Praktische landinformatie Zambia

Zambia

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Lusaka
Beste reisperiode: is van augustus tot oktober. Voor een groener landschap is de beste tijd tussen mei en augustus.
Reistijd: Circa 13.00 uur
Talen: Engels
Zeden, gewoontes en religie: Christelijk (50-75%), Islam, Inheems
Tijdverschil: Geen tijdsverschil, winter 1 uur later
Telefooncode: +260
Alarmnummers: 999
Voltage: 220 Volt
Stekker: wereldstekker aan te raden
Munteenheid: Zambiaanse Kwacha (ZMK)
Luchthaven: Livingstone LVI, Lusaka LUN
Nationale feestdagen: 24 oktober Onafhankelijkheidsdag, 3 juli Nationale Heldendag

Geografie

De Republiek van Zambia ziet er vanuit de lucht uit als een grote vlinder. Het heeft een oppervlakte van 752.600 km2 en het is gelegen in zuidelijk Centraal-Afrika. Zambia heeft geen directe verbinding met de zee en is geheel ingesloten door de omringende landen: Angola, Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Namibië en Botswana.

Het grootste deel van het land bestaat uit granietplateaus met een gemiddelde hoogte van 1000 tot 1300 m. In het noorden en oosten neemt de hoogte toe en komt bij de grens met Malawi zelfs boven de 1500 meter. De hoogste piek is bij Mafinga Hills op 2301 m. en het laagste punt ligt bij de zijrivier de Luanwa met een hoogte van 3330 m.

Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia, dit zijn de Zambezi en de Kongo met de zijtakken: de Kabompo, Kafue en Luangwa. De Victoria Falls, gelegen bij Livingstone op de grens met Zimbabwe, zijn 110 m. hoog en 1700 m. breed.

Klimaat

Zambia heeft drie seizoenen. Een koel en droog seizoen van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november en een warm nat seizoen van november tot april. Zambia heeft een tropisch savanneklimaat en een steppeklimaat in het zuiden. Het tropische klimaat is afhankelijk van de hoogte. Alleen in de lager gelegen rivierdalen is het heet en vochtig (tot 38 graden in oktober).

De maximum temp. (oktober) ligt net boven de 3o graden en de minimum temp. (juli) ligt rond de 10 graden

Bevolking

Zambia heeft ruim negen miljoen inwoners. De Zambiaanse bevolking bestaat voor 98% uit Afrikanen en voor 1% uit Europeanen.

De grootste bevolkingsgroep zijn de Bantoevolken. Hierna komen de Bemba (34%) uit het noorden en de Tonga (16%) uit het zuiden. Andere belangrijke groepen zijn de Lozi (zuidwesten), Lunda, Luvale en Kaonde (noordwesten), de Lunga (noordoosten) en de Chewa en Nguni (in het oosten).

Talen

Engels is de officieel gesproken taal. Daarnaast worden verschillende 72 talen en dialecten gesproken door de verschillende groeperingen.

Valuta

De munteenheid is de Zambiaanse kwacha. Er gaan 100 ngwee in een kwacha. Dankzij de inflatie is de ngwee niet meer in gebruik. Op dit moment zijn er bankbiljetten van K10.000, K5.000, K1.000, K500, K100, K50 en K20, en is er tevens een munt van K10 in circulatie. Amerikaanse dollars zijn het makkelijkst om te wisselen in de grote steden. Met de Nederlandse pinpas kan geen geld worden opgenomen. Travellercheques zijn, ook vanuit veiligheidsoverweging, het beste alternatief. Sommige hotels, winkels, restaurants en een enkel andere zaken accepteren geldige internationale creditcards zoals MasterCard en Visa. Men moet er rekening mee houden dat veel winkels en andere zaken vooral op het platteland geen creditcards accepteren en het is noodzakelijk om in deze gebieden plaatselijke valuta in reserve te hebben. De meeste internationale hotels in Zambia accepteren betaling voor accommodatie en tochten alleen in harde valuta, zoals USD, Botswana pula en Zuidafrikaanse randen. De USD is de meest gangbare buitenlandse valuta. Zie op Valuta. nl de koers

Gezondheid

Aangeraden vaccinaties zijn DTP, buiktyfus bij een verblijf langer dan drie maanden en hepatitis A. Een 'Cholera not indicated'-verklaring is verplicht. Ook is malariapreventie noodzakelijk.

Reisdocumenten

Een geldig Nederlands paspoort en een visum zijn vereist. Met het visum is het toegestaan drie maanden in Zambia te verblijven. Het visum voor Zambia kost USD 50 en wordt ter plekke aan de grens geregeld. Prijswijziging onder voorbehoud. Iedereen die per vliegtuig arriveert moet in het bezit zijn van een geldig retourticket. Bezoekers moeten kunnen aantonen over voldoende geld te beschikken voor het voorgenomen verblijf in het land.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag (01 januari), Youth Day (12 maart), Goede Vrijdag (variërende datum), Holy Saturday (variërende datum), Dag van de Arbeid (01 mei), African Freedom Day (25 mei), Heroes Day (1ste maandag in juli), Unity Day (1ste dinsdag in juli), Farmers Day (1ste maandag in augustus), Eerste Kerstdag (25 december)

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Zambia terug te vinden.

In Zambia kan men doorgaans zonder veel problemen reizen. Men dient zich er evenwel van bewust te zijn dat diefstal van uw geld en/of andere waardevolle eigendommen kan voorkomen.

Bevolkingsgroepen

De criminaliteitscijfers in Zambia zijn vrij laag en de meeste vergrijpen betreffen kleine misdaden. Voor iedere reiziger geldt, dat bepaalde delen van de stad onveilig zijn en moeten vermeden worden, vooral 's avonds. Dit geldt met name voor Lusaka, Ndola en Kitwe. Vermijdt afgelegen, stille buurten in de grotere steden, speciaal 's avonds. Berg paspoort en geld veilig in een safe van de accommodatie. Geld en belangrijke papieren kan men het beste bewaren in een zgn. body belt, een reisportemonnee die onder de kleding gedragen wordt. In geval van twijfel, raadpleeg de gids of het hotelpersoneel.

Eten en drinken

Hoewel het kraanwater in de meeste stedelijke gebieden chemisch behandeld is wordt men aangeraden het water voor gebruik te koken of flessen mineraalwater te drinken, deze zijn overal verkrijgbaar. Het plaatselijke gebrouwen bier is van goede kwaliteit. Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in de meeste restaurants in Lusaka verkrijgbaar.

Fooien, bedelen en afdingen

Het geven van een fooi is in Zambia illegaal, maar wordt wel op prijs gesteld. De meeste hotels en restaurants voegen 10% voor bediening aan de rekening toe. Het is gebruikelijk de gids, rangers en spoorzoekers, die voor hun inkomen voornamelijk afhankelijk zijn van tips, aan het einde van de reis een fooi te geven. Als richtlijn is dit circa USD 5 per persoon per dag. Fooi wordt gegeven als men tevreden is over de service en wordt aan eigen oordeel overgelaten.

Flora en Fauna

Flora
Het landschap is voornamelijk savannelandschap, met in het noorden bij rivieren en meren langs tropische regenwouden. Belangrijke boomsoorten zijn baobab en teak. In de dalen liggen onder meer uitgestrekte moerassen met sterk wisselende waterstanden.

Fauna
In Zambia leven olifanten, steppezebra's, wrattenzwijnen, buffels, verschillende antilopen en roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en hyena's. Neushoorns, krokodillen ontbreken ook niet. Uiteraard leven hier ook reptielen. Verder telt Zambia circa 225 soorten zoogdieren en wel 700 verschillende soorten vogels.

Er zijn negentien nationale parken en wildreservaten verspreid over Zambia. Hiervan zijn het Kafue Nationaal Park (ten westen van Lusaka) en het Luangwa Vallei wildreservaat het grootst.

Fotograferen

In Zambia is het verboden regeringsfunctionarissen, militairen en politie te fotograferen. Ook is het af te raden om foto's te maken van vliegvelden, postkantoren, bruggen, publieke gebouwen, militaire gebieden enzovoort. Wees altijd erg voorzichtig met fotograferen.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl