Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Zuid-Korea

Republiek Korea

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Seoul
Beste reisperiode: het najaar is het meest aangenaam en ook de lente al kan er in die tijd geel stof vanuit de Gobi-woestijn komen aanwaaien
Afstand vanaf Nederland: ruim 8.500 km
Reistijd: de vlucht Amsterdam - Seoul duurt circa 10 uur
Talen: Koreaans
Zeden, gewoontes en religie: ongeveer 45% van de bevolking heeft geen religie, 28% is Christelijk, 24% is Bhoeddist en de rest van de bevolking behoort tot de Islam (alleen in Seoul), het Confucianisme. Chondogyo en het Wonbhoeddisme.
Tijdverschil: in de zomertijd is het in Korea 7 uur later, in de wintertijd 8 uur later
Telefooncode: 0082
Alarmnummers: Medische noodgevallen 129, Brandweer & Ambulance 119, Politie 112
Voltage: 220 Volt
Stekker: stekker en stopcontact zijn hetzelfde als in Nederland
Munteenheid: Zuid-Koreaanse Won
Koers: 10,= is bijna 14.000 Won
Luchthaven: Incheon International Airport (ICN)
Nationale feestdagen: het Seollal, het Koreaanse Nieuwjaar, is het belangrijkste feest, dat drie dagen lang gevierd wordt. In 2015 is het feest rond 19 februari en in 2016 rond 8 februari.

Geografie

Geografisch kan Zuid-Korea ingedeeld worden in vier gebieden:
- een oostelijke regio van hoge bergen en smalle kustvlakten,
- een westelijke regio van brede kustvlakten, stroomgebieden en glooiende heuvels,
- een zuidwestelijke regio van bergen en dalen, en
- een zuidoostelijke regio gedomineerd door het brede stroomgebied van de rivier Nakdong.
Voor de westelijke en zuidelijke kust liggen ongeveer 3000 eilanden, de meeste klein en onbewoond.

Klimaat

Het klimaat in Zuid-Korea neigt naar zowel een vochtig continentaal als een vochtig subtropisch klimaat. De Oost-Aziatische moesson zorgt voor sterke regenval in de zomer tijdens de 'Jangma', het korte regenseizoen. In de winter kan het extreem koud zijn met een minimumtemperatuur die kan terug vallen tot - 22 graden Celsius in het binnenland.

Talen

De officile taal is het Koreaans. Modern Koreaans wordt tegenwoordig alleen nog geschreven in het Hangul, een schrift ontwikkeld in de 15e eeuw door koning Sejong de Grote. Het schrift, Jamo genoemd, kent 24 letters, waarvan 10 klinkers en 14 medeklinkers.

Valuta

De munteenheid is de is de Zuid-Koreaanse Won (KRW), 1000 Won is bijna 0,40 Euro en n Euro is bijna 1400 Won.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht voor Zuid-Korea. Omdat er toch een aantal infectieziekten voorkomt, is het aan te raden om in ieder geval zich in te laten enten tegen DTP en Hepatitis A. Voor een totale bescherming zou daar nog bijkomen de vaccinaties tegen Hepatitis B, Rabies en Buiktyfus. Malaria komt alleen voor in de noordelijke principes. Malaria-tabletten worden niet geadviseerd, maar wel beschermende kleding, het gebruik van een klamboe en het anti-muggenmiddel DEET. Verder is het aan te raden een middel mee te nemen tegen reizigersdiarree.

Reisdocumenten

Het paspoort moet nog geldig zijn ten tijde van het vertrek uit Zuid-Korea. Een visum is niet nodig bij een verblijf korter dan drie maanden.

Feestdagen

Seollal (Koreaans Nieuwjaar)
Koreaans Nieuwjaar is de eerste dag van het jaar volgens de Koreaanse lunisolaire kalender. De vieringen rondom het Koreaanse Nieuwjaar nemen drie dagen in beslag en zijn de belangrijkste traditionele feestdagen. De viering rondom Seollal wordt in ieder geval belangrijker gevonden dan die rondom de jaarwisseling volgens de zonnekalender. Het is echter goed om te weten dat voor beide jaarwisselingen dezelfde term (Seollal) gebruikt wordt. Het Koreaanse Nieuwjaar valt in 2015 op donderdag 19 februari en in 2016 op maandag 8 februari.
Chusok
Op de 15e dag van de 8e maanmaand (september/oktober) wordt het oogstfeest Chusok gevierd. Chusok is een belangrijke feestdag in Korea en wordt ook wel het Koreaans 'Thanksgiving' genoemd. Het is een familiefeest waarbij iedereen vrij is en samen met de familie de graven bezoekt van de overleden voorouders.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Zuid-Korea terug te vinden.

Heel Zuid-Korea is veilig voor reizigers. Zelfs in de gedemilitariseerde zone bij de grens met Noord-Korea worden excursies voor reizigers georganiseerd. Wellicht ten overvloede: de gedemilitariseerde zone kan alleen onder begeleiding bezocht worden.
Het verkeer in grote steden vraagt de nodige concentratie. Zeker voetgangers moeten goed opletten. Automobilisten trekken zich weinig aan van zebrapaden en stoplichten. Tot slot, er is weinig criminaliteit in Zuid-Korea.

Bevolkingsgroepen

De voorouders van de Koreaanse bevolking zijn waarschijnlijk Mongoolse stammen die zich rond het derde millennium voor Christus in de gebieden vestigden. De bevolking is vrij homogeen, zo'n 98% is etnisch Koreaan.

Eten en drinken

De Koreaanse keuken is grotendeels gebaseerd op rijst, noedels, tofoe, groenten, vis en vlees. De traditionele Koreaanse maaltijden staan ​​bekend om een groot aantal bijgerechten, banchan genoemd. Een bekend Koreaans gerecht is kimchi, een gefermenteerd, meestal pittig groentegerecht. De Koreaanse keuken wordt meestal behoorlijk gekruid met sesamolie, doenjang, een vorm van gefermenteerde sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en gochujang, een hete peperpasta.
Soepen zijn ook zeer in trek en worden meestal geserveerd als deel van het hoofdgerecht in plaats van aan het begin van de maaltijd. Deze soepen, bekend als guk, worden vaak gemaakt met vlees, schaaldieren en groenten. Tang is een ander soort soep die met veel minder water bereid wordt. Een ander geliefd gerecht is jjigae, een stoofpot die zwaar gekruid is met chilipeper en kokend heet wordt opgediend.

Fooien, bedelen en afdingen

In Korea wordt het geven van fooien niet geaccepteerd. De uitzonderingen op de regel zijn taxi-chauffeurs, westerse restaurants en vestigingen met een fooienpot. In de hotels accepteren de medewerkers wel een (kleine) fooi. In tegenstelling tot veel landen in Azi, is het in Zuid-Korea ongebruikelijk om af te dingen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen. Bij traditionele markten en in souvenirwinkels is het doorgaans wel mogelijk om wat af te dingen.

Flora en Fauna

Het noordelijkste gedeelte van Zuid-Korea is het koudste. In dit gebied zijn er vooral veel beuken, berken, sparren, lariksen, eiken en pijnbomen. Verder naar het zuiden is er door het warmere klimaat een meer weelderige en afwisselende vegetatie. In Noord-Korea zijn een aantal berghellingen nog bedekt met uitgestrekte naaldwouden, maar verder is het meeste bos gekapt, vooral in het laagland.
Het grootste dier is de Koreaanse zwarte beer. Deze wordt nog regelmatig gesignaleerd in de Nationale parken. De Siberische tijgers die vroeger in Korea volop aanwezig waren, zijn er nu niet meer. Ook de rest van de bijzondere fauna is aanzienlijk achteruitgegaan. Beren, wolven, luipaarden en tijgers zijn hier uiterst zeldzaam geworden en soms ook bijna geheel verdwenen. Vogels zijn er wel volop, zeker zo'n 370 soorten.

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl