Praktische landinformatie Namibië

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Windhoek
Afstand vanaf Nederland: 8100 km
Reistijd: 14:00 uur
Talen: Engels
Tijdverschil: 's Winters 1 uur later dan in NL
Telefooncode: 264
Alarmnummers: 1011
Voltage: 220 volt
Munteenheid: Namibische Dollar
Luchthaven: Hosea Kutako International Airport (bij Windhoek)

Klimaat

Namibië heeft een subtropisch klimaat. De zomers in het binnenland (van oktober tot april) zijn warm met koele nachten. De winters zijn over het algemeen milder met maximum temperaturen rond de 20 graden en minimum temperaturen rond de 6 graden. De ochtenden zijn koud en kan het zelfs een paar graden vriezen. De zomer is tevens het regenseizoen, de regen valt meestal in het noorden en noordoosten van het land.

Talen

De officiële taal is Engels. Toch wordt er voornamelijk Afrikaans gesproken in grote delen van Namibië, behalve in Caprivi waar alleen Engels wordt gesproken. Duits wordt ook vrij veel gesproken in steden als Luderitz, Swakopmund en in nog enkele kleine nederzettingen. In het Noorden van het land wordt ook veel
Portugees gesproken vanwege de vele Angolese vluchtelingen die daar verblijven.

Valuta

Het nationale betaalmiddel is de Namibische Dollar (zelfde waarde als de Zuid Afrikaanse Rand). Er kan betaald worden met Namibische Dollar en Zuid-Afrikaanse Rand en US Dollars. Travellercheques US$ kunnen gewisseld worden bij banken. Pinnen is niet gebruikelijk en het is daarom ook goed mogelijk dat het niet kan. Reischeques in Britse ponden worden ook gewisseld.

Gezondheid

Voor Namibië geldt in het algemeen geen inentingsplicht, maar worden sommige vaccinaties wel aanbevolen. Mogelijke vaccinaties zijn: DTP (difterie,tetanus en polio), Hepatitis A (geelzucht), gele koorts en Malaria (pillen). Voor persoonlijk advise neem contact op met de plaatselijke GG&GD of de KLM Travel Clinic.

Reisdocumenten

Nederlanders en Belgen hebben voor dit land geen visum nodig. Een paspoort is verplicht en dient nog 6 maanden na verblijf geldig te zijn.

Feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaart (maart/april), Onafhankelijkheidsdag (21 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Cassinga Day (4 mei), Afrika Dag (25 mei), Dag van de Helden (26 augustus), Dag van de Mensenrechten (10 december), Kerstmis (25 december),
Family Day (26 december).

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Namibië terug te vinden.

Namibië is een land met weinig misdaad. Zoals in elk land kan het wel voorkomen en daar moet ook rekening mee gehouden worden. Het is niet verstandig om in verlaten buurten als toerist in het donker rond te lopen en wees altijd voorzichtig met waardepapieren, zoals een paspoort en geld. Laat daarom geen waardevolle spullen achter in de huurauto en geef nooit de sleutels van de huurwagen af.

Bevolkingsgroepen

In Afrika zijn ontelbaar veel stammen te vinden. Soms groeperen ze zichzelf in een deel van een land, maar soms leven ze zelfs verspreid over meerdere landen. In Namibië zijn de vijf grootste stammen: Owambo's, San, Herero's, Himba's en Basters.

Eten en drinken

Het water dat in Namibië uit de kraan komt is meestal niet drinkbaar. Het beste is om te drinken uit mineraalflessen die te koop zijn in veel winkeltjes. Het is niet verstandig om rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel te eten. De keuken in Namibië is beïnvloedt door de Zuid Afrikaanse en Duitse keuken. Er wordt veelal westerse en lokale gerechten geserveerd. Er zijn volop leuke, goedkope restaurantjes te vinden. Ingrediënten die veel gebruikt worden voor een lekkere maaltijd zijn vlees, vis en mais.

Fooien, bedelen en afdingen

Wanneer er een fooi gegeven wordt is het normaal dat er een bedrag van ongeveer 10% - 15% van het totale bedrag genomen wordt.

Flora en Fauna

Het wild is het beste te bezichtigen in een van de wildparken, die waarschijnlijk ook in de planning staan. Het beste seizoen voor het bezoek van de wildparken in de centrale - en noordelijke regio's is in de winter (van mei tot september), wanneer het overdag warm is en 's nachts koel. Namibië beschikt over een klein aantal heel bijzondere flora en fauna, bijvoorbeeld: de Welwitschia en de Kokerboom.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl