Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Nepal

Nepal

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Kathmandu
Beste reisperiode: de droge tijd: oktober en november, ook een goede periode is december en januari, maar dan is het wel fris in de bergen. Ook een goede tijd is februari en maart en dan is het minder koud in de bergen. April t/m einde september is regentijd
Afstand vanaf Nederland: 6.987 kilometer
Reistijd: ongeveer 10 uur en 20 minuten
Talen: Nepalees is de officile taal in Nepal. Daarnaast wordt er o.a. Maithili, Tamang en Bhojpuri gesproken.
Zeden, gewoontes en religie: Godsdienst is Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Overal zie je grote of kleine tempels. Officieel is Nepal een hindoestisch land. Maar nergens is er zon mix te vinden tussen de verschillende geloven. Ongeveer 90 % van de bevolking is hindoe, 5% is boeddhist en 3,5% is islamiet. Men beschouwt de koning als een rencarnatie van Vishnu, de hindoegod. Traditiegetrouw is men tolerant tegenover andere godsdiensten. Zending- of missiewerk is officieel verboden, maar kerkdiensten kunnen vrijelijk bezocht worden. Er is ook een klein percentage Christenen in Nepal.
Tijdverschil: Tijdens onze zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later. Tijdens onze wintertijd is het in Nepal 4 uur en 45 minuten later.
Telefooncode: 977
Alarmnummers: - Politie: 100 of 103 - Brandweer: 101 - Ambulance: Lokale nummers
Voltage: 230
Stekker: C/D/M wereldstekker meenemen
Munteenheid: Nepalese Rupee (NPR).
Koers: Nepalese roepie (NPR)
Luchthaven: Kathmandu

Geografie

Het landschap van Nepal wordt bepaald door berggebieden, het Siwalikgebergte, het centrale deel van de Himalaya en de Mahabharat Lekh, en een moerassige laagvlakte, de Terai.De oppervlakte is 147.000 vierkante kilometer. De maximale lengte is ongeveer 800 kilometer en de breedte tussen de 90 en de 230 kilometer. Het verschil in hoogte is gigantisch van 100 meter boven de zeespiegel in de Terai tot de hoogste berg op aarde de mount Everest in het Himalayagebergte(8848 m.) In totaal zijn er tien toppen van boven de 8000 meter. De belangrijkste rivieren zijn de Kali, Gandaki, Kosi en Karnali.

Klimaat

Het klimaat varieert afhankelijk van de hoogte: een heet, subtropisch klimaat in de laagvlakte, tegen de hellingen een subtropisch klimaat en hoog in de bergen een Alpenklimaat. De regentijd is in de maanden juni - oktober. Deze regenperiode staat bekend als de moesson. De luchtvochtigheid is dan hoog en er vallen dagelijks fikse buien. In de zomer kan de temperatuur in Kathmandu oplopen tot boven de 30 graden celsius.

Talen

Het Nepali is de officile landstaal. Deze taal wordt door ca. 52% van de bevolking gesproken. Het Nepali is verwant met het Hindi en behoord tot de Indo-europese taalgroep. Het Bihari wordt door ca. 18% van de bevolking gesproken. Andere belangrijke talen zijn het Newari, het Bhojpuri, het Maithili en diverse Tibetaanse dialecten.

Valuta

10 Nepalese Rp is slechts 0,07 of 130 NRP is ca 1,00
(koers voorjaar 2014).

Gezondheid

Voor een bezoek aan Nepal is het aan te raden n of meerdere vaccinaties te halen.In Nepal (m.u.v. Kathmandu en de Himalaya) komt malaria voor.

Reisdocumenten

U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Nepal.
Een visum is verplicht.

Feestdagen

Nepal is rijk aan kleurrijke festivals.
De belangrijkste festivals zijn:
februari, Tibetaans Nieuwjaar
Maha Shivaratri: verjaardag van de God Shiva

maart Holi, Fagu: waterfestival

maart of april Chaitra Dashain: het kleine hindu feest

mei Buddha Jayanti: verjaardag van Buddha

september feest van het einde van de regentijd

oktober Bada Dashain: het grote hindu feest

december Deepavali festival van het licht


Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Nepal terug te vinden.

Bevolkingsgroepen

Nepal heeft een bevolking van naar schatting bijna 31 miljoen mensen (2014). Deze bevolking kent een zeer heterogene afkomst. Ongeveer 75% van de bevolking is van Indo-Nepalese en Indiase afkomst en ongeveer 25% behoort tot Oud-Nepalese groepen. Door vermenging en migratie gaat dit beeld er steeds gecompliceerder uit zien. Recentelijk zijn er ook veel vluchtelingen uit Tibet naar Nepal gekomen.
De bevolking groeide de laatste jaren met gemiddeld bijna 2%. De levensverwachting is 67,2 jaar (2014). Tweederde van de bevolking woont in de heuvels en in de bergstreken in het oosten, 17 % woont in de steden.

Eten en drinken

Nepal heeft een eigen lokale keuken en is vrij beperk. Maaltijden bestaan uit Dal Bhat Taker met linzensoep, rijst en gekruide groeten.
Er zijn ook veel buitenlandse invloeden zoals de Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken.
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Fooien, bedelen en afdingen

Bij goedkopere restaurant is het voldoende om wat kleingeld achter te laten als je tevreden bent. Bij duurdere restaurant wordt ca 10 % fooi verwacht, tenzij het al bij de rekening is opgeteld. Maar ook dan kun je wat extra kleingeld achterlaten als je tevreden bent!
Bij een trekking of bouwsteen met priv-chauffeur verwacht de gids/chauffeur ca. 2 tot 5 dollar per dag.
Bij taxichauffeurs wordt het bedrag meestal voor het gemak naar boven afgerond, maar bij een afgesproken prijs hoef je geen extra fooi te geven. Tenzij je erg tevreden bent over de service natuurlijk!
Voor de dragers van je bagage in hotels is het handig om altijd wat losse munten bij je te hebben, richtlijn is ongeveer een dollar per keer.

Flora en Fauna

In totaal zijn er meer dan 6500 soorten bloemen, planten, struiken en bomen in Nepal te onderscheiden. De vegetatie in Nepal wordt voornamelijk bepaald door de hoogteveschillen. De moerasssige laagvlakte is grotendeels bedekt met oerwouden. Oorspronkelijk was het voorgebergte van de Himalaya bedekt met gemengde bossen, maar het merendeel hiervan is gekapt ten behoeve van de landbouw en de brandstofvoorziening.
Boven een hoogte van 2700 meter groeien alleen naaldbomen, boven een hoogte van 4050 meter is sprake van een alpiene plantengroei.
Door de rijke variatie in het landschap is ook de fauna zeer gevarieerd.
Nepal staat vooral bekend om de grote verscheidenheid aan vogels. Ongeveer 10% van de ons bekende vogelsoorten komen hier voor. Hieronder zijn ooievaars, fazanten, diverse prooivogels(o.a.adelaars, valken en gieren), koekoeken en uilen.In Nepal leven ook veel zoogdieren, ondermeer olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers, apen, herten. Op grotere hoogten wordt ook de fauna meer en meer alpien, met onder andere wilde schapen, geiten en beren.
Reptielen en insekten zijn ook aanwezig in Nepal, zoals krokodillen, slangen, vlinders, muggen en bijen. In 2002 werd bekendgemaakt Nepal bang is dat het zijn zeldzame rivierdolfijnen kwijtraakt. Door milieuvervuiling en toenemende bevolkingsgroei dreigen de dieren, die in slechts vier rivieren in het land voorkomen, uit te sterven. Een paar jaar geleden zwommen er nog 250 in de Nepalese wateren, nu zijn dat er nog maar honderd. De zeldzame dolfijnen leven in het Kailali district.

Nepal links

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl