Praktische landinformatie Ethiopië

Federale Republiek Ethiopië

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Addis Ababa
Beste reisperiode: Oktober tot mei, regentijd is juni tot en met augustus
Afstand vanaf Nederland: 5746 km
Reistijd: Circa 8 uur, 7 vluchten per week (KLM)
Talen: De officiële taal van het land is het Amharic. Maar uiteraard wordt er ook Engels gesproken. Ethiopie heeft een eigen schrift dat afwijkt van het westerse handschrift.
Zeden, gewoontes en religie: Islam (45-50%), Ethiopisch orthodox (35-40%), Animistische godsdiensten (12%), overige godsdiensten (3-8%)
Tijdverschil: Zomer 1 uur, in de winter is het in Ethiopië 2 uur later
Telefooncode: +251
Voltage: 220 volt
Stekker: hebben twee pennen
Munteenheid: in Ethiopië is de Birr en bestaat uit 100 cent
Luchthaven: Addis Ababa (ADD)
Nationale feestdagen: 28 mei Derg Downfall Dag

Kalender

Ethiopië heeft een eigen kalender met dertien maanden, waarbij de dertiende maand, pagame oftewel 'sprongjaar', valt rond eind augustus en telt vijf of zes dagen. Ethiopië heeft een eigen jaartelling, die acht jaar verschilt van de onze. De Ethiopiërs vierden het millennium in 2008.

Geografie

Ethiopië heeft een totale oppervlakte van ruim 1.13.000 km2. Het ligt precies tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring in. Met zijn talloze beroemde rivieren en bergtoppen grenst Ethiopië in het westen aan Soedan, in het noorden aan Eritrea, in het oosten aan Djibouti en Somalië en in het zuiden aan Kenia.

Ruwweg is Ethiopië in vier gebieden in te delen:
het noordelijk centraal massief (Abessinië), de hoogvlakte van Choa, het zuidwesten en de laaglanden in het westen en noordwesten. Ethiopië vertoont een afwisselend reliëf. Het land kent vruchtbare hoogvlakten, diepe canyons, tropisch regenwoud, savannen, woestijnen en slecht toegankelijke bergketens.

Door Ethiopië stromen grote rivieren zoals de Blauwe Nijl, Awash, Baro, Omo, Tekeze en Wabi Shebelli. De Riftvallei (Grote Slenk) loopt van noord naar zuid door het land en verdeelt het land in tweeën.

Klimaat

Dankzij de hoge ligging heeft Ethiopië over het algemeen een prettig klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur is zelden hoger dan 20 graden. De zon staat altijd hoog en daarom is er nauwelijks verschil tussen de seizoenen. Op de Abessijnse hoogvlakte zijn de maanden oktober tot mei het warmst. De dunbevolkte laagvlakten hebben een subtropisch tot tropisch klimaat. De regenval voor het hele land bedraagt gemiddeld 850 mm per jaar. Op de hoogvlakte valt de regen duidelijk te onderscheiden in twee perioden: de 'kleine regentijd' in februari en maart en de 'grote regentijd' in juni tot september.

Fotograferen

De mensen zijn zeer fotogeniek in Ethiopië en vooral in het zuiden weten ze dat ook. Ze vragen voor een portret vaak geld. De stammen zijn erg commercieel ingesteld, er loopt altijd wel iemand mee die telt hoe vaak je camera klik zegt. Afhankelijk van de kassier betaal men bij de Mursi 2 of 3 Birr per foto. De Hamar willen eigenlijk 1 Birr per foto, maar als men een stuk of 10 foto's hebt gemaakt en je rekent 1 of 2 Birr af dan volstaat dat vaak. Ze gaan echter geen geld voor je wisselen. Zorg dus dat je voldoende 1 Birr biljetten "spaart" voordat je naar het zuiden afreist. Aan het eind van het bezoek komen de ze hun 1 Birr biljetten graag inwisselen voor 10 of 20 Birr biljetten. Doen want er zijn momenten genoeg waar men ze weer kunt kwijtraken.

Talen

De officiële taal is het Amharic. Engels is de handelstaal. Verder wordt er in Ethiopië circa tachtig talen/dialecten gesproken, waarvan 64 officieel door de overheid zijn erkend. Ethiopische kinderen krijgen in het basisonderwijs al Engelse les en veel lessen in het voortgezet, hoger en universitair onderwijs worden in het Engels gegeven.

Valuta

De munteenheid in Ethiopië is de birr, die uit 100 cent bestaat. Er zijn geen beperkingen voor de invoer van buitenlandse valuta, mits deze worden aangegeven bij aankomst. Er mag niet meer buitenlandse valuta uit gevoerd, dan dat is ingevoerd en aangegeven. Lokale valuta mogen worden in- en uitgevoerd tot een maximum van 10 birr. Er zijn weinig pinapparaten (Automatic Teller Machines/ATM) in Addis Ababa. Niet alle grote hotels accepteren creditcards. Informeer van te voren in welke valuta en op welke manier de rekening betaald moet worden, dit voorkomt 'verrasingen'.

Gezondheid

Voor Ethiopië geldt in het algemeen geen inentingsplicht, maar worden sommige vaccinaties worden door wel sterk aanbevolen. Mogelijke vaccinaties zijn: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A (geelzucht), gele koorts en Malariatabletten. Voor informatie omtrent vaccinaties wordt aangeraden om contact op te nemen met plaatselijke GG&GD, de huisarts of KLM Travel Clinic. Tevens is verstandig om een uitdraai van het reisschema mee te nemen zodat advies op maat gegeven kan worden.

Reisdocumenten

PASPOORT: Het paspoort dient minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst in Ethiopië.

VISUM:
Voor Ethiopië is een visum verplicht. Vanaf de dag van afgifte is het 30 dagen geldig. Binnen deze periode moet IN en UIT worden gereisd. Indien men langer dan 30 dagen in Ethiopië kan een multiple entry aangevraagd worden. Meer informatie bij het Visumburo of de ambassade van Ethiopië, Avenue de Tervuren 231, B1150 Brussel. Tel. 00-322-7713294.

Een visum kan overigens ook op Bole International Airport in Addis Ababa worden verkregen. Houdt rekening met lange wachttijd voor de visumbalie op de luchthaven. Bij binnenkomst via een van de andere grensovergangen dient men reeds in het bezit te zijn van een visum.

Het visum wordt verkregen na inlevering van een brief van het reisbureau, waaruit blijkt dat men naar Ethiopië reist. Daarbij behoort ook een kopie van het vliegticket. Ook dient een formulier ingevuld en geleverd worden, samen met pasfoto. Mogelijkheid om te verlengen via Ministerie van Buitenlandse Zaken in Addis Ababa.

Hoogtepunten

Ethiopië heeft toeristisch potentieel. Acht plaatsen zijn tot Unesco Werelderfgoed verklaard. Er zijn zes nationale parken met talloze mogelijkheden voor reizen, recreatie en avontuur. De belangrijkste bezienswaardigheden van Ethiopië zijn:

De historische route in het noorden langs de middeleeuwse kasteelstad Gondar
De veronderstelde bewaarplaats van de Ark des Verbonds in Axum
De rotskerken van Lalibela en Bahar Dar
De oude obelisk van Axum, die in 2005 uit Italië is teruggekeerd. Deze was in de jaren dertig door fascistische troepen van Mussolini weggeroofd
Het Bale Mountains Nationaal Park, het tweede grote bergmassief van Ethiopië met een enorme diversiteit aan flora en fauna
Het Tanameer met eeuwenoude kloosters op de (schier)eilandjes
Het Shalla-Abiatta Lakes Nationaal Park met uiteenlopende vogelsoorten en warmtebronnen, die door de lokale bevolking gebruikt worden als medicinaal bad
Danakil Depressie, het laagste punt in Afrika (100 m onder de zeespiegel) en de heetste plek op de wereld met het Asale zoutmeer
de inheemse stammen in het zuiden, waar de zogenaamde Mursi (waarvan de vrouwen kleischotels in hun lippen dragen) wonen

De volgende gebieden zijn ook aantrekkelijk om te bezoeken: Shalla-Abiyata Lakes Nationaal Park, Awash Nationaal Park, Simien Mountains, Sof-Omar Cave en de historische route in Bahir Dar, Lalibela en Makalle. De overheid heeft regionale luchthavens vernieuwd en historische locaties gerestaureerd.

Feestdagen

Ethiopië heeft veel religieuze en nationale feestdagen. Er worden zowel de christelijke feestdagen als Pasen en Kerstmis gevierd, alsook het islamitische Aid al-Fitr (Suikerfeest). De onveranderlijke feestdagen zijn:

Genna (Ethiopisch Kerstmis, 7 januari);
Timkat (goddelijke openbaring, 19 januari);
Overwinning van Keizer Menelik II op het Italiaanse leger bij Adowa, ook gespeld AdwaAduwa of Adua (2 maart);
Patriots Victory Day (5 mei);
Dag ter herdenking van de val van de Derg (28 mei);
Meskaram First (Ethiopischnieuwjaar, 11 september);
Meskal (de ontdekking van het 'Ware kruis van Sint Helena', 27 september).

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Ethiopië terug te vinden.

In Ethiopië kan met uitzondering van de hieronder vermelde onveilige gebieden en met inachtneming van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden gereisd. Geadviseerd wordt alert te blijven voor de persoonlijke veiligheid en gebruikmaking van het openbaar vervoer te vermijden en op de hoede te zijn voor verdachte achtergelaten bagage, pakketjes en andere objecten.

In de grensstreken van Ethiopië met Soedan, Eritrea en Somalië kunt u geconfronteerd worden met (lokale) conflicten. Deze gebieden zijn zeer onveilig en het wordt ten sterkste ontraden in deze gebieden te reizen.

Bevolkingsgroepen

De bevolking van Ethiopië wordt geschat op 80 miljoen inwoners (2008). Voor de periode 2004-2020 schat de Wereldbank de jaarlijkse natuurlijke bevolkingsgroei op 2,9%. Ethiopië is na Nigeria het meest bevolkte land van Afrika. De Ethiopische overheid heeft 64 etnische bevolkingsgroepen erkend, vaak met een eigen taal en diepgewortelde normen en waarden. Een meerderheid bestaat uit Oromo en Amharas. De gemiddelde levensverwachting is 51 jaar voor vrouwen en 49 jaar voor mannen. Jonger dan 15 jaar is 43,1% van de bevolking, 54,1 % is tussen de 15 en 64 jaar en 2,8% is ouder dan 65 jaar.

Verblijf

De meeste onontwikkelde, onbedorven en mooiste gebieden van Ethiopië zijn vrijwel alleen te bezoeken als men kampeert. Tegenwoordig zijn er in de dorpen aan de meeste wegen wel kleine hotelletjes te vinden, maar in de Nationale Parken zijn er geen. Awash Nationaal Park, Bale Mountains Nationaal Park, Mago Nationaal Park, Omo Nationaal Park en Simien Mountains Nationaal Park hebben allen een goede camping. Bij het kamperen wordt aangeraden het water te koken of te filteren met een jodiumtablet. Houdt er rekening mee dat alle kampeerspullen meegenomen moeten worden naar Ethiopië. Hier is vrijwel niets te huur. Voor kamperen in Nationale Parken moet soms zelfs het brandhout meegenomen worden! Op veel plaatsen in Ethiopië kunnen ook "trekkings" gemaakt worden.

Eten en drinken

Injera is het belangrijkste gerecht in Ethiopië. Het is een soort koude pannenkoek bedekt met groente, vis en/of vlees. De plaatselijke bevolking eet de hele dag door Injera. Thee, koffie, frisdrank en bier kan overal verkregen worden. Probeer ook eens de Ethiopische wijn. Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Bij de maaltijden staat er geen varkensvlees of alcohol op de menukaart. Het eten in Ethiopië is zeer eenvoudig en eentonig en wordt vaak bijna koud geserveerd. Water zonder koolzuur is bijna niet te krijgen en peperduur. Wel is er overal mineraalwater met koolzuur te verkrijgen.

Fooien, bedelen en afdingen

De lonen zijn zodanig laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. 'Geef weinig, maar vaak', is de regel in Ethiopië als het om fooien gaat. In hotels en restaurants wordt meestal, naast de btw van 15%, een 'service tax' van 10% op de rekening gezet. Het is gebruikelijk taxichauffeurs, kruiers en gidsen 10 tot 15% fooi te geven. De bevolking is zeer arm. Indien mogelijk, kunt u bij de mensen kleding of andere voorwerpen achter te laten.

Flora en Fauna

Ethiopiërs leven in harmonie met hun omgeving. De natuur is daar voor mens en dier namelijk een voedselbron. Maar de bevolking gebruikt het niet alleen voor voedsel. Ook voor geneeskrachtige dranken, brandstof en bouwmaterialen maken de Ethiopiërs dankbaar gebruik van de natuur. De plantengroei is buitengewoon divers. In de droge gebieden vindt men alleen planten die weinig tot geen water nodig hebben. Bovendien kunnen ze heel goed tegen de constante hitte. In de hoogvlaktes valt veel regen en daar is het erg koel. Dit is natuurlijk erg gunstig voor de landbouw. Hoe hoger men komt, hoe minder planten men tegenkomt, weinig planten overleven op de immens hoge bergen van Ethiopië. Maar dat neemt niet weg dat de planten die er staan heel mooi, bijzonder en zeldzaam zijn. Voor dierenliefhebbers is Ethiopië een paradijs. De kans is groot dat men hier een onbekend diersoort tegenkomt. Ethiopië kent vele inheemse soorten zoals Ethiopische wolven, de Gelade baviaan, de Simien vos, de Walia steenbok en de Ethiopische nyala. Ook onder de vogels bestaan veel inheemse soorten.

Vervoer:

Vliegtuig: Ethiopian Airlines is een van de betere luchtvaartmaatschappijen van Afrika. De vliegtuigen worden goed onderhouden en de vluchten zijn meestal op tijd. Ook KLM en Lufthansa vliegen op Addis Ababa.

Auto: Omdat Ethiopië helemaal omringd wordt door land, kan Ethiopië ook via de weg bereikt worden. Eenmaal in Ethiopië levert de vertaling van de plaatsnamen soms wat verwarring op. Het Ethiopische Toeristencentrum (ETC) geeft een goede kaart uit, waarop de hoofdwegen, de bezienswaardigheden en de afstanden tussen de grote steden vermeld worden. De wegen variëren van goed tot zeer slecht, het beste is daarom om eerst lokaal te informeren hoe de weg is, voordat men op weg gaat. In Addis Ababa zijn de hoofdstraten breed, maar daar buiten zijn de straten heel smal en erg druk met voetgangers.

Taxi: In de grote steden rijden veel taxi's. De prijzen zijn laag, de taxi's worden niet overladen en rijden niet te hard. Hierdoor zijn ze het geld waard. Voor speciale routes etc. kan er onderhandeld worden met de taxichauffeur.

Bus: In Addis Ababa zijn de bussen overvol en erg langzaam. Ze zijn wel goedkoop maar het is niet aan te raden voor toeristen om deze bussen te nemen. Er zijn ook bussen die de steden en dorpen op het platteland verbinden. Deze bussen zijn veilig, goedkoop en bieden een prettige manier om het platteland te bereizen.

Trein: De Franco - Ethiopische spoorlijn loopt van Addis Ababa via Nazareth, Awash station en Dire Dawa. Hoewel de stoomlocomotieven allang vervangen zijn door diesellocomotieven, straalt de treinreis nog steeds een "wildwest" sfeer uit. Het is een boeiende reis. De trein daalt af uit de westelijke heuvels, rijdt door het dal dat gevormd wordt door de slenk en klimt het oostelijke gebergte weer in. Het is een langzame, hete reis, maar het is de manier om Ethiopiërs te ontmoeten. De trein van Addis Ababa doet er 10 uur over naar Dire Diwa.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl