien veel bijzondere inheemse bloemen in Malawi. Een voorbeeld daarvan zijn de uitbundige gladiolen, maar er zijn ook meer dan honderd soorten orchideeën te vinden. Sparren en eucalyptusbomen zijn geplant voor de houtindustrie. Het wild in Malawi leeft voornamelijk in de nationale parken. Het meest bekendste park is het Liwonde Nationaal Park. Hier leven kuddes olifanten en antilopen. In de Shire Rivier baden kuddes nijlpaarden. Andere parken zijn het Kasungu Nationaal Park, het Nyika Nationaal Park, het Lake Malawi Nationaal Park en het Vwasa Marsh Wild Reservaat. In het zuiden leven veel luipaarden, jakhalzen en zebra's.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl