Praktische landinformatie Rwanda

Republiek Rwanda

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Kigali
Beste reisperiode: Het klimaat van Rwanda is gematigd met twee regenachtige periodes: februari-april en november-januari. In de bergen is het klimaat mild.
Afstand vanaf Nederland: 6510 km
Reistijd: 10.30 uur
Talen: Kinyarwanda, Frans en Engels
Zeden, gewoontes en religie: Rooms-Katholiek 56,5%, Protestant 26%, Adventist 11,1%, Moslim 4,6%, Andere 0,1%, Geen 1,7%
Tijdverschil: 's Winters één uur later dan in Nederland
Telefooncode: +250
Voltage: 220-240V
Stekker: verloopstekker nodig
Munteenheid: Rwandese frank (RWF)
Koers: 1 Euro = 746,778 RWF (januari 2009)
Luchthaven: Kigali en Cyangugu
Nationale feestdagen: 1 juli Onafhankelijkheidsdag

Primaten in Rwanda

Rwanda is met 13 soorten primaten een waar paradijs. De bekendste hiervan is de berggorilla die op de beboste hellingen van de 4.500 meter hoge Virunga vulkanen leeft. De andere primaten leven in het Nyungwe Forest in zuidwest Rwanda.

Geografie


Klimaat

Rwanda heeft een gematigd tropisch klimaat. Doordat heel Rwanda redelijk hoog is gelegen, is de gemiddelde temperatuur van zo'n 20 graden veel koeler dan je zo dicht bij de evenaar zou verwachten. Wel is het zo dat de temperaturen hoger in de bergen wel een stuk koeler zijn dan in de rest van het land. Het kan hier gedurende de nacht zelfs vriezen en sneeuwen. Er zijn in Rwanda vier verschillende seizoenen te onderscheiden: het lange regenseizoen: In de periode van februari tot mei valt er veel neerslag. Het regent gedurende deze periode bijna onophoudelijk. Het lange droge seizoen: Vanaf de tweede helft van mei tot en met de eerste helft van oktober valt er weinig tot geen neerslag, er is dan sprake van een lange droge periode. Het korte regenseizoen: Vanaf de tweede helft van oktober tot december vallen er kleine buien. Het korte droge seizoen: Vanaf de tweede helft van december tot februari is er sprake van een korte droge periode.
De beste periode om Rwanda te bezoeken is de periode die is gelegen tussen de twee regenseizoenen, te weten de periode van de tweede helft van mei tot oktober en van de tweede helft van december tot februari.

Talen

De officiële talen zijn het Kinyarwanda, dit is een Bantu taal welke verwant is het aan Kirundi, de taal van Burundi. Frans en Engels, dit wordt met name gesproken door Tutsi die zijn teruggekeerd uit Uganda. Over het algemeen kan men in Rwanda redelijk goed terecht met Frans, maar in mindere mate met Engels. Het kan dan ook handig zijn om een taalgids Frans mee te nemen. Van deze talen wordt het Kinyarwanda veruit het meeste gesproken in Rwanda. In Rwanda wordt op sommige plaatsen ook Swahili gesproken.

Valuta

De munteenheid in Rwanda is de Rwandese Frank (RWF). De Rwandese Frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 20 en 50 frank en biljetten van 100, 500, 1000 en 5000 frank. In Rwanda kan men bij veel banken en wisselkantoren Euro's omwisselen in Rwandese Frank. Pinnen met de pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Rwanda maar zeer beperkt mogelijk, dit kan i.p. uitsluitend in de grote steden en op de luchthaven van Kigali. De aanwezige geldautomaten zijn bovendien regelmatig buiten werking. Creditcards, zoals Visa en MasterCard en American Express in mindere mate, worden geaccepteerd bij de grote internationale hotels, lodges en restaurants met veel internationale bezoekers. Men kan ook contanten met een creditcard opnemen bij enkele banken. Travellercheques worden met name omgewisseld in de hoofdstad Kigali. Buiten Kigali kan het echter lastig zijn om travellercheques in te wisselen. Travellercheques in Euro's en US Dollars zijn het meest gangbaar en geven het minste extra wisselkosten. Over het algemeen zijn de banken in Rwanda geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 08:00 uur tot 13:00 uur.

Gezondheid

Gele koorts vaccinatie is verplicht. Een DTP vaccinatie wordt aanbevolen evenals bescherming tegen Hepatitis A. Soms is een Choleraverklaring nodig. Aangeraden wordt om een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die voor de reis noodzakelijk zijn. Men kan hiervoor terecht bij de huisarts, KLM travel Clinic of de plaatselijke GGD, zij zijn op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Gedurende het hele jaar komt Malaria voor. Het is dus van belang malariatabletten mee te nemen.

Reisdocumenten

Reisdocumenten
Voor Rwanda is een paspoort nodig dat bij aankomst in Rwanda nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor een bezoek aan Rwanda is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist.

Feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Helden (1 februari), Genocide herdenkingsdag (7 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Onafhankelijkheid (1 juli), Bevrijdingsdag (4 juli), Maria Hemelvaart (15 augustus), Dag van de vaderlandsliefde (1 oktober), Kerst (25 en 26 december)

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Rwanda terug te vinden.

Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen in Rwanda. Niet-essentiele reizen naar de grensstreek met de Democratische Republiek Congo en Burundi worden ontraden. De mogelijkheid bestaat dat zich met name in de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo een incidentele lokale verslechtering van de veiligheidssituatie voordoet. Kijk voor het actuele advies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bevolkingsgroepen

De Republiek Rwanda is een van de dichtstbevolkte landen in Afrika. Er wonen ruim 9,7 miljoen inwoners, waarvan een half miljoen in de hoofdstad Kigali. De jaarlijkse bevolkingstoename bedraagt ca. 2,7%. Er zijn drie etnische groepen te onderscheiden: de Hutu (Bantoes, 90%), de Tutsi (Hamieten, 9%) en de oudste bewoners, de Twa (pygmeeën, 1%). De Tutsi vormden tot 1960 de heersende bevolkingsgroep. In 1994 zijn naar schatting ruim 2 miljoen inwoners, vooral Tutsi's gevlucht door politiek en etnisch geweld naar de buurlanden, maar inmiddels is het grootste deel weer teruggekeerd.

Eten en drinken

De keuken van Rwanda bestaat vooral uit aardappels, cassave, mais en bananen. De bekende gerechten in Rwanda zijn Tilapia, baars uit de Nijl en Isombe, dit zijn groene bladeren van de cassave plant welke worden fijngestampt en gegeten met gedroogde vis.

Fooien, bedelen en afdingen

In Rwanda is het niet gebruikelijk om in restaurants, bars en eetgelegenheden een fooi te geven. Een uitzondering vormen de duurdere restaurants in Kigali waar over het algemeen een fooi van zo'n 10% wordt verwacht.

Flora en Fauna

Rwanda is een zeer divers land variërend van de vulkanische bergen in het noorden (tot 4507 meter) tot de rivieren en meren zoals Lake Kivu. Rwanda beschikt over 3 parken. Volcanoes Nationaal Park waar de berggorilla's leven is het meest bekende park mede door Dian Fossey. Daarnaast is het Nyungwe Forest National Park een waar berg regenwoud met hoogtes variërend tussen de 1600 en 2950 meter. Hier leven 75 soorten zoogdieren met 13 primaten zoals chimpansees, 270 vogel soorten en meer dan 200 boomsoorten. Er zijn diverse wandelroutes mogelijk. In het oosten van Rwanda bevindt zich het Akagera Nationaal park waar het savanne wildleven voorkomt, zoals olifanten, buffels, giraffen, antilopen, zebra's en nijlpaarden. Er zijn diverse meren, moerassen en de Akagera rivier wat de grens vormt met Tanzania. Rwanda heeft een prachtige natuur, met een rijk dierenbestand en is vooral bekend voor de zeldzame, zilverzwarte berggorilla's. Rwanda is een land met heuvels, meren, rivieren en uitgestrekt savannes, gelegen tussen Burundi, Tanzania, Oeganda en Congo. Het land is een aanrader vanwege het vele natuurschoon. In het oosten van Rwanda ligt bijv. het Akagera Nationaal Park waar leeuwen, olifanten en nijlpaarden leven. In het westen kan men aan het Kivumeer relaxen, zonnen en zwemmen. Het Parc National des Volcans is gelegen in het noorden van Rwanda en gekend als berggorilla reservaat. Onder begeleiding kan men op stap door het regenwoud op zoek naar één van die prachtige berggorilla's. Onderweg genieten van de kleurrijke vogels, zo'n 650 verschillende zeldzame soorten. Maar de zilverzwarte berggorilla's zijn toch de echte reden om eens naar Rwanda te reizen.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl