Praktische landinformatie Tanzania

Verenigde Republiek Tanzania

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Dodoma
Beste reisperiode: gehele jaar door uitgezonderd april en mei regentijd
Afstand vanaf Nederland: 7400 km
Talen: Officiële taal is Engels en (Ki)Swahili, ook zijn er diversen dialecten
Zeden, gewoontes en religie: Christen (30%), moslims (35%) en overige godsdiensten (35%). Op Zanzibar is circa 95 procent moslim.
Tijdverschil: In de zomer één uur en in de winter twee uur later dan in Nederland.
Telefooncode: +255
Alarmnummers: +112
Voltage: 230 volt
Stekker: Een Engelse driepolige stekker
Munteenheid: Tanzaniaanse shilling (TZS)
Luchthaven: Dar es Salaam (DAR), Kilimanjaro (JRO), Zanzibar (ZNZ)

Geografie

Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika en ligt aan de Indische Oceaan. Ten noorden liggen Oeganda en Kenia, ten westen Burundi, Rwanda en Congo en ten zuiden liggen Mozambique, Zambia en Malawi.

Mount Kilimanjaro in het noorden is de hoogste berg op het Afrikaanse continent met een hoogte van 5895 meter.

Klimaat

Vanwege de afwisseling in het landschap kent Tanzania verschillende klimaten. Over het algemeen is het kustgebied bijna het hele jaar warm en vochtig. In het noordoosten, in het gebied met hooggebergte, o.a. de omgeving van de Kilimanjaro, is het een stuk milder. In het grootste deel van Tanzania is de gemiddelde jaartemp. meer dan 20 graden. Gedurende het jaar valt er wel enige regen, met uitzondering van een aantal plaatsen in het binnenland. De 'lange regens' zijn van maart tot en met mei en 'korte regens' van oktober tot en met december. Als gevolg van de dubbele regenperiodes, maakt het op sommige plaatsen in het land, mogelijk om tweemaal per jaar te oogsten.

Talen

Veel Tanzanianen spreken Engels. Het Kiswahili is een van de officiële talen en wordt ook veel gesproken. Het spreken van enige woorden Kiswahili wordt zeer op prijs gesteld. 'Jambo' is de nationale begroetingsterm. Het antwoord hierop is ook 'jambo'. Zowel bij aankomst als bij vertrek geeft men elkaar een hand.

Valuta

De munteenheid in Tanzania is de shilling. U kunt reischeques in US dollars meenemen en een reservebedrag aan contanten, zorg er wel voor veel kleine coupures mee te nemen voor o.a. een fooi. In Tanzania verschillen de koersen van de wisselkantoortjes nauwelijks van die van de banken. Bij hotels is de koers een stuk onvoordeliger. Creditcards worden uitsluitend geaccepteerd in de luxehotels en restaurants en grote souvenirwinkels.

De Tanzaniaanse valuta mag niet worden in- en uitgevoerd. Buitenlandse valuta's mogen onbeperkt worden ingevoerd, maar dienen wel aangegeven te worden.

Gezondheid

Voor Tanzania is een gelekoortsvaccinatie verplicht. Andere inentingen zijn niet verplicht maar het is aan te raden u te laten inenten tegen DTP (gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (geelzucht). Voor bepaalde gevallen wordt ook een buiktyfusvaccinatie geadviseerd. Aangezien in het grootste deel van Tanzania gedurende het hele jaar malariarisico bestaat, is het van belang dat u zich beschermt tegen de malariamuskiet. Het is raadzaam voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts of GG&GD. Voor up-to-date informatie kunt u tevens de internetsite van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen: www.lcr.nl.

Reisdocumenten

Bezoekers moeten beschikken over een geldig paspoort en visum. Het paspoort behoort minstens nog zes maanden geldig zijn bij aankomst in Tanzania en minimaal twee lege pagina's te hebben.

Het visum kan op de internationale luchthaven worden aangeschaft tegen contante betaling US dollar. Als u het visum vooraf wilt kopen, moet u zich richten tot het Consulaat van de Verenigde Republiek Tanzania in Nederland.


Feestdagen

In Tanzania worden zowel de christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gevierd, als het islamitische Aid al-Fitr (Suikerfeest). De onveranderlijke Tanzaniaanse feestdagen zijn:

01-01 Nieuwjaarsdag;
12-01 Zanzibar Revolution Day;
26-04 Union Day;
01-05 Dag van de Arbeid;
07-07 Farmers' Day = dag van de boeren;
09-12 Onafhankelijkheidsdag;
25-12 1e Kerstdag;
26-12 2e Kerstdag;

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Tanzania terug te vinden.

Tanzania is één van de meer stabiele en rustige landen van Afrika. Tanzania is goed bereisbaar en staat erom bekend een veilig land te zijn voor toeristen. Het spreekt voor zich dat tijdens een game-drive de wagen niet verlaten wordt ivm wilde dieren. Ook adviseren we nooit wandelingen te maken op eigen initiatief door wildgebieden.

Eten en drinken

Het wordt afgeraden kraanwater te drinken. Behalve in de grote hotels moet men voorzichtig zijn met het eten van fruit en groenten en met ijsklontjes in dranken. Op straat aangeboden bederfelijke waar, met name vlees en vis, vormt een risico.

Fooien, bedelen en afdingen

Het personeel in hotels en restaurants is in belangrijke mate aangewezen op neveninkomsten. Ook chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, verwachten een vergoeding. Het is normaal om de gids aan het einde van de safari een fooi te geven. Als richtlijn staat er USD 3,- per persoon per dag. Het is overigens officieel verboden de dragers op het vliegveld geld te geven.

Flora en Fauna

De meeste toeristen bezoeken Tanzania om te kunnen genieten van de vele verschillende soorten wilde dieren. Daarnaast is het leukste aan een avontuurlijke reis, dat de dieren in hun eigen leefomgeving bezocht kunnen worden. De vele aangeboden gamedrives en wandelingen zorgen ervoor dat iedere toerist in aanraking kan komen met de wilde dieren. Overal in het land komen wilde dieren voor. De nationale parken en wildreservaten waar de gamedrives plaatsvinden zijn de beste plaatsen om de wilde dieren te spotten en kuddes te zien.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl