Praktische landinformatie Zuid-Afrika

Republiek Zuid Afrika

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Pretoria (regering), Kaapstad (parlement)
Beste reisperiode: Door de omvang van ZA, kan men het gehele jaar door delen van Zuid Afrika bezoeken.
Afstand vanaf Nederland: 9600 km
Reistijd: Naar Kaapstad: 12.00 uur, Johannesburg: 11.00 uur. Gebasseerd op een rechtstreekse vlucht
Talen: 11 talen, waaronder Engels, Zulu, Xhosa en Afrikaans
Zeden, gewoontes en religie: 79,8 % van de bevolking is christelijk. Het christendom is in Zuid-Afrika de meest beleden godsdienst en wordt aangehangen door bijna 80% van de bevolking. 15% van de Zuid-Afrikanen belijdt geen geloof. Andere religies in Zuid-Afrika zijn o.a. de islam (1,5%), het hindoeisme (1,2%) en traditionele Afrikaanse religies (1%). De vrijheid van godsdienst wordt in de grondwet gegarandeerd.
Tijdverschil: Het is in Zuid-Afrika tijdens de Nederlandse wintertijd één uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd lopen de klokken gelijk, Zuid Afrika kent geen winter- en zomertijd.
Telefooncode: +248
Alarmnummers: 10111
Voltage: 220 volt, wisselstroom
Stekker: De stekkers hebben drie ronde pennen. Een verloopstekker kan het best ter plaatse worden aangeschaft.
Munteenheid: Zuid Afrikaanse Rand (ZAR)
Luchthaven: Kaapstad, Johannesburg
Nationale feestdagen: 21 maart: Mensenrechtendag, 27 april: Vrijheidsdag, 16 dec: Verzoeningsdag

Geografie

Zuid-Afrika ligt aan de zuidpunt van Afrikaanse continent. Met een oppervlakte van ruim 1.223.000 km2 is het wel 17 keer zo groot als Nederland en België samen. Binnen Zuid Afrika's grenzen liggen de koninkrijken Swaziland en Lesotho. De westkust ligt aan de Atlantische Oceaan en de oostkust aan de Indische Oceaan. Ten noorden van Zuid Afrika liggen de onafhankelijke buurlanden Namibië, Botswana en Zimbabwe en Mozambique en het zuidelijkste punt van het land is Cape Agulhas.

Klimaat

Zuid Afrika ligt halverwege de evenaar en de Zuidpool en heeft een gematigd klimaat, met uitzondering van bepaalde gebieden. De gemiddelde dagtemperatuur in Zuid-Afrika in januari is 20 graden tegen 10 graden in juli. Kaapstad heeft een mediterraan klimaat met een gemiddelde zomertemperatuur van 26 graden en 10 graden in de winter, in deze periode kent Kaapstad en omgeving ook veel regen. De neerslag neemt toe van west naar oost. De populairste tijd om Zuid Afrika te bezoeken is de zomer, van half december tot en met half maart. De winterdagen zijn echter zonnig en met koele avonden en lenen zich het best om wild te spotten.

Beste reisperiode:

Vele delen van ZA zijn op hun best in september en oktobermaanden, het begin van de lenteseizoen, de temperatuur is aangenaam. Wil men dieren observeren dan is juni beter dan augustus. De bomen zijn dan kaal en de drinkplaatsen voor het wild geslonken zijn. De winterdagen zijn meestal warm en zonnig, maar na zonsondergang daalt de temperatuur. De temperaturen van december tot februari kunnen in hooggelegen gebieden ondragelijk warm zijn, zoals de Noord-Kaap en langs de Oostkust, maar hier geven de onweersbuien in de middag enige verkoeling. Aan de kust is de verzachtende invloed van de zee welkom, hoewel er dan een hoge vochtigheid is. Het zuidwesten kent winterse regens en hete zomers en aan de zuidkust regent het bijna het gehele jaar. De attracties blijven meestal het gehele jaar open.

Talen

Er zijn elf officiële talen in Zuid-Afrika, waarvan Engels, Zulu, Xhosa en Afrikaans het meest worden gesproken. De handelstaal is vrijwel uitsluitend Engels. Nederlanders en Zuid-Afrikanen hebben soms moeite elkaar te verstaan vanwege de verschillen in grammatica. Bij twijfel is het beter over te schakelen op het Engels. Een vertaalprogramma kan uitkomst bieden bij het vertalen naar een van de elf talen.

Valuta

De nationale munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR), verdeeld in 100 cent. Er zijn coupures in omloop van 10, 20, 50, 100 en 200 rand. De gangbare munten hebben een waarde van 1, 2 en 5 rand. De koers schommelt regelmatig naar boven en naar onderen. Travellercheques, in rand of US dollar, worden algemeen geaccepteerd. Creditcards gelden als het betaalmiddel bij uitstek. Bij grotere bedragen wordt voor betaling met de internationaal bekende creditcards vaak vooraf telefonische autorisatie aangevraagd. Buitenlandse valuta mogen onbeperkt worden ingevoerd, mits aangegeven bij de douane.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Zuid-Afrika zijn geen inentingen verplicht. Voor bezoeken aan wildparken en de meest noordelijke gebieden (het noorden van de Limpopo Province, waar o.a. het Krugerpark ligt en Mpumalanga en KwaZulu-Natal) verdient het aanbeveling malariapillen te slikken. Malaria komt de laatste jaren steeds meer voor in Zuidelijk Afrika. Ook binnen Zuid-Afrika verschuift de grens zich meer en meer naar het zuiden.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Zuid Afrika is een paspoort nodig dat nog zes maanden na verblijf geldig is, evenals een retour- of doorreisticket. Visum is voor burgers uit de EU niet nodig.


Visum
voor Swaziland is verkrijgbaar bij de grens en voor Lesotho is geen visum nodig.

Feestdagen

Zuid Afrika kent vele feestdagen, zoals Nieuwjaarsdag, Mensenrechtendag, Goede Vrijdag , Pasen, Vrijheidsdag, Dag van de Arbeid, Afrika Dag, Jeugddag, Nationale vrouwendag, Erfenisdag, Verzoeningsdag, Kerst, Welwillendheidsdag.

Regionaal en lokaal kunnen nog andere feestdagen voorkomen. Een uitgebreid overzicht van de feestdagen is te vinden op de site "earthcalendar"

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Zuid-Afrika terug te vinden.

Het gebruik van openbare minibustaxi's en trein is om veiligheidsredenen niet aan te raden. Vooral in de omgeving van grote steden zijn hier risico's aan verbonden. Bij bezoek aan de grote steden moeten men de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Vermijd eruit te zien als een toerist en draag geen dure spullen op een zichtbare plaats. Zuid Afrika heeft vooral een hoog criminaliteitsniveau in de grotere steden. Johannesburg heeft vooral last van criminaliteit. Elke stad in Zuid Afrika heeft een township, waar de tegenstelling tussen rijk en arm enorm zijn en daarom vinden daar ook de meeste berovingen en geweld plaats. Toeristen zijn regelmatig doelwit, vooral de onoplettende toerist met veel waardevolle spullen. Daarom is het belangrijk om verstandig met waardevolle voorwerpen, zoals fotocamera en mobiele telefoons om te gaan.

Als u in Johannesburg moet overnachten, kies dan voor een hotel in de buurt van Sandton en vermijd het centrum van Johannesburg. Het is aan te raden de zogeheten townships slechts onder deskundige begeleiding te bezoeken. Als u per auto reist, is het voor uw veiligheid raadzaam gebruik te maken van de grotere doorgaande wegen en alleen stops te maken bij benzinestations en wegrestaurants. Afgeraden wordt om lifters mee te nemen en na zonsondergang te reizen. Informeer vooraf over de haalbaarheid van uw reisplannen en zorg dat steeds iemand weet waar u bent.

Bevolkingsgroepen

Volgens de meest recente schattingen van Statistics South Africa (SSA) was in 2007 de Zuid-Afrikaanse bevolking samengesteld uit de volgende bevolkingsgroepen: zwarten 38,1 miljoen (79,5%), blanken 4,4 miljoen (9,2%), kleurlingen 4,2 miljoen (8,8 %) en Indiërs/Aziaten 1,2 miljoen (2,5%).

Eten en drinken

Zuid-Afrika kent een hoogstaande culinaire traditie, met de braai als bekendste voorbeeld: een barbecue waar grote stukken vlees op gegrild worden. Vooral avontuurlijk eten staat vaak op het menu, zo is het mogelijk om springbok, krokodil of kudu te bestellen. Maar ook veel internationale gerechten zijn te eten in de restaurants. De wijnen staan bekend om de pure en volle smaak. Elk restaurant heeft vaak een uitgebreide wijnkelder en de wijnstreek en wijnroute zijn voor de echte liefhebbers. Het eten is goedkoop. Zo kan er voor ongeveer € 20 per persoon een driegangen-menu genuttigd worden in een restaurant.

Fooien, bedelen en afdingen

De meeste restaurants zetten geen servicebelasting op de rekening. Afhankelijk van de bediening laat de klant 10 tot15% fooi achter. Parkeerwachters en pompbedienden ontvangen kleine bedragen wisselgeld, afhankelijk van wat u bij u heeft.

Flora en Fauna

De flora van Zuid Afrika bekoort een ieder al sinds jaar en dag. De flora is nergens hetzelfde dooor de typische verschillen per streek, klimaat, bodemgesteldheid en hoogte. In het droge westelijke deel zijn de planten klein en laag en bloeien kortstondig na de winterregens. Meer oostelijk domineren de open graslanden en bushveld en langs de oostkust vindt men weelderige subtropische bossen. Ook de bergflora verschilt al naar gelang de hoogte.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl