Praktische landinformatie Oeganda

Republiek Oeganda

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Kampala
Talen: Engels
Zeden, gewoontes en religie: De religies met de meeste aanhangers zijn het katholieke en islamitische geloof.
Tijdverschil: In de winter 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland
Telefooncode: +256
Voltage: 220/230 Volt
Munteenheid: Oegandese shilling
Luchthaven: Entebbe International Airport, 40 km gelegen van de hoofdstad Kampala

Geografie

Oeganda is een land in Afrika dat aan Soedan, Kenia, Tanzania, democratische Republiek Congo en Rwanda grenst. Eén van de kenmerken aan het landschap van Oeganda is de grote hoeveelheid meren die het land bezit. Oeganda kan werkelijk een land van meren worden genoemd. Bijna eenderde van het land is bedekt met water. Het grote Victoria meer, het grootste meer in Afrika, beheerst de zuidelijke grens van het land, terwijl de Edward en Albert meren de westelijke kant van het land uitmaken. Het Edward meer is met het Kazinga kanaal verbonden met het George meer. Dit meer is een waar paradijs voor watervogels. In het centrum van Oeganda liggen de Kwania en Kyoga meren die worden gevoed met het Nijlwater. Lake Mburo is het enige meer dat in het midden van een Nationaal Park is gelegen. De vele kleine kratermeren zijn een verhaal apart. De verschillende stemmingen en zonsondergangen die men bij deze meren kan ondergaan en meemaken zijn alleen al een bezoek aan Oeganda meer dan waard.

De Nijl
Dit is de grootste rivier van Afrika en de langste rivier ter wereld. Aan de oevers van deze rivier zijn vele beschavingen ontstaan en ten onder gegaan. Dicht bij Jinja werd in 1954 de Owen Falls Dam geopend die het Victoria Meer tot een van de grootste waterreservoirs ter wereld heeft gemaakt. De hydro-elektrische centrale verzorgt het grootste gedeelte van de elektriciteitsbehoefte van Oeganda en voorziet tevens een groot gedeelte van Kenia van stroom. Andere indrukwekkende hoogtepunten van deze rivier zijn de Bujagali watervallen, ca 1 km van wild stromend water waar ook het "white water rafting" kan worden bedreven, maar ook de kleine dorpjes gelegen aan de oevers van deze machtige rivier. De rivier stroomt verder naar het noorden, naar Lake Kyoga en naar het Murchison Falls Nationaal Park. Hier zorgt een zes meter brede kloof in de rotspartij dat het water met enorme kracht 30 meter omlaag stort. De hierdoor ontwikkelde wolk van fijne waterdruppels en de zon zorgen samen voor een prachtige regenboog in deze indrukwekkende kloof. Daarna vloeit het water van de Victoria Nijl in het pittoreske Albert meer waar het zich verenigt met het water van de Albert Nijl. Samen vormen ze de Witte Nijl die dan verder stroomt naar Soedan. Voor vissers een werkelijk eldorado. Nijlbaars (oftewel mputa) en Tilapia zijn heerlijk voedsel. Het vangen van de Tijgervis is niet gemakkelijk, maar is zeer de moeite waard. Natuurlijk zijn er gigantische Nijl krokodillen te zien die op de zandbanken zonnebaden en ook de vele nijlpaarden zijn hier geheel op hun plaats. Het uitbundige plantenleven langs de oevers en de vele prachtige watervogels maken een tocht over deze prachtige rivier tot een ware belevenis.

Klimaat

Oeganda heeft een tropisch klimaat, zonder extreme hitte of koude.Gedurende het gehele jaar schommelt de temperatuur tussen 20 en 24 graden. Op berghellingen kan het frisser zijn. Er zijn in Oeganda twee regenseizoenen, de grote regentijd is van april tot mei en de kleiene regenperiode is oktober tot december. Het gehele jaar door kan men in Oeganda reizen, waarbij de maanden maart t/m mei minder geschikt zijn i.v.m. het lange regenseizoen. Het klimaat in Oeganda is ongeveer gelijk aan dat van Kenia, behalve dat er in Oeganda het gehele jaar door wat regen valt. De gemiddelde temperatuur bedraagt 25 graden De laagste temperatuur van 18 graden en maximum temperatuur van 30 graden.

Talen

De officiële voertaal is Engels, hoewel Oeganda en Kiswahili eveneens in de meeste delen van het land worden gesproken.

Valuta

In Oeganda is de nationale valuta de Oegandese shilling. 1 EUR = 2,535.18 UGX. (per juni 2008) De tweede valuta in Oost Afrika is de US dollar. De Euro wordt inmiddels overal geaccepteerd. Over het algemeen is er momenteel zelfs meer vertrouwen in de Euro dan in de US dollar. Geldautomaten zijn beperkt aanwezig. Als ze er zijn, dan vindt u ze meestal in de grote steden. De automaten keren alleen locale valuta uit. Het is aan te bevelen om USD en/of Euro's mee te nemen. Advies is om vooral het geld in cash en in kleine en grote coupures. Houd er rekening mee dat travellercheques over het algemeen alleen in de grote steden kunt inwisselen. Wanneer met een creditcard betaald wordt, wordt er in USD meestal tegen een ongunstige koers afgerekend. In de meeste grotere hotels, restaurants en winkels kan men overigens met creditcard betalen. De meest geaccepteerde kaart is Visa. Mastercard en Amex worden minder geaccepteerd

Gezondheid

Over het algemeen gelden de volgende adviezen volgens de Landenlijst LCR. Een verblijf in het buitenland kan een risico voor de gezondheid inhouden. Natuurlijk is het ook zinvol antidiarree tabletten mee te nemen evenals een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Vooral op het water heeft men een grote kans op verbranding. In de meeste meren en rivieren in Oeganda komt Bilharzia voor. Daarom is het niet aan te raden te zwemmen in de rivieren en meren en niet blootsvoets door rivieren te lopen.

Reisdocumenten

Voor Oeganda heeft is een visum verplicht. Het visum is ter plaatse te koop op de internationale luchthaven van Entebbe, maar ook verkrijgbaar bij de visumdienst in Breda. Deze kosten circa USD 50 per persoon. Het visum is drie maanden geldig vanaf de afgiftedatum en geldt voor een eenmalige binnenkomst. Het paspoort moet na afgifte van het visum nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Kinderen tot en met 15 jaar mogen in het paspoort van de ouders bijgeschreven staan. Kinderen die tijdens de reis 16 jaar worden, dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Feestdagen

Nieuwjaar: 1 januari, Bevrijdingsdag: 26 januari, Vrouwendag: 8 maart, Dag van de Arbeid: 1 mei, Dag van de Martelaren: 3 juni, Dag van de Helden: 9 juni, Onafhankelijkheidsdag: 9 oktober, Kerstdagen: 25 en 26 december.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Oeganda terug te vinden.

Over het algemeen is Oost Afrika veilig. Het is echter belangrijk om een aantal basisregels in acht te nemen. Maak kopieën van de waardepapieren. Neem niet te veel contant geld mee en verdeel het contante geld over verschillende tassen. Draag geen dure sieraden en opzichtige camera's. Verlaat het hotel niet zonder begeleiding na 18.00 uur tot 06.00 uur of neem een taxi. Wees voorzichtig in afgelegen gebieden.

Bevolkingsgroepen

In Oeganda zijn 36 verschillende bevolkingsgroepen te onderscheiden, elk met een eigen taal, muziek, tradities en cultureel erfgoed. Sommige groepen zijn heel kunstzinnig, hun vaardigheden zijn terug te vinden in veel bewerkingen van sieraden, huiden, hoorns, leer, hout en het maken van slagwerkinstrumenten. De stammen onderscheiden zich van andere groepen door een bepaalde klederdracht en/of het versieren van de huid met verf of littekens. Net als veel stammen in andere Afrikaanse landen behouden de stammen hun oeroude tradities zo goed mogelijk.

Eten en drinken

Net als in de meeste Afrikaanse landen wordt er ook in Oeganda veel verse vis en vlees met rijst gegeten. Matoke is het nationale gerecht. Dit is een maaltijd met banaan, tomaat en vlees of vis. In veel gerechten wordt ananas en banaan gebruikt. Reden hiervoor is omdat deze twee fruitsoorten overal voor een zeer goedkoop te krijgen zijn. Het is belangrijk veel water te drinken, zeker in de zomermaanden. Er wordt aangeraden water uit flessen te drinken.

Flora en Fauna

Oeganda is een van de mooiste landen van Afrika, met prachtige natuurparken, de bronnen van de Nijl vinden hier de oorsprong, prachtige watervallen, Pygmeeënstammen in het westen, de big five en natuurlijk de berggorilla's in Bwindi, maar ook de grootste variateit in primaten leven hier. Dit land was eens een land rijk aan wild, maar veel hiervan is gedood tijdens de regering van Idi Amin en tevens tijdens de oorlog die werd gevoerd om van hem verlost te worden. De wildpopulatie herstelt zich echter langzaam. Een groot voordeel is dat men zelden een ander voertuig ontmoet tijdens de gamedrives en in essentie betekent dit dat men het park uitsluitend met het wild deelt. Een gamedrive is een tocht in een wagen met ervaren chauffeur op zoek naar het vele wild. Oeganda heeft 10 Nationale Parken en 16 Wildreservaten. Het geboorteseizoen voor de Hartebeest en Oeganda-kob is van januari tot februari en voor de Oribi van februari tot maart.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl