Praktische landinformatie Mozambique

Republiek Mozambique

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Maputo
Afstand vanaf Nederland: 9000 km
Reistijd: 11:00 uur
Talen: Portugees
Zeden, gewoontes en religie: Inheemse godsdiensten, christendom (circa 30%), Islam (circa 25%), kleine Hindoe gemeenschap
Tijdverschil: 's Winters één uur later dan in Nederland
Telefooncode: +248
Alarmnummers: 10111
Voltage: 220 Volt
Stekker: Wereldstekker nodig met 3 polen
Munteenheid: metical (MZM)
Luchthaven: Beira, Maputo en Nampula Airport
Nationale feestdagen: 25 juni (Onafhankelijkheidsdag)

Klimaat

In het noorden van Mozambique is er een tropisch klimaat, in het zuiden een subtropisch klimaat. Aan de kust is het vaak warmer dan in het binnenland. Het natte zomerseizoen is van oktober tot maart. De meeste regenbuien zijn van januari tot maart. Van april tot september loopt het winterseizoen. Het is het koeler, maar overdag en vooral aan de kust kan het nog erg warm worden.

Valuta

Het nationale betaalmiddel is de metical (MZM). Het is verstandig direct bij aankomst op het vliegveld de geldzaken te regelen en geld te wisselen bij de bank. Een bezoek aan een bank onderweg vraagt enorm veel tijd. Neem US$ mee. In veel gevallen kan hiermee worden betaald, maar voor de kleine bedragen gebruikt men het lokale geld, in kleine coupures. Wisselen in de hotels is onvoordelig. Wat u na uw reis overhoudt kan weer op het vliegveld worden gewisseld op vertoon van het formulier dat bij aankomst werd verstrekt.

Gezondheid

MALARIA: Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Er komt gedurende alle maanden malaria voor. Voor de bescherming tegen malaria worden antimalariamiddelen aanbevolen. Aangeraden wordt om een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die per persoon noodzakelijk zijn. Daarvoor kan een bezoek gebracht worden bij de KLM Travel Kliniek of de plaatselijke GGD, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Naast het feit dat het belangrijk is om de vereiste inentingen te krijgen is het ook van belang dat er rekening wordt gehouden met het aids-virus. Dit is via seksuele contacten overneembaar, maar ook via bloedtransfusies.

Reisdocumenten

Nederlanders hebben voor dit land verplicht een visum nodig. Een paspoort is verplicht en dient nog 6 maanden na verblijf geldig te zijn. Beide visa voor Mozambique kunnen aangevraagd worden bij de ambassade van Mozambique in Brussel. In Nederland is geen ambassade voor Mozambique. Het visum is eventueel ook aan de grens verkrijgbaar.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Mozambique terug te vinden.

Mozambique is geen onveilig land. Wel blijft het zo dat het een arm land is en dat er ook criminaliteit heerst. Het is daarom belangrijk dat er altijd voorzichtig en bewust omgegaan wordt met camera's en waardepapieren. Vooral in de toeristische steden en gebieden is het verstandig om op te letten met waardevolle spullen. In avond en nacht is de criminaliteit verhoogd, loop daarom niet in het donker alleen op straat.

In Mozambique zijn er nog veel niet-ontplofte mijnen. Het is dus niet verstandig om in verlaten gebieden te bewandelen zonder gids. De laatste tijd is de meest gebruikte route/grensovergang met Zuid-Afrika veel in het nieuws, de Ressano Garcia. Op deze route doen zich regelmatig incidenten voor waarbij een auto gedwongen wordt te stoppen. Wanneer de auto tot stilstand wordt gebracht is de kans op een beroving groot. Geadviseerd wordt dan ook om niet alleen te rijden op deze route en wanneer nodig wel met gids. Op de site van Ministerie van Buitenlandse zaken is meer informatie.

Eten en drinken

In Mozambique worden er veel visgerechten opgediend. Daarnaast zijn er nog steeds Portugese invloeden te vinden en daarom heeft de keuken ook veel Portugese gerechten. Het drinken van kraanwater is sterk af te raden. Overal worden flesjes mineraalwater verkocht. De restaurants in de grote steden zijn over het algemeen van goede kwaliteit en beschikken vrijwel allemaal over een uitgebreide wijnkelder.

Fooien, bedelen en afdingen

Net zoals in elk ander land is het gebruikelijk om een fooi te geven wanneer er tevredenheid bestaat over de service en diensten. In Mozambique wordt verwacht dat er gemiddeld 10% van het totale bedrag gegeven wordt. Dit is met uitzondering op de service in accommodatie, daar kan het bedrag zelf bepaald worden.

Flora en Fauna

In Mozambique bestaat het landschap uit een lange vlakke kustlijn. De binnenlanden zijn bedekt met dichte bossen en savannen. De westelijke grens met Zimbabwe wordt gevormd door bergen. Mozambique heeft ook een flink aantal prachtige eilanden. Hagelwitte stranden, azuurblauwe zee en de mooiste koraalriffen ter wereld.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl