Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Laos

Laos

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Vientiane 5,6 miljoen inwoners.
Beste reisperiode: november t/m februari, de gemiddelde temperatuur is dan tussen de 28 en 30 graden Celsius. Regenperiode: het regenseizoen is van juni tot en met oktober in volle gang. Afstand vanaf Nederland: bij een directe route bedraagt de afstand tussen Amsterdam naar Laos 8.769 kilometer.
Afstand vanaf Nederland: bij een directe route bedraagt de afstand tussen Amsterdam naar Laos 8.769 kilometer.
Reistijd: De beste reistijd voor Laos is november t/m februari
Talen: De officile taal is het Laotiaans of Lao
Zeden, gewoontes en religie: Gebruiken: draag bedekkende kleding en trek je schoenen uit als je een tempel betreedt. Daarnaast wordt het tonen van je voetzolen als onfatsoenlijk beschouwd. Openbare dronkenschap vind men beschamend. En religieuze aspecten moet gerespecteerd worden. Het is niet toegestaan om mensen uit Laos op het hoofd aan te raken. Het schudden van handen is niet zo gebruikelijk. De plaatselijke bevolking begroet elkaar door hun handpalmen tegen elkaar te houden en licht met hun hoofd te knikken. In gesprekken adviseren wij u om alle politieke onderwerpen te vermijden. Godsdienst: de religie wordt gekenmerkt door twee godsdiensten. Het grootste deel van de bevolking behoort tot het boeddhisme. De tweede godsdienst die men aantreft in Laos is het animisme. Het uitgangspunt van het animisme is de ziel. Daarnaast gelooft een animist dat er in het lichaam geesten huizen, en dat in veel natuurverschijnselen de geesten van voorouders spreken.
Tijdverschil: Tijdverschil: + 5 - 6 uur ( hangt af van onze zomertijd)
Telefooncode: +856
Alarmnummers: Alarmnummers: ambulance 195. Brandweer 190. Politie 191
Voltage: 220 volt
Stekker: In Laos worden de stopcontacten van type A / B / C / E / F gebruikt. Voor stopcontacten A en B heeft u een reisstekker of wereldstekker nodig. Voor het 'Frans-Belgische' stopcontact E moet u opletten dat de stekkers van uw geaarde apparaten een 'pingat' hebben. Als dat niet het geval is, heeft u een reisstekker of wereldstekker nodig. Op deze stopcontacten kunt u wel apparaten met de platte eurostekker (C) aansluiten.
Munteenheid: dit is de Laotiaanse Kip (LAK). Euros kunnen zeer moeilijk worden ingewisseld.
Luchthaven: Vientiane VTE. Luang Prabang LPQ. Pakse PKZ
Nationale feestdagen: 1 januari Nieuwjaar 6 januari - Phatet Laos Dag 20 januari - Dag van het leger 8 maart Vrouwendag April - Boun Pimai (Boeddhistisch nieuwjaar: 4 dagen lang feest) 1 mei - Dag van de Arbeid Mei - Bun Bang Fai (Feest om regen op te roepen) 1 juni - Dag van de Kinderen 13 augustus - Dag van het vrije Laos Oktober (bij volle maan) - Lai Heua Fai (Een lichtfestival) 12 oktober Bevrijdingsdag (van de Franse koloniale overheersing) November (bij volle maan) - That Luang Festival (Boeddhistisch feest in de stad Luang Prabang) 2 december - Dag van de Onafhankelijkheid

Geografie

Met een oppervlakte van ongeveer 236.800 vierkante kilometer is Laos een erg groot land. Qua oppervlakte is het te vergelijken met Groot Brittani. Toch leven er maar naar schatting 7 miljoen mensen. Laos grenst in het westen aan Thailand, en volgt hier meestal de Mekong rivier, die van noord naar zuid stroomt. Deze vormt de grens van bijna duizend kilometer. In het noorden grenst Laos aan Birma en China. Vietnam, een van de dichtstbevolkte landen in Zuidoost Azi, met 85 miljoen mensen omsluit Laos in het oosten. Het zuidelijke buurland van Laos is Cambodja. Laos is het enige Zuidoost-Aziatische land dat geen eigen toegang heeft tot de zee.

Klimaat

Laos kent een tropisch moessonklimaat en drie seizoenen. Tussen maart en mei is het bloedheet in Laos. De temperatuur kan dan oplopen tot wel 38 graden. Na dit hete seizoen volgt het regenseizoen. Dat duurt tot oktober. De temperatuur schommelt dan rond de 30 graden. De luchtvochtigheid zorgt er echter voor dat het een stuk warmer aanvoelt. Het regent niet de hele dag, maar de buien zijn kort en hevig. Het droge seizoen valt tussen oktober en maart. In het laagland schommelen de temperaturen rond de 28 graden. Deze aangename temperaturen zorgen dat dit het favoriete seizoen is voor toeristen. Nadeel is wel dat het s avonds en s nachts behoorlijk kan afkoelen.

Talen

In Laos spreekt men Lao, een taal die veel op het Thais lijkt. Veel jongeren in Laos kiezen op school de Engelse taal, maar over het algemeen spreken mensen weinig Engels. Gezien de koloniale geschiedenis spreken ouderen soms nog wat Frans.

Valuta

LAK

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Laos. Een gele koorts-vaccinatie is wl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Voor Laos wordt het gebruik van malariatabletten aanbevolen, evenals vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Voor een verblijf van langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie geadviseerd. Wij raden u aan tijdig voor vertrek uw huisarts of de GGD te raadplegen.
Drink geen water uit de kraan! Water uit flessen is veilig en overal verkrijgbaar.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Laos dient u in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Bij aankomst op de luchthaven of bij een andere grensovergang dient u een toeristenvisum te kopen en in te vullen. De prijs hiervan bedraagt ongeveer 35 USD (prijs onder voorbehoudt) wat contant betaald dient te worden. Voor dit toeristenvisum dient men n pasfoto in kleur mee te nemen.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaar
6 januari - Phatet Laos Dag
20 januari - Dag van het leger
8 maart Vrouwendag
April - Boun Pimai (Boeddhistisch nieuwjaar: 4 dagen lang feest)
1 mei - Dag van de Arbeid
Mei - Bun Bang Fai (Feest om regen op te roepen)
1 juni - Dag van de Kinderen
13 augustus - Dag van het vrije Laos
Oktober (bij volle maan) - Lai Heua Fai (Een lichtfestival)
12 oktober Bevrijdingsdag (van de Franse koloniale overheersing)
November (bij volle maan) - That Luang Festival (Boeddhistisch feest in de stad Luang Prabang)
2 december - Dag van de Onafhankelijkheid

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Laos terug te vinden.

De meeste toeristische bezoeken naar Laos verlopen probleemloos. De grootste risicos liggen bij verkeersongevallen en de slechte medische infrastructuur. In toeristische regios zoals Vang Vieng bieden bars en restaurants gerechten en drankjes aan die aangeduid worden als happy of special (zoals een happy pizza of een special shake). Er wordt geadviseerd hier bijzonder waakzaam over te zijn, daar deze gerechten vaak opium, verdovende middelen of andere ingredinten bevatten. Wij adviseren u voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden gebruik te maken van een hotelkluisje. Het verdient aanbeveling geen kostbare sieraden mee te nemen. Houd uw bezittingen altijd in het oog en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Pas op voor zakkenrollers.

Bevolkingsgroepen

In Laos wonen maar liefst 68 verschillende etnische groepen, die onderverdeeld kunnen worden in vier hoofdgroepen:
Lao Loum
Op de laagvlaktes rond de de Mekong-delta wonen de Lao Loum. Zij vormen met 68% de grootste groep van de bevolking. Ze zijn verwant aan de Thai en doen voornamelijk aan landbouw, zoals het telen van rijst. Mede door de grootte van hun groep is hun cultuur dominant in Laos. De Lao Loum zien zichzelf als de 'elite' van het land. Hun taal is de officile taal van het land en ook in de politiek hebben zij de meeste macht. Ze hangen het Theravada Boeddhisme aan, gecombineerd met het animisme.

Lao Thai
De Lao Thai bestaat uit Thaise subgroepen. Ze kennen kleinere stammen die zich kenmerken door de kleurrijke kleding. De Lao Thai leven net als de Lao Loum langs de Mekong, zij het meer in de achterliggende valleien. Ze hangen het animisme aan dat veel minder is gemengd met andere religies, zoals dat wel het geval is bij andere bevolkingsgroepen.
Lao Theung
De Lao Theung is een Chinees / Maleisisch bergvolk en mag zich de oudste bevolkingsgroep van Laos noemen. Zij leven in de hoger gelegen streken in het zuiden en noorden van het land. Zij maken een kwart van de totale bevolking uit. Ze leidden een semi-nomadisch bestaan en vormen de armste bevolking van Laos. Kleinere volken zoals de Alak, Laven, Katang, Katu, Khamu, Htin en Lamet behoren tot de Lao Theung.
Lao Soung
In de hoge bergen in het noorden leven de Lao Soung. Deze naam betekent ook letterlijk 'hoge Lao'. Zij leven op hoogtes vanaf 1000 meter. Deze groep bestaat voornamelijk uit immigranten uit Myanmar, Zuid-China en Tibet. De Lao Soung zijn beroemd om hun hun prachtige zilverwerk en de vrouwen om hun kleurrijke handwerk. De grootste vormen de Hmong, ook wel Miao of Meo genoemd. Ze bedrijven nog steeds een vorm van ruileconomie en leven van de landbouw, zoals droge rijst en mas. Maar hun grootste inkomstenbron is de opium dat ze zelf verbouwen. De Hmong komen met enige regelmaat in opstand tegen de regering en eisen een onafhankelijke staat.
Minderheden worden gevormd door Chinezen en Vietnamezen. Men schat dat ca. 2 tot 5% van de bevolking uit China of Vietnam komt. Ongeveer de helft van de Chinezen leeft en werkt in de hoofdstad Vientiane en in Savannakhet. In Vientiane leeft een kleine gemeenschap van Noord-Indirs en Pakistani, en verder nog wat mensen uit Bangladesh en Myanmar. In Zuid-Laos, met name in de provincie Champasak, leeft een kleine groep Cambodjanen.

Foto & film

Het is ongepast met de rug naar een Boeddhabeeld toe te poseren. Dit wordt gezien als een grove belediging.

Eten en drinken

De Laotiaanse keuken is een van de meest gevarieerde van Azi. Laotiaanse gerechten zijn een mengeling van de Thaise, Vietnamese, Indische en Franse keuken. Er wordt volop gebruik gemaakt van de 120 verschillende soorten aromatische kruiden en pepertjes, die in Laos voorkomen. De basis van bijna ieder gerecht is witte (kleef) rijst of noodles. Eten in Laos is niet duur. Voor een paar euro kunt u er heerlijk en uitgebreid eten. De bekendste gerecht en zijn:
Lap: een traditionele met vlees of vis, besprenkeld met limoensap en pepertjes.
Mok: een vlees- of vispastei die in een bananenblad wordt gestoomd.
Tom yam: (pittige) soep, die oorspronkelijk afkomstig is uit Thailand.
Thee wordt in Laos de hele dag gedronken. Groene thee heeft duidelijk de voorkeur bij de Laotianen. Laos produceert heerlijke koffie, dit wordt verbouwt op het Boloben-plateau. Koffie wordt zeer sterk gedronken en vaak met een zeer zoete stroop geserveerd. Lao is het bekendste biermerk van Laos, dit kunt u bijna overal krijgen en is erg populair bij de lokale bevolking. Zo ook de nationale drank; lao-lao, een soort rijst-whiskey. De kwaliteit van deze nationale drank is sterk afhankelijk van de brouwer.

Fooien, bedelen en afdingen

Over het algemeen is het niet nodig om fooien of tips te geven in Laos, maar het wordt wel op prijs gesteld. Doordat het toerisme nog in de kinderschoenen staat, zult u versteld staan van de vriendelijkheid van de mensen en dat is soms best wel iets waard. In duurdere restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk. Als u iets wilt kopen op markten en in sommige winkels, kunt u altijd proberen af te dingen. Dit moet u echter niet te ver doordrijven.

Flora en Fauna

Flora: Laos bestaat voor de helft uit subtropische wouden, maar de wouden worden met een rap tempo om economische redenen gekapt. Vooral hardhout en teakhout verdwijnen, ook door illegale houtkap. Per jaar wordt er ongeveer 300.000 hectare bos gekapt om plaats te maken voor landbouw en om te exporteren. Het noorden en het zuiden van Laos verschillen van landschap. Het noorden heeft bossen met bomen die op Europese bomen lijken, terwijl het zuiden wat droger is en meer grasland heeft. Andere bomen die in Laos groeien zijn bamboe (naast Thailand en China heeft Laos het meeste bamboe), fruitbomen en palmbomen. Laos staat bekend om de papaver, waarmee opium wordt gewonnen.
Fauna: Vroeger had Laos de naam Lan Xang, wat Land van een miljoen olifanten betekent. Vandaag de dag leven er nog maar 500 wilde olifanten in Laos. Andere zoogdieren die in Laos leven zijn de tijger, de Aziatische beer, luipaarden, gibbons, kleine pandas en wilde katten en honden. Er leven tevens verschillende soorten herten. In het zuiden van Laos, in de Mekong zwemmen de zeer zeldzame zoetwater dolfijnen. Er leven 450 verschillende vogelsoorten in Laos waaronder de neushoornvogel en de reuzenibis.

Nuttige adressen

Nuttige adressen
Honorair Consulaat van Nederland in Laos
Bezoekadres: SNV-kantoor
Nongbone Road
Vientiane, Lao PDR
Telefoon: + 856 21 41 32 90 / + 856 21 41 32 91
Noodgevallen (buiten kantooruren): + 856 20 55 52 97 87
Fax: + 856 21 41 40 68
Website: Honorair Consulaat van Nederland
E-mail: ban-ca@minbuza.nl
Openingstijden Honorair Consulaat:
dinsdag van 09.00 tot 12.00 uur
Ambassade van Nederland in Thailand (ressort Laos)
15, Soi Tonson
Ploenchit Road
Lumpini Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
Telefoon: + 66 2 30 95 200
Noodgevallen (buiten kantooruren): + 66 8 19 20 13 29
Fax: + 66 2 30 95 205
Website: Ambassade van Nederland
E-mail: ban@minbuza.nl
Openingstijden Ambassade:
maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl