Praktische landinformatie Zimbabwe

Republiek Zimbabwe

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Harare
Beste reisperiode: juni tot en met augustus
Reistijd: 11:20 uur
Talen: Engels, Shona en Ndebele
Zeden, gewoontes en religie: Syncretisch (50%), Christelijk (25%) en Inheems (24%)
Tijdverschil: 1 uur later in de winter, geen tijdverschil in de zomer
Telefooncode: +263
Voltage: 220 -240 Volt
Munteenheid: Zimbabwe Dollar (ZWD) zie op valuta.nl de koers
Luchthaven: Harare (HRE), Bulawayo (BUQ), Victoria Falls
Nationale feestdagen: 18 april Onafhankelijkheidsdag, 12 augustus Dag van het Leger

Geografie

Het grootste gedeelte van Zimbabwe bestaat uit een centraal gelegen plateau, 915 tot 1.220 meter boven de zeespiegel. Dit plateau strekt zich uit van het zuiden tot het noorden met een bergachtig gebied in het oostelijk grensgebied dat een hoogte kan bereiken van 1.830 tot 2.240 meter. De belangrijkste rivier, de Zambezi rivier, stroomt langs de noordwestelijke grens, de Limpopo rivier langs de zuidelijke grens.

Klimaat

Omdat Zimbabwe ten zuiden van de evenaar ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die in Nederland, namelijk zomer van oktober tot en met april en winter van mei tot september. De temperaturen die genoemd worden gelden voor de voornaamste centra, men moet zich realiseren dat het over het gehele jaar aanzienlijk warmer is in de lager gelegen gebieden. In de winter zijn de dagen over het algemeen droog en zonnig met gemiddelde temperaturen van 15 - tot 20 graden. In de zomer 25 - tot 30 graden overdag en de heetste maand is oktober, wanneer het kwik vaak de 32 gradenbereikt. Het regenseizoen is van november tot maart.

Valuta

In Zimbabwe wordt betaald met de Zimbabwaanse Dollar. Ook is het mogelijk om met Amerikaanse Dollars te betalen. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd en er zijn mogelijkheden in de grote steden om te pinnen. Wel wordt aangeraden door de hoge inflatie alert te zijn op creditcardbetalingen en aankoop van goederen met buitenlandse valuta.

Gezondheid

Vaccinatie voor Gele koorts is verplicht, alleen wanneer er een endemisch gebied betreden wordt. Tevens is het verplicht om een Cholera verklaring mee te nemen. Andere mogelijke vaccinaties die door Angeli Travel aanbevolen wordt is DTP, Hepatitis A en buiktyfus. malaria preventie is noodzakelijk. Aids is ook in Zimbabwe aan de orde.

Reisdocumenten

Een paspoort is vereist en moet minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst. Een visum is nodig voor Zimbabwe. Dit kan geregeld worden bij aankomst bij de douane in Zimbabwe.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Zimbabwe terug te vinden.

Voor actuele informatie over de veiligheid in Zimbabwe kan er gekeken worden op de site van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse zaken. Dringende informatie zal Angeli Travel altijd meteen verschaffen.

Bevolkingsgroepen

De belangrijkste etnische groepen zijn de Mashona en de Matabele. 25% van de bevolking is Christelijk, 24% traditioneel en 1% Hindu of Moslim. Maar liefst 5O% van de bevolking is syncretisch en hangt verschillende geloven aan. De Engelse taal wordt door de helft van de bevolking verstaan. De spreektaal is Engels, andere talen zijn Shona en Ndebele.

Eten en drinken

Kraanwater in Zimbabwe drinken is niet te adviseren. In elke supermarkt is mineraalwater te koop. Eten in Zimbabwe is voornamelijk bereid met lokale ingredi├źnten. Lokale maaltijden en specialiteiten zijn zeker aan te raden. In de grotere restaurants en hotels zijn er vaak ook Europese gerechten te vinden.

Fooien, bedelen en afdingen

Net als in ieder ander land wordt het gewaardeerd wanneer er een fooi gegeven wordt na goede service. In restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% van het totale bedrag aan fooi te geven. Voor een kruier en andere service, wordt er vaak een standaard van $ 1 of $ 2 gehanteerd.

Flora en Fauna

Zimbabwe bezit over goed onderhouden nationale parken en priv├ę reservaten, met Victoria Falls als bekendste attractie. Hwange is het grootste en mooiste park van het land gevolgd door Mana Pools en Matusadona Nationaal Park.

Nationale parken zijn staatseigendom en is niet geschikt voor landbouw, daarom ideaal voor het wildleven. De belangrijkste parken zijn Mana Pools, Matusadona, Chizarira, Victoria Falls, Kazuma, Hwange, Matobo, Ghona-re-zhou, Chimanimani en Rhodes Nyanga. Groot wild komt in al deze parken voor met uitzondering van Chimanimani en Rhodes Nyanga waar alleen "klein wild" voorkomt. Er zijn enkele prive-reservaten waar wild gehouden wordt. Deze preservaten liggen dichter bij de steden en zijn voor reizigers, die niet veel tijd hebben, goed te bezoeken. Dit zijn Bally Vaughan Park, Kuimba Shiri vogeltuinen, Mukuvisi Woodlands, de leeuw en Cheeta Park, Antilope Park.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl