Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Vietnam

Vietnam

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Hanoi
Beste reisperiode: december t/m februari beste reistijd. Gemiddelde temperatuur tussen 25 en 30 graden
Afstand vanaf Nederland: Bij een directe route bedraagt de afstand tussen Vietnam en Amsterdam 9.669 kilometer.
Reistijd: Regentijd in noorden maart t/m september in het zuiden mei t/m oktober
Talen: Vietnamees
Zeden, gewoontes en religie: Gewoonte: Respect voor de familie en voor anderen, het hoog houden van de goede naam van de familie en de zorg voor ouders Religie:Ongeveer 85 procent van de Vietnamezen zijn boeddhistich maar niet allemaal praktiserend boeddhist. Veel Vietnamezen geloven in boeddhisme, taosme en confucianisme.
Tijdverschil: + 5 - 6 uur ( hangt af van onze zomertijd)
Telefooncode: + 84
Alarmnummers: Alarmnummer ambulance: 115. Alarmnummer politie: 113. Alarmnummer brandweer: 114. International Telephone Service: 110.
Voltage: 220 volt
Stekker: In Vietnam worden de stopcontacten van type A / C / G gebruikt. Voor stopcontact A heb je een reisstekker of wereldstekker nodig. C is zelfde stekker als Nederland. Voor het 'Engelse' stopcontact G heb je een reisstekker of wereldstekker nodig.
Munteenheid: Dong (VND)
Luchthaven: Internationale luchthavens: Noi Bai - HAN (Ha Noi - Capital), Tan Son Nhat - SGN (Ho Chi Minh City), Da Nang - DAD (Central Vietnam)
Nationale feestdagen: Nieuwjaar 1 januari. Dag van de bevrijding 30 april. Dag van de Arbeid 1 mei. Nationale Feestdag 2 september

Geografie

Vietnam ligt in Zuidoost Azi en grenst in het noorden aan China, in het westen aan Laos, in het zuidwesten aan Cambodja en in het oosten aan de Zuid-Chinese Zee. Vietnam heeft een oppervlakte van 330.500 km2

Klimaat

Vietnam heeft voor het grootste deel te maken met een tropisch savanneklimaat met in de laagvlaktes een tropisch moessonklimaat en in het uiterste noorden een warm chinaklimaat. In het zuiden zorgt de zuidwestmoesson in de periode mei tot november voor grote hoeveelheden neerslag. Het kustgebied ten oosten van de Annamese bergketen staat juist onder invloed van de noordoostmoesson, die met name in de maanden oktober en november voor meer neerslag zorgt.

Talen

Vietnamees

Valuta

Dong (VND)

Gezondheid

Het risico om in Vietnam malaria (door steek van mug) op te lopen is heel klein. Malaria kan voorkomen worden door 's nachts onder een muskietennet slapen ( in de meeste hotels aanwezig). Als het schemerig wordt is het raadzaam bedekkende kleding te dragen en regelmatig insmeren met muggenmelk. Malaria tabletten innemen is verstandig, vraag uw huisarts of healt clinic, GGD voor advise.
U dient alert te zijn op Dengue (knokkelkoorts). De muggen zijn klein en eventueel te herkennen aan het gestreepte lijf. Indien er dengue voorkomt dan zeker ook overdag insmeren met goede

Reisdocumenten

Voor Vietnam heb je een visum nodig. Dit visum dien je voor je vertrek uit Nederland of Belgi te regelen.
Paspoort moet 6 maanden voor aankomst en na vertrek ook 6 maanden geldig zijn

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Vietnam terug te vinden.

Een reis door Vietnam is over het algemeen zeer veilig. Maar blijf altijd alert in grote steden waar kleine misdaden wel een probleem zijn. Om problemen te voorkomen : Laat je spullen niet onbewaakt achter, hou belangrijke spullen bij je of in een kluisje in het hotel. Leg paspoort, creditcards en geld ook in het kluisje in het hotel en neem alleen wat contant geld mee als er een uitstapje gemaakt wordt. Tel het geld niet direct bij de ATM pinautomaat, maar stop het veilig weg

Bevolkingsgroepen

Vietnam telt ruim 85 miljoen mensen. Ongeveer 78% van de bevolking woont op het platteland en is werkzaam in de rijstgebieden. De bevolkingsdichtheid is in de Rode Rivier Delta het hoogst ter wereld. De grootste steden zijn Hanoi, Saigon en Haiphong. 87% van de bevolking is Etnisch Vietnamees, 2% is Etnisch Chinees. De overige Vietnamezen zijn Khmers, Chams of n van de andere etnische minderheden, die samenleven in dit prachtige land.

Eten en drinken

De Vietnamese keuken verschilt van regio tot region. Zo is de Zuid-Vietnamese keuken pittiger dan de Noord-Vietnamese keuken. Qua gerechten is de keuken zeer gevarieerd en bijzonder smaakvol. Vietnam heeft veel vegetarische gerechten maar ook vis en vlees gerechten. Ook vers gebakken baguettes ( Frans

Fooien, bedelen en afdingen

Fooien zijn niet verplicht maar worden wel gewaardeerd.
Vaak zijn fooien een deel van de inkomsten. Het is gebruikelijk een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs, kofferjongens en kamermeisjes. De hoogte van het bedrag is vrijblijvend.
Tip: Voor een gids is USD 15,- ( 300.000 Dong) per dag redelijk. Voor een chauffeur USD 10,- (200.000 Dong) per dag redelijk. Voor kofferjongens USD 1,- (20.000 Dong) In hotels en restaurants kunt u 5 tot 10% van de rekening aanhouden.

Flora en Fauna

Flora:
Vietnam heeft een gevarieerde natuur. Deze variatie komt door wisselende temperaturen, door de hoogteverschillen maar ook door de vele regen.
De kust bestaat uit tropisch laagland en rondom de Rode Rivierdelta liggen loofbossen met mangroven. Berggebieden en delen van het zuiden van het land zijn begroeid met tropisch regenwoud. In de bergen in het noordwesten liggen dennenbossen. In het zuidwesten savanne en landbouw. De meest vruchtbare grond ligt aan de voet van de Central Highlands. De natuur van Vietnam heeft helaas ernstig geleden door de opkomst van de landbouw maar zeker ook door de vele oorlogen. Grote delen bos aan de grens met Cambodja en Laos zijn verdwenen. Gelukkig beschermd de regering tegenwoordig de natuur steeds meer en 100 gebieden zijn daardoor nu beschermd en zijn ongeveer 16 Nationale Parken opgericht.
Fauna:
Het Regenwoud bepaalt de fauna van Vietnam en hier komen tijger, de zeldzame Javaanse en Sumatraanse neushoorns, diverse soorten apen, herten en Indische olifanten nog voor maar ook de zeldzame slankaap of Langoer.
In 1937 werd de kouprey, een zeldzaam wild rund, ontdekt. Zijn schouders komen bijna tot een hoogte van twee meter.

Nuttige adressen

Adres van de Vietnamese Ambassade, Nederland:
Nassauplein 12
2585 EB Den Haag
Tel: 070-3648917
Fax: 070-3648656

De visumafdeling is op werkdagen geopend van 14.00 - 17.00 uur.

Verkeersbureau Vietnam Eurasia
(bij een winkel van Aziatische sportartikelen)
Spui 202
2511 BX Den Haag
Postbus 693
2501 CR Den Haag
Tel: 070-3632558
Fax: 070-3106009

Adres van de Vietnamese Ambassade, Belgi:
Generaal Jacqueslaan 1 (1 Boulevard Gnral Jaxques)
B-1050 Brussel
Tel: +3223792737 / +3223792733 / +3223792736
Fax: +3223749376
E-mail: vnemb.brussels@skynet.be

De visumafdeling is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 - 17.30 uur.

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl