Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Mongolie

Mongolie

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Ulaanbaatar
Beste reisperiode: Juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar MongoliŽ te reizen. Hiermee vermijdt u de strenge wintermaanden en de perioden met zandstormen.
Afstand vanaf Nederland: 6.674 km
Reistijd: circa 11 uur en 30 minuten
Talen: Mongools
Zeden, gewoontes en religie: Van de bevolking hangt 96% het Tibetaans Boeddhistisch Lamaisme aan. Verder zijn er aanhangers van de Islam, het Sjamanisme en het Christendom.
Tijdverschil: MongoliŽ valt in twee verschillende tijdzones: - West MongoliŽ: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd) - Centraal en Oost MongoliŽ: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd).
Telefooncode: +976.
Alarmnummers: Politie: 102 - Brandweer: 101 - Ambulance: 103
Voltage: 230
Stekker: C / E wereldstekker meenemen
Munteenheid: tugrik (MNT)
Luchthaven: Chinggis Khaan

kraanwater

Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. In MongoliŽ zijn wel diverse bronnen te vinden waar u veilig uit kan drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Geografie

MongoliŽ ligt in Noord-AziŽ tussen China en Rusland. Dat zijn tevens de landen waaraan MongoliŽ grenst. De oppervlakte van MongoliŽ is 1.565.000 vierkante kilometer. MongoliŽ is daarmee 45 keer zo groot als Nederland.
MongoliŽ is ťťn van de meest hooggelegen landen van de wereld. Het ligt gemiddeld 1580 meter boven de zeespiegel.

Klimaat

MongoliŽ heeft een continentaal (woestijn) klimaat met scherpe wisselingen per seizoen en tussen dag en nacht. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot vijftig graden onder nul in het koude noorden. In de zomer kan het in het zuiden wel veertig graden boven nul worden. Gemiddeld is het in de zomer in MongoliŽ ongeveer vijftien graden.
Het regenseizoen valt in juli en augustus.MongoliŽ heeft een landklimaat. In het noorden van het land liggen de temperaturen in de wintermaanden rond de -25 graden en in de zomermaanden rond de 30 graden. In het zuiden van het land liggen de temperaturen in de wintermaanden rond de -15 graden en in de zomermaanden rond de 30 tot 40 graden. In het voorjaar komen in en rondom de woestijngebieden veel zandstormen voor.

Talen

Mongools

Valuta

In de grotere Mongoolse steden zijn pinautomaten. Let wel op dat in de meer afgelegen gebieden geen mogelijkheden zijn om te pinnen. Zorg dan dat je voldoende cash mee hebt. Pin ook weer niet teveel tugrugs, het is lastig om de Mongoolse valuta in te wisselen voor euroís.

Gezondheid

Voor een bezoek aan MongoliŽ is het aan te raden ťťn of meerdere vaccinaties te halen.Voor de reis

Doe uiterlijk 6 weken voor vertrek een vaccinatie check op www.meditel.nl.
Laat je vaccineren indien verplicht of aanbevolen.
Zorg voor een EHBO-kit met in ieder geval pleisters, ORS, pincet en tekenpen.
Check je reis- en zorgverzekering of je voldoende verzekerd bent in het buitenland.

Tijdens de reis
Vermijd direct zonlicht tussen 11.00 Ė 14.00 uur en smeer je regelmatig in.
Drink alleen water uit flessen of kook leidingwater tenminste 5 minuten.
Eet geen onverpakt ijs.
Gebruik geen ijsklontjes.
Eet geen (half) rauw vlees of vis.
Gebruik muggenspray en draag na zonsondergang bedekkende kleding.
Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend (zoet) water.

Reisdocumenten

U dient te beschikken over een paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit MongoliŽ.
Een visum is verplicht.

Feestdagen

Tsagaan Sar Tsagaan Sar of Witte Maand is een van de twee grootste festivals van MongoliŽ. Voor de Mongolen is het Tsagaan Sar niet alleen een jaarlijks festival wat het eind van de winterperiode aangeeft en het begin van een nieuwe jaarcyclus, maar het is ook een tijd om de sociale banden aan te halen. Ice Festival Ice Festival wordt gevierd aan de oevers van het bevroren Huysgul meer. Alle activiteiten en wedstrijden staan in het teken van ijs. Er wordt geschaatst en geworsteld op ijs. Er worden zelfs gers gebouwd van ijs. In twee dagen leer je alles over de Tsaatan minderheid in MongoliŽ. Nadaam Nadaam is het grootste evenement van MongoliŽ, dat elk jaar plaatsvindt van 11-13 juli ter gelegenheid van de nationale feestdag. Overal in het land is er een Naadamfeest, maar het belangrijkste is natuurlijk dat in Ulaanbaatar, in en om het grote stadion. Het wordt zo druk bezocht dat het absoluut nodig is een plaats op de tribune te reserveren. Het begint met een optocht, waaraan, zo lijkt het, door elke Mongool wordt deelgenomen. In een onafzienbare rij trekken leden van sportverenigingen, dans- en theatergroepen, legereenheden, motorclubs en wat al niet meer over de atletiekbaan naar het middenveld. Er wordt muziek gemaakt en gedanst, hoge gasten worden met vriendelijke toespraken begroet. Golden Eagle Festival Golden Eagle Festival vindt zijn oorsprong in het westelijke Altai gebergte. In dit gebied wordt een eeuwenoude traditie van jagen met Gouden Adelaars levend gehouden. De Kazakhs van MongoliŽ trainen hun adelaars om te jagen op konijnen en vossen. Een keer per jaar komen de jagers uit bijeen om deze traditionele manier van jagen te vieren en om tegen elkaar te strijden in wedstrijden die de capaciteit van de trainers en de vogels goed weergeven. Tsagaan Sar festival in februari, Ice Festival in maart, 1000 Kamelen festival in mei, Yak festival in juni, Naddam festival in juli, Golden Eagle festival in september en het Bituun festival in november.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Mongolie terug te vinden.

Bevolkingsgroepen

In MongoliŽ wonen 2.953.190 mensen (2014). De bevolkingsdichtheid is de laagste ter wereld en bedraagt ongeveer 1,7 inwoners per vierkante kilometer.
De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 1,37%. (2014)
Geboortecijfer per 1000 inwoners is 20.88 (2014)
Sterftecijfer per 1000 inwoners is 6.38 (2014)
De levensverwachting is 69 jaar. (mannen 64,7 en vrouwen 73,5 jaar (2014)
Bevolkingssamenstelling:
Bijna alle Mongolen zijn van authentiek Mongoolse afkomst, en velen van hen zijn nomaden. 81,9 % van de bevolking behoort tot de Khalkha.

Eten en drinken

In MongoliŽ serveert men over het algemeen uitgebreide maaltijden, waarbij veelal schapenvlees wordt geserveerd. Aangezien vlees de basis is voor elke maaltijd kan de keuze aan maaltijden voor vegetariŽrs nogal beperkt zijn. Daarnaast gebruikt men in MongoliŽ veel melkproducten.

Flora en Fauna

MongoliŽ bestaat voornamelijk uit grasland, bossen en woestijn. Iets meer dan de helft van het land is bedekt met gras, dat gebruikt wordt om kuddes geiten, schapen en yaks te laten grazen. Een achtste van het land bestaat uit bos, vooral naaldbomen en berken. Een derde van MongoliŽ bestaat uit woestijn. De woestijnen zijn geen grote zandvlaktes, maar bestaan uit woestijnplantjes. De Gobi-woestijn beslaat een groot deel van het zuiden van MongoliŽ.
Er zijn veel wilde dieren in MongoliŽ, die soms door nomaden getemd in kuddes worden gehouden. Er worden vooral schapen, geiten, kamelen, paarden, yaks en runderen gehouden. Aan de randen van het land kan je af en toe kuddes met rendieren vinden.
Begin 2007 verrichtten het Mongoolse Biologisch Instituut en het Wereld Natuur Fonds een telling van saiga-antilopen, een ernstig bedreigd steppedier van MongoliŽ en Centraal-AziŽ. De tellers spotten ca. 1700 saiga's. Na berekeningen concludeerden de onderzoekers dat er zo'n 2800 saiga's in MongoliŽ moeten leven, een toename van 50% sinds 2006.

Mongolie links

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl