Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Indonesië

INDONESIE

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Jakarta
Beste reisperiode: de droge tijd loopt van april tot en met oktober met een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius. Regenperiode: tussen november en maart
Afstand vanaf Nederland: bij een directe route bedraagt de afstand tussen Amsterdam naar Jakarta 11.364 kilometer.
Talen: De officile taal van Indonesi is Bahasa Indonesia. Deze taal lijkt heel erg op het Maleisisch en leren de kinderen op school. Daarnaast kent ieder eiland en elke regio haar eigen dialect. Er worden meer dan driehonderd talen in Indonesi gesproken. Engels spreekt men daar goed.
Zeden, gewoontes en religie: Wanneer u in een ceremonie of processie van hindoes beland, is het wel goed hier met respect mee om te gaan. Blijf op gepaste afstand en schat in of u fotos kunt maken. Als u zelf een tempel betreedt, is gepaste kleding vereist. Zo moeten de knien en schouders van vrouwen bedekt zijn. Het is dus altijd handig een sjaal mee te nemen. Hoewel in de meeste toeristenoorden de Indonesirs al gewend zijn aan blote armen en benen is het in het overgrote deel van Indonesi van belang bedekte kleding te dragen. Zeker in de islamitische gebieden zult u respect hebben door een shirtje met mouwen of een broek of rok tot op de knie te dragen. Gebruik nooit uw linkerhand om te betalen of om iets door te geven. De linkerhand wordt namelijk als onrein beschouwd! Godsdienst: islam (80%), christendom, hindoesme en het boeddhisme.
Tijdverschil: Vanwege het uitgestrekte gebied die de eilanden van Indonesi beslaan, bestaan er drie tijdzones, 6, 7 en 8 uur later, afhankelijk van onze zomer/wintertijd.
Telefooncode: +62
Alarmnummers: ambulance 118/119, brandweer 113 en de politie 110
Voltage: 220 volt
Munteenheid: Indonesische Roepie
Luchthaven: o.a. Jakarta (HLP), DenPasar (DPS), Surabaya (SUB)

Geografie

Indonesi is gelegen in de Austraal-Aziatische Middelzee tussen de Indische en de Grote Oceaan. Deze zee bestaat uit een aantal kleinere zeen, onder andere Java Zee, Flores Zee, Arufura Zee, Banda Zee, Timor Zee en Zuid-Chinese Zee. De archipel omvat 13.677 (delen van) eilanden, waarvan er ca. 990 bewoond worden en er maar ca. 6000 een naam hebben. Indonesi heeft een landoppervlakte van ongeveer 1.95 miljoen km2, is daarmee het grootste land van Zuidoost-Azi en ongeveer vijftig keer groter dan Nederland. De totale lengte van de kustlijn bedraagt 108.000 kilometer.

Klimaat

Het klimaat in Indonesi is het beste te omschrijven als tropisch. De uitgestrekte archipel ligt precies op de evenaar en kent hierdoor geen extreme seizoen verschillen. In tegenstelling tot de lente, zomer, herfst en winter in Nederland kent Indonesi slechts een droog en nat seizoen. Het is er met 25 tot 27 graden eigenlijk het hele jaar door warm. Met uitschieters tot tegen de veertig graden in Sulawesi, maar ook tegen het vriespunt wanneer je de vulkanen en bergen van bijvoorbeeld Papua bezoekt. De zon schijnt in Indonesi gemiddeld 8 uur per dag. Over het hele land valt er gemiddeld 170 mm regen per maand, tegen 70 mm in Nederland. De maandelijkse neerslag kan in sommige gebieden echter oplopen tot wel 530 millimeter. Vooral in de bergen.

Talen

Het Engels van de meest Indonesirs is goed. Zeker de jongere generatie leert Engels op school. Overigens is het Bahasa Indonesia een vrij simpele taal waarin werkwoorden allemaal in de eerste persoon worden vervoegd.

Valuta

De munteenheid van Indonesi is de Indonesische Roepia. Op de luchthaven kunt u direct al geld wisselen. In de provinciehoofdsteden kunt u gemakkelijk pinnen. In afgelegen streken is het echter handig contant geld op zak te hebben. Buiten de grote steden worden creditcards bovendien niet vaak geaccepteerd.

Gezondheid

Sommige landen stellen bepaalde vaccinaties verplicht. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor het gele koorts-vaccin. Meestal worden vaccinaties echter alleen geadviseerd. In het geval van Indonesi is het gele koorts-vaccin alleen verplicht als u in de week vr aankomst in Indonesi in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Daarnaast wordt voor een verblijf op Sumatra soms het gebruik van malariatabletten aanbevolen.

Reisdocumenten

Om naar Indonesi te kunnen reizen heeft u een visum nodig. Een toeristenvisum met een geldigheid van dertig dagen kunt u bij aankomst in Indonesi aanvragen. Tevens adviseren wij u dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Indonesië terug te vinden.

Indonesi ligt in een seismisch actief gebied. Dit betekent dat er regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. Als u wil wandelen in een gebied met actieve vulkanen, raden we u aan bij de plaatselijke overheid informatie op te vragen. Zo weet u in hoeverre de vulkanen gevaarlijk en actief zijn. Kijk van tevoren goed of het gebied waar u heen gaat gevoelig is voor overstromingen of aardverschuivingen. Vooral als u in het regenseizoen reist, is het goed dit te weten voor uw vertrek.
Zoals in ieder land dient u ook in Indonesi goed op te letten op uw bagage. Zeker wanneer u rondloopt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten.

Bevolkingsgroepen

Indonesi heeft een zeer gevarieerde bevolking. Eeuwenlang zijn er immigranten naar Indonesi getrokken. In eerste instantie waren dat bewoners uit Zuid-China en India, later volgenden de Portugezen en de Nederlanders. Zij bouwden hun eigen monumenten en brachten hun eigen taal, godsdienst en cultuur mee. In de archipel leven meer dan 360 verschillende etnische groepen die minstens even veel talen spreken. Brahmanen en boeddhistische monniken brachten uit India het hindoesme en boeddhisme mee en in de Javaanse en Balinese beeldende kunst en tempelbouw is een grote Indiase invloed zichtbaar. Het vroeg-hindoestische Wajantheater en het maskerdansen zijn bewaard gebleven en de bewoners van de afgelegen eilanden kennen hun eigen architectuur, karakteristieke dansen en kunstnijverheid die gebaseerd zijn op hun eigen geloofsleven en natuurgodsdiensten. De bevolkingsdichtheid is zeer onevenwichtig verspreid. Op Java wonen 60 % van de Indonesirs op 7% van het totale landoppervlak, dat wil zeggen 814 inwoners per vierkante kilometer terwijl op Irian Jaya slecht 7 mensen op eenzelfde oppervlak leven. De Indonesische cultuur zoals wij die kennen is eigenlijk de cultuur van Java. Op dit eiland zult u ook nog de meeste Nederlandse invloeden kunnen zien. In steden als Yogyakarta en Ubud kunt u nog echte Indonesische of Balinese cultuur zien. Bali heeft een compleet andere cultuur dan de rest van Indonesi. Op Bali wonen vooral Hindoes. Het gaat om de grootste Hindoestaanse bevolking buiten India. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij en wonen met grote families bij elkaar. Het oudste familielid staat aan het hoofd van de familie. Het eiland heeft ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Op Java wonen ongeveer 114 miljoen inwoners, verdeeld over verschillende bevolkingsgroepen. De Javanen, Sundanezen en Madurezen zijn in de meerderheid. Sumatra heeft 45 miljoen inwoners. De Batak is de oorspronkelijke bevolkingsgroep van Sumatra, verdeeld over 6 stammen met elk hun eigen gebruiken en dialect. Lombok heeft ongeveer 2,5 miljoen inwoners.

Eten en drinken

Rijst is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd. Bij de maaltijd worden twee of meer verschillende groentes geserveerd gecombineerd met een vlees-, vis- of kipgerecht.
Sambal en groente uit het zuur completeren de maaltijd. De Indonesische keuken is over het algemeen behoorlijk heet, hoewel de keuken steeds meer is afgestemd op buitenlanders.
Het drinken van leidingwater is zeer sterk af te raden! Het beste koopt u flessen water onderweg en gebruikt u dit ook om uw tanden mee te poetsen. In de meeste hotels zult u ook flesjes water aangeboden krijgen op de kamer. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Gemporteerde dranken, zoals whisky's en wijnen zijn wel erg duur!

Fooien, bedelen en afdingen

Fooi is vaak een aanvulling op het salaris. Een drager van de koffers kunt u tussen de 0,25 cent en 0,50 cent per koffer geven. De taxi ritten afronden naar boven. In hotels en restaurants dient u ongeveer 10% aanhouden. Het is gebruikelijk om in de winkel maar ook op de markt het spel aan te gaan met loven en bieden. Bepaal voordat u afdingt wel wat iets waard is. Als u dan tot overeenkomst komt, zijn beide partijen blij. Als u dit spel aangaat, verwacht de verkoper wel dat u oprecht genteresseerd bent en dit niet voor de lol doet.

Flora en Fauna

De archipel heeft een zeer rijke flora en fauna. Er zijn ontzettend veel verschillende plantensoorten, waaronder veel bamboe, palmen en vele soorten bloemen (o.a. orchideen). Er zijn tropische regenwouden, moessonbossen en savannebegroeiing. Ook bevinden zich er aan de kust mangrovebossen. De Wallaceline die precies tussen Bali en Lombok loopt scheidt de ecosystemen van Oceani en Indonesi. Hierdoor vertoont de dierenwereld van Indonesi zowel Aziatische als Australische elementen. Er zijn olifanten, tijgers, panters, luipaarden en beren te vinden. Men vindt er ook verscheidene soorten buffels, herten, wilde zwijnen en buideldieren. Bovendien komen er diverse soorten apen voor in Indonesi. De beroemdste is de orang-oetang (bosmens), die alleen op Sumatra en Kalimantan (Borneo) voorkomt.
Nog een bijzonder dier dat in Indonesi voorkomt is de Komodo Veraan, dit is n van de oudste nog levende diersoorten. Deze reptielen kunnen 3 meter lang worden.

Indonesië links

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl