Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Cambodja

Cambodja

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Phnom Penh
Beste reisperiode: December t/m februari is de beste reistijd. Gemiddelde temperatuur tussen de 25 tot 30 graden.
Afstand vanaf Nederland: Bij een directe route bedraagt de afstand tussen Cambodja en Amsterdam 9.589 kilometer.
Reistijd: Bij een vlucht naar zowel Phnom Penh als Siem Reap moet er minimaal n keer worden overgestapt. Gemiddeld duurt de reis vanaf Amsterdam, inclusief overstaptijd, zon twintig uur.
Talen: Khmer
Tijdverschil: + 4 - 5 uur ( hangt af van onze zomertijd)
Telefooncode: +855
Alarmnummers: Alarmnummer ambulance: 119. Alarmnummer politie: 117. Alarmnummer brandweer: 118.
Voltage: Netspanning: 230 volt. Frequentie: 50Hz.
Stekker: In Cambodja worden de stopcontacten van type A / C / G gebruikt. Voor stopcontact A & G heb je een reisstekker of wereldstekker nodig. Stopcontact C is zelfde stekker als Nederland.
Munteenheid: Reil (CR)
Luchthaven: Internationale luchthavens: Phnom Penh International airport PNH (12 km buiten Phnom Penh), Siem Reap International airport - REP (Siem Reap)

Geografie

Koninkrijk Cambodja in een land in zuidoost Azi, het land grenst aan de landen Thailand, Laos en Vietnam. In het zuiden grenst de Golf van Thailand aan de 440 kilometer lange kust. Cambodja is maarliefst 4,5 keer zo groot als Nederland, met een oppervlakte van ongeveer 181.500 vierkante kilometer.

De medische diensten, hygine standaard en infrastructuur zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Internet en telefoon faciliteiten zijn beschikbaar in de meeste delen van het land.

Klimaat

Het klimaat in Cambodja wordt gedomineerd door de moessons, net zoals de rest van de landen in zuidoost Azi. Het tropische klimaat maakt duidelijk seizoensgebonden verschillen.

De indeling van de seizoenen zijn; het warme seizoen, de regentijd en het koele seizoen. Het warme seizoen loopt vanaf februari tot april, met gemiddeld 9 uur zon per dag en tempraturen die kunnen oplopen tot 30 graden. De regentijd loopt vanaf april tot september, er valt jaarlijkse totaal gemiddeld tussen de 100 en 150 centimeter regen. Begin november begint het koele seizoen, vanaf december tot februari is de beste periode om het land te bezoeken.

Talen

De lokale taal is Khmer en de Franse taal wordt nog door de senioren gesproken.

Valuta

De lokale munteenheid is de Cambodjaanse Riel. De Amerikaanse dollars worden overal geaccepteerd en zelfs de Thaise baht in gebieden dichtbij de grens van Thailand. Door het hele land zijn er geldautomaten. Geldopnamen is altijd in Amerikaanse Dollars.

Gezondheid

Er komt malaria voor in Cambodja. Malaria kan voorkomen worden door 's nachts onder een muskietennet te slapen, deze zijn in de meeste hotels aanwezig. Als het schemerig wordt is het raadzaam bedekkende kleding te dragen en regelmatig insmeren met muggenmelk. Malaria tabletten innemen is verstandig, vraag uw huisarts, healt clinic of GGD voor advies.

U dient alert te zijn op Dengue (knokkelkoorts). De muggen zijn klein en eventueel te herkennen aan het gestreepte lijf. Indien er dengue voorkomt dan zeker ook overdag insmeren met goede muggenmelk.

Reisdocumenten

Bezoekers moeten beschikken over een geldig paspoort en visum. Het paspoort behoort minstens zes maanden geldig te zijn bij aankomst in Cambodja.

Het visum kan op de internationale luchthavens in Phnom Penh en Siem Reap worden aangeschaft tegen een contante betaling in US dollar. Een toeristen visum is $20,00. Neem pasfotos mee en een kopie van het paspoort.

Het is ook mogelijk om het visum voor vertrek vanuit Nederland of Belgi te regelen.

Feestdagen

Nieuwjaar 1 januari.
Dag van de overwinning 7 januari.
Meak Bochea 30 januari.
Dag van de Vrouw 8 maart.
Cambodjaans Nieuwjaar 14-16 april.
Visak Bochea 28 april.
Internationale dag van de Arbeid 1 mei.
Koninklijke ploegceremonie 2 mei.
Verjaardag van de koning Sihamoni 13-15 mei.
Verjaardag van de Konings Sihanouk moeder 18 juni.
Dag van de Grondwet 24 september.
Bon Pchum Ben 7-9 Oktober.
Kroningsdag van koning Sihamoni 29 oktober.
Verjaardag van de konings Sihanouk vader 31 oktober.
Dag van de Onafhankelijkheid 9 november.
Bon Om Tuk (water festival) 20-22 november.
Dag van de mensenrechten 10 december.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Cambodja terug te vinden.

Bevolkingsgroepen

In Cambodja is meer dan 95% van de bewoners afkomstig van de Khmer. Er is nog een kleine groep die bestaat uit Vietnamese, Chinezen en Cham. Door de grote omvang van de Khmer groep is Cambodja het meest homogene land in de wereld.

Eten en drinken

De Cambodjaanse keuken kent heerlijke lokalen curies. De basis voor de lokale keuken bestaat uit rijst met groente, vlees of vis als bijgerecht. De Vietnamese, Chinese, Franse en voornamelijk de Thaise invloeden zijn merkbaar in de keuken. Toch is de Cambodjaanse keuken lang niet zo kruidig en pittig als de Thaise keuken.

Waar Cambodja ook bekend om staat is het exotische menu waaronder bijvoorbeeld: kever, krekels, slangen, gefrituurde tarantulas en een boordje rode mieren.

Fooien, bedelen en afdingen

Het geven van fooi is niet verplicht bij de bevolking. Het geven van een fooi mag uiteraard als iemand bijvoorbeeld zeer behulpzaam is geweest. Een fooi is een goede aanvulling op het loon van de lokale mensen. Het is gebruikelijk om een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs, kofferjongens en kamermeisjes.

Tip: voor de gids is USD 12,- per dag redelijk. Voor de chauffeur USD 8,- per dag redelijk. In hotels en restaurants kunt u 5% tot 10% van de rekening aanhouden. Een gemiddelde Cambodjaan verdient ongeveer USD 2,- per dag. Dus tips onder de USD 1,- zijn vaak meer dan voldoende.

Flora en Fauna

Flora
Cambodja is voor 40% bedenkt door tropische oerwouden. Dit is relatief gezien veel bosgebied, vergeleken met de buur landen Laos en Thailand. In 1970 was Cambodja nog voor 73% bedenkt door bossen, maar helaas is dit door de illegale houtkap terug gedrongen naar 40%. Naast de bossen ken het land ook landbouw, bergen, revieren, meren en kust. Het laagland word gebruikt voor het verbouwen van voornamelijk reist. Ook door Cambodja stroomt de Mekong en in de regentijd is het Tonl Sap meer het grootste zoetwatermeer van Azi. Aan kustlijn van Cambodja kunt u mangrovebossen vinden die overlopen naar een groen oerwoud op het land.

Fauna
Vogelliefhebbers kunnen hun gelukt niet op in Cambodja. Zeker in de buurt van Siem Reap is de kans groot dat u bijzondere vogelsoorten zal tegen komen. Wetenschappers zijn er van overtuigd dat het mogelijk is in Cambodja om nog nieuwe diersoorten te ontdenken, die veilig verstopt zitten in het dichtbeboste oerwouden. Zo werd bijvoorbeeld in 2013 de Cambodjaanse snijdervogel ontdekt, bijzonder genoeg midden in de hoofdstad Phnom Penh.

Luipaarden, tijgers, vliegende vossen en de Maleise beren leven ook ik de bergprovincies Ratanakiri en Mondulkiri. Maar de kans dat u deze tegenkomt is erg klein. Verder leven er ook krokodillen, wilde buffels, apen, eekhoorns en herten te vinden.

Een aantal delen van de Mekong worden bewoont door de uniek Irrawaddy dolfijnen, deze dolfijnen zijn n van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Door hun lengte van drie meter en een gewicht dat kan oplopen tot 250 kilo, zijn dit de grootste dieren in de wereld die in zoetwater voorkomen.

Nuttige adressen

Er is geen Nederlandse Ambassade in Cambodja, u kunt contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Thailand of de Britse ambassade in Cambodja.

Nederlandse ambassade in Thailand, Bangkok.
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330
P.O.Box 404, Bangkok 10501
T: 00-66 2 3095200
F: 00-66 2 3095205
Url: http://thailand.nlambassade.org
Email: ban@minbuza.nl

Britse ambassade in Cambodja, Phnom Penh.
27-29 Street 75, Sangkat Srah Chak,
Khan Daun Penh
Phnom Penh
12201
Cambodia
Email: britemb@online.com.kh
T: +855 (0) 23 427124
F: +855 (0) 23 427125

Verkeersbureau van Cambodja
Verkeersburo Cambodja
Spui 202
2511 BX Den Haag
Nederland
T: +31-70-3632558

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl