Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Sri Lanka

Sri Lanka

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Colombo
Beste reisperiode: Het beste reisseizoen loopt van december t/m maart wanneer u de binnenlanden en de zuid- en westkust bezoekt met een gemiddelde temperatuur van 29 graden Celsius.
Afstand vanaf Nederland: bij een directe route bedraagt de afstand tussen Amsterdam naar Colombo 8.392 kilometer.
Talen: Singaleens, Tamil
Zeden, gewoontes en religie: Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook bewoners die moslim of hindoest zijn. Draag gepaste kleding als u religieuze plaatsen bezoekt. Bedek uw schouders en benen. Het is niet geaccepteerd dat u Boeddha-tatoeages laat zien. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. Ook is het niet gepast om u te laten fotograferen met uw rug gedraaid naar een Boeddha-beeld. Godsdienst: Boeddhisme, Hindoesme, Christendom en Islam
Tijdverschil: + 3,5 tot 4,5 uur verschil ( ligt aan zomer/wintertijd hier )
Telefooncode: 0094
Alarmnummers: brandweer 111, politie 119 en ambulance 110
Voltage: 220-240 Volt
Stekker: de stopcontacten zijn 3-polig. Af en toe zijn er stroomstoringen, dit wordt opgevangen door noodgenerators. Tevens is een wereldstekker is aan te raden voor het opladen van uw accus en batterijen
Munteenheid: Sri Lankan Rupee
Luchthaven: Colombo (CMB)
Nationale feestdagen:

Geografie

Sri Lanka, een schitterend tropisch eiland, heeft een oppervlakte van 65.610 km2 en is 435 kilometer lang en 225 kilometer breed en ligt in de Indische Oceaan. Het is gesitueerd onder India, ten zuidoosten van de zuidpunt van dat land. Ook wel de traan van India genoemd.
De oostkust grenst aan de Bengaalse Zee, de overige kusten liggen aan de Indische Oceaan.

Klimaat

Sri Lanka heeft over het algemeen een warm, tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Als je het preciezer bekijkt, heeft het eiland echter een ongewone combinatie van klimaten. Het is mogelijk om in n dag van de tropische hitte naar een koele, mistige omgeving en daarna naar een droog gebied te reizen. Er zijn twee belangrijke moessonseizoenen, n in het noordoosten (van december tot mei) en n in het zuidwesten (van mei tot september). In oktober en november komen op alle delen buien voor. De meeste dagen zijn echter zonnig en vochtig. Een korte regenbui is dan ook verfrissend en brengt een welkome afkoeling. De kustregio in het zuiden is het warmst, met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. In het centrale hoogland is het beduidend koeler en kan het s nachts zelfs koud zijn. Het op 300 meter hoogte gelegen Kandy heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden. De zee heeft het hele jaar door een temperatuur van 27 graden, maar van mei tot september wordt zwemmen in zee afgeraden vanwege de sterkte stroming

Talen

Binnen Sri Lanka wordt Singalees gesproken, maar in sommige gebieden spreekt men ook Tamil. Tweede taal is het Engels, dat men over het algemeen goed spreekt. Zowel in het Singalees als het Tamil komen nog Nederlandse invloeden voor, als gevolg van de Nederlandse kolonie tijdperk in de 17e eeuw.

Valuta

De munteenheid van Sri Lanka is de Rupee. Voor 1 krijg je ongeveer 125 Rupee. Op de meeste plekken is er wel een ATM geldautomaat. Creditkaarten zijn algemeen geaccepteerd in toeristische oorden.

Gezondheid

Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en eventueel buiktyfus. Er zijn geen malariapillen nodig, maar wel aandacht hebbende voor muggen en insmeren met DEET.
Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, jetlag, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium tabletten uitkomst bieden.

Reisdocumenten

De overheid van Sri Lanka heeft bepaald dat alle reizigers naar Sri Lanka verplicht zijn met een visum te reizen. Dit online visum kan verkregen worden via de website www.eta.gov.lk
Tevens adviseren wij u dat uw paspoort na reizen nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Sri Lanka terug te vinden.

Er wordt op Sri Lanka natuurlijk ook gestolen. Zorg ervoor dat u geen waardevolle spullen mee neemt op reis. Een goede schoudertas of buideltasje is aan te raden en reispapieren kunnen in de safe op de hotelkamer opgeborgen worden.
Het verkeer op Sri Lanka is onveilig. Het is raadzaam om een (hotel)taxi te nemen of om u te laten rijden door een chauffeur in een auto of minibus.

Bevolkingsgroepen

Sri Lanka heeft een bevolking van ongeveer 18 miljoen en die bestaat hoofdzakelijk uit 2 groepen: Singalezen en Tamils. Bijna 70% is Singalees en 17% is Tamil. Verder zijn er nog een behoorlijk aantal minderheidsgroepen zoals: de Burghers (nazaten van de Nederlanders), de Moren (nazaten van de Arabieren), Maleisirs en de Veddha's. Deze uiterst kleine gemeenschap is een inheems volk, dat afstamt van de vroegere eilandbewoners. U zult ervaren dat, met welke bevolkingsgroep u ook te maken krijgt, men bijzonder vriendelijk, zeer gastvrij en altijd hard aan het werk is.

Eten en drinken

Het eten in Sri Lanka is goed en wordt meestal ter plekke bereid. Voor een maaltijd betaalt u meestal tussen de 3 en 10, zelfs in luxere restaurants. Wanneer u bekend bent met de Indiaase keuken, dan ontloopt dit Sri Lanka niet veel. Veel maaltijden zijn vegetarisch en gebaseerde op rijst en curry. Men serveert vaak diverse soorten groenten en in sommige gevallen vlees. Let op: een traditionele curry kan best heel pittig zijn, al houdt men hier voor toeristen vaak wel rekening mee. Indien u echt moet blussen, neem dan witte rijst. Een lokale specialiteit is de lamprai: een bananenblad gevuld met rijst, groenten en vlees. Op veel plekken kunt u vers fruit bestellen en daarbij uiteraard ook verse fruitsappen. Het kraanwater in Sri Lanka is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat een flesje water voor u klaar, let wel op de verzegeling hiervan!
De traditionele Ceylon thee wordt veel gedronken, hoewel de Srilankanen deze het liefst met veel melk en veel suiker drinken. Koffie, matig van kwaliteit, is in de hotels en restaurants ook verkrijgbaar.

Fooien, bedelen en afdingen

Op de rekeningen van restaurants en bars komt meestal 10% BTW en ook nog eens 10% service charge, maar als je tevreden bent dan is het gebruikelijk dat je nog een fooi achterlaat. Overigens heeft de fooi in een hotel of restaurant waar u vaker gebruik van maakt ook een andere functie. Het personeel wordt er vaak aanzienlijk attenter door. Fooien vormen geen leuk extraatje, maar een broodnodige aanvulling op het karig loon.

Flora en Fauna

Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het gepast om van tevoren toestemming te vragen. Het zijn trotse mensen, die er echt voor gaan poseren en de foto graag van u willen hebben. Maar het kost u meestal wel een paar Rupee, zeker als u een olifant met zijn drijver laat poseren. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten verboden.

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl