Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Taiwan

Republiek China

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Taipei
Beste reisperiode: oktober, november en december, maanden waarin normaliter geen sprake is van regen en/of tyfoons.
Afstand vanaf Nederland: bijna 9.500 km
Reistijd: ruim 11 uur
Talen: Mandarijn
Zeden, gewoontes en religie: 93% van de bevolking is aanhanger van een religie die bestaat uit een mix van Bhoeddisme, Confucianisme en Taosme. Bijna 5% is Christen.
Tijdverschil: 6 uur in zomertijd, 7 uur in wintertijd
Telefooncode: +886
Alarmnummers: Politie: 110 Brandweer: 119 Ambulance: 119
Voltage: 110 Volt
Stekker: Amerikaans met twee platte pinnen
Munteenheid: Taiwanese dollar (NTD)
Koers: 10 is ruim 380 NTD
Luchthaven: Taiwan Taoyuan International Airport

Geografie

Geografisch is het eiland te verdelen in vier regio's:
Noord Taiwan
In het noorden bevindt zich de hoofdstad Taipei, het economisch centrum van het eiland, evenwel omringd door lieflijk landschap en nationale parken.
West en Centraal Taiwan
Het westen en midden is bekend om het schilderachtige berglandschap en de vele prachtige meren, waaronder het bekende Sun Moon Lake.
Oost Taiwan
Het oosten is door de bergrug in het midden afgesloten van de rest van het eiland. Ook daar is het landschap uitzonderlijk 'schoon'.
Zuid Taiwan
In het zuiden vindt men vooral palmbomen en tropische stranden.

Tot slot, er liggen rond Taiwan kleinere zeer idyllische eilanden.

Klimaat

Het klimaat laat zich omschrijven als zowel een tropisch- als een zeeklimaat. De zomers zijn heet en vochtig, de winters nogal koud, vooral in het noorden waar de temperatuur kan zakken tot zo'n 8 graden. Het noorden heeft nogal natte winters, terwijl deze in het zuiden juist heel droog zijn. Taiwan wordt regelmatig bezocht door tyfoons, vooral in de maanden juni tot en met september. De beste tijd om het land te bezoeken is in de herfst van oktober tot en met december. maanden buiten het regen- en tyfoonseizoen.

Talen

De officile taal is het Mandarijn. Daarnaast wordt er ook Taiwanees en Japans gesproken evenals inheemse, Austronesische talen. De jongeren spreken allen Engels terwijl de oudere generatie vaak geen enkele Westerse taal beheerst.

Gezondheid

Er zijn buiten de grote steden enkele gebieden waar nog Malaria voorkomt. Verder is het eiland wat gezondheid betreft veilig. Er zijn dan ook geen vaccinaties nodig.

Reisdocumenten

Een visum is niet nodig bij een verblijf korter dan 90 dagen. Wel moet het paspoort bij aankomst nog ten minste zes maanden geldig zijn.

Feestdagen

De belangrijkste feestdag, eigenlijk feestweek, is het Chinese Nieuwjaar. Het jaar van de Geit begint op 19 februari 2015, het jaar van de Aap op 8 februari 2016 en het jaar van de Haan op 28 januari 2017.
Het Ching Ming Festival om de voorouders te gedenken is op 4 of 5 april.
Het Drakenboot-Festival ter ere van de nationale held Qy Yuan is eind mei of begin juni. Het festival wordt onder andere gevierd met een race op de rivier met uiteraard Drakenboten. Het Geesten-Festival, waarbij hongerlijdende geesten geamuseerd moeten worden is van kracht gedurende de hele zevende maand (augustus). In deze maand bezoekt men veelvuldig de tempels en steekt daar wierook op om bescherming te vragen. Verder zijn er veel religieuze rituelen, opera's en andere festiviteiten om de geesten gunstig te stemmen.
Het Middenherfst-Festival ter ere van een vrouw, een zekere Chiang E, die voor een boze echtgenoot wegvluchtte naar de maan, is op de 15e van de achtste maand. Bij dit festival hangt men vooral lampionnen op en bakt men de zogenaamde maancakes.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Taiwan terug te vinden.

Heel Taiwan is veilig voor toeristen. Misschien is Taiwan wel veiliger dan Nederland. Criminaliteit is zeldzaam. Het is over het algemeen geen probleem voor een vrouw om alleen door Taiwan te reizen.

Bevolkingsgroepen

De oorspronkelijke bevolking van Taiwan zijn verschillende Austronesische stammen. Deze Aboriginals zijn niet verwant aan de Chinezen, maar meer aan de bevolking van de Filipijnen en de andere eilanden in de buurt. Vanaf het midden van de 17e eeuw nadat de Nederlanders van het eiland verdreven waren, kwam de eerste immigratiegolf op gang vanaf het vasteland van China. Meerdere immigratiegolven volgden met de grootste in 1949 toen 700.000 representanten van de Chinese elite en 800.000 militairen van het Nationalistische leger onder leiding van Chiang Kai-shek voor de communisten van Voorzitter Mao naar Taiwan vluchtten. Naast al deze Chinezen wonen er nog steeds Aboriginals op het eiland.

Eten en drinken

In Taiwan kun je overheerlijk eten. De Taiwanese keuken vindt zijn oorsprong in verschillende Chinese en Cantonese keukens. Zoals te verwachten op een eiland, kan men zijn hart ophalen aan oesters en andere zeebeesten. Ook de beef-noodles en de vele vegetarische gerechten zijn niet te versmaden evenals een echte Taiwanese hot-pot! Let wel, in Taiwan eet men net als in China met stokjes. Bij de maaltijd drinkt men gewoonlijk thee al wordt er op verzoek ook alcohol geschonken.

Fooien, bedelen en afdingen

Het is niet gebruikelijk om fooien te geven, af te dingen of te bedelen.

Flora en Fauna

Het eiland heeft een rijke fauna en flora dankzij de verschillende klimaatzones. Vogels, vlinders, reptielen en amfibien zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Rond het eiland zwemmen zo'n 3000 vissoorten. Een bekende inheemse vis is de Formosa zalm. Voor deze bedreigde diersoort heeft men een reservaat ingericht op de bovenloop van de Dajia rivier in het Shei-Pa Nationaal Park. Het eiland geniet ook bekendheid vanwege de rijkdom en verscheidenheid aan planten. Alleen al aan varens heeft Taiwan zo'n 640 verschillende soorten.

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl