Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Maleisië

Maleisi

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Kuala Lumpur
Beste reisperiode: De beste reistijd voor Maleisi is van juni t/m augustus. Een bui op Maleisi duurt meestal niet langer dan twee uur, maar dan heb je ook een flinke stortregen achter de kiezen. Hoewel er geen echt droge tijd is, loopt het meest natte seizoen in het oosten van november t/m februari en in het westen van september t/m december.
Afstand vanaf Nederland: 12 uur en 50 minuten vliegtijd.
Talen: Maleisisch
Zeden, gewoontes en religie: Wanneer je in aanraking komt met een andere cultuur, dient je altijd rekening te houden met gewoontes en tradities. Zo geldt in Maleisi dat de voeten onrein zijn, dit houdt in dat het beledigend is om je voetzolen te laten zien (wanneer je bijvoorbeeld met je benen gekruist zit). Je mag nooit iets met je wijsvinger aanwijzen, hiervoor dient men de duim te gebruiken. Een ander belangrijk gebruik is dat je niet aan het hoofd zit van anderen, want het hoofd wordt als het meest reine deel van het lichaam gezien. Houdt hier bijvoorbeeld rekening mee, wanneer je kinderen over hun bolletje wil aaien. Doe de schoenen uit wanneer je een lokaal huis betreed en schouders en knien dienen bedekt te zijn wanneer je een moskee betreed. Zo zijn er uiteraard nog vele gebruiken, maar die leert je al reizende als geen ander kennen. Godsdienst: islam, boeddhisme, hindoesme
Tijdverschil: + 7 uur
Telefooncode: +60
Alarmnummers: Politie 999, Brandweer: 994, Ziekenhuis 999, Toeristenpolitie 999
Voltage: 220 Volt
Stekker: type G wereldstekker meenemen
Munteenheid: ringgit (MYR)
Luchthaven: Kuala Lumpur (KUL)
Nationale feestdagen: 13 mei Vesak Dag, 31 augustus Diwali, 31 augustus Nationale Dag

Geografie

Maleisie ligt in het zuidoosten van het continent Azi, men noemt deze regio dan ook altijd Zuidoost-Azi. In het land wonen in totaal ruim 30 miljoen mensen (februari 2014). Maleisi bestaat uit 2 delen: Het schiereiland Maleisi, gelegen tussen Thailand in het noorden en Singapore in het zuiden, en de 2 provincies Sabah en Sarawak, gelegen op het eiland Borneo. We spreken ook wel over het schiereiland Maleisi en Maleisisch Borneo.

Klimaat

In Maleisi is er sprake van een tropisch klimaat. Dit heeft onder andere tot gevolg dat er dagelijks wel een bui kan vallen. Op de vraag of het wel eens regent is het antwoord ja, maar meestal een half uurtje per dag rond het einde van de middag. Tijdens de regentijd regent en onweert het vaak 's nachts. De westzijde van het schiereiland heeft te maken met een mild regenseizoen, grofweg tussen de maanden juni en september. Het is dan merkbaar 'natter' dan tijdens de rest van het jaar. Het kan soms dagen achtereen regenen, maar die kans is niet groot. De oostzijde kent een heftige moessonperiode, tussen oktober en februari. In deze maanden heb je als toerist ook niet veel te doen aan deze kant van het land. Borneo heeft niet echt een regenseizoen, maar soms wel te maken met de staart van het tyfoonseizoen. Ook op Borneo regent het meestal dagelijks wel even (flink). De weerskaartjes geven bijna altijd aan dat het 'bewolkt is met een enkele bui', dit is geen juist beeld, over het algemeen regent het dagelijks kort en heftig.

Talen

De voertaal in Maleisi is Bahasa Malaysia, maar bijna iedereen spreekt prima Engels. Vooral onder jongeren is Engels de hoofdtaal geworden. Ook in toeristische gebieden spreekt iedereen goed Engels. Maleisiers vinden het overigens erg leuk als je een paar woordjes Maleis leert.

Valuta

De munteenheid van Maleisi is de ringgit (RM). Je kunt euro's bij de banken en wisselkantoren wisselen, maar pinnen is net zo gemakkelijk en zelfs - bij grotere bedragen - voordeliger. In Maleisi worden op de meeste plekken de volgende credit cards geaccepteerd: American Express, VISA, Diners Club, Eurocard/Mastercard. Traveller Cheques zijn niet meer van deze tijd, de omwisselkosten maken het onrendabel.

Gezondheid

Maleisi is een modern land, met moderne medische voorzieningen. Als je in de grote steden bent, dan is medische hulp altijd dichtbij. Ben je in de jungle, dan is het vaak een ander verhaal. Ook dan kun je meestal wel op hulp rekenen. De ziekenhuizen zijn net zo modern als hier in Nederland. Als je niet lekker bent in de tropen, dan is het nooit een kwestie van afwachten. Zodra je misselijk, zwak of duizelig bent, direct actie ondernemen. Ga naar de lobby van het hotel, of maak elders kenbaar dat je niet lekker bent. Uitdroging is een vaak voorkomend verschijnsel in de tropen, zorg altijd voor voldoende water (of voldoende locaties in de buurt waar je wat kunt drinken).
Wanneer je naar Maleisi gaat is het verstandig om Deet mee te nemen. Deet beschermt tegen muggen. In het bijzonder de Dengue mug, als je het Dengue virus oploopt kun je enorm ziek worden (in sommige gevallen met dodelijke afloop). Helaas is er nog geen remedie. De Dengue mug is de gehele dag actief, vooral in vochtige gebieden. Ga je 's avonds eten bij een hawker, vergeet jezelf dan niet vooraf in te smeren met Deet. Deet heb je in spray- en gelvorm, waarbij de spray sterker is dan de gel.
Vanuit Maleisi worden geen inentingen verplicht gesteld. Vanuit Nederland wordt wel geadviseerd om minimaal een DTP en Hepatitis A inenting te hebben. Daarnaast wordt in bepaalde gevallen - vooral wanneer je de binnenlanden van Sabah en Sarawak op Borneo bezoekt - een malariakuur voorgeschreven. Ook een buiktyfus vaccin kan vaak geen kwaad. Laat je altijd vooraf goed informeren door je eigen huisarts, de GGD of het tropeninstituut.

Reisdocumenten

Het paspoort moet na vertrek uit Maleisi nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Verblijf je op doorreis tijdens een tussenstop in Maleisi, dan mag je maximaal 72 uur zonder visa in het land verblijven. Bij aankomst op de luchthaven van Maleisi - Kuala Lumpur International Airport - moet je een inreiskaart (TDF-formulier) invullen. Deze kaart heb je naast je paspoort nodig om Maleisi binnen te komen.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Maleisië terug te vinden.

In Maleisi is vooral sprake van kleine criminaliteit. Zo nu en dan zijn toeristen slachtoffer van zakkenrollers en tasjesdieven. Zeer zelden gebeuren er ernstige zaken. De meeste zullen Maleisi als een zeer veilig land ervaren. In de grote steden kun je 's avonds het beste alert en waakzaam zijn. Er geldt dat de steden niet minder veilig zijn, dan de grote steden in Nederland. Doe geen dingen die je in Nederland ook niet zo doen.

Bevolkingsgroepen

In Maleisi heb je diverse bevolkingsgroepen, met elk een eigen godsdienst. In Maleisi wonen de Malay (Maleise bevolking - 53%), Chinezen, Indirs, Indonesirs, Arabieren en westerlingen.

Eten en drinken

In Maleisi eet men over het algemeen rijstgerechten. Dit geldt voor alle bevolkingsgroepen binnen het land. Dit betekent niet dat je als toerist gedwongen bent om je gehele vakantie rijst te eten. In Maleisi heb je veel verschillende eetgelegenheden, waaronder een flink aantal westerse restaurants. Daarnaast heb je in de vele shopping malls altijd wel een keten, of het nu om een koffieketen gaat (Starbucks, Coffee Bean, Dome), of een fastfood keten (McDonalds, Burger King, KFC).
Het voedsel is doorgaans mild pittig als je vooraf aangeeft dat ze het gerecht 'Not that spicy' moeten maken. Verder verschilt het vaak waar je een gerecht neemt. Eet je bijvoorbeeld bij je hotel, dan valt het doorgaans wel mee. Eet je langs de straat, dan kunnen sommige gerechten bijzonder pittig zijn. Maleisi staat over het algemeen overigens niet bekend als een land waar men extreem pittig voedsel bereidt. Een maaltijd kost meestal niet meer dan een paar ringgit, hooguit een paar euro per complete maaltijd.
Op zich kun je in Maleisi water uit de kraan drinken, het smaakt helaas altijd enorm naar chloor. Daarnaast wil je ook niet het risico lopen om tijdens je vakantie toch ziek te worden van het drinkwater (alhoewel we hier nog niet eerder van gehoord hebben). Beter is het om gewoon flessen water in de supermarkt te kopen.

Fooien, bedelen en afdingen

In Azi is afdingen gebruikelijk. Je moet echter wel vooraf weten waar je af kunt dingen. Bij de avondmarkten (Pasar Malam) kun je meestal fors afdingen op alle artikelen, het onderhandelen over de prijs hoort er simpelweg bij. Dit geldt ook voor Chinatown in steden als Kuala Lumpur en Georgetown. In de vele luxe warenhuizen is het doorgaans niet gebruikelijk om af te dingen. Als je het toch probeert moet je niet vreemd opkijken als men verbaast reageert.

Flora en Fauna

De natuur is n van de grootste schatten van het land. Het tropische regenwoud beslaat een groot deel van het land (ruim 55%) en heeft een zeer grote diversiteit aan flora en fauna. Er lopen veel rivieren door het land en van noord naar zuid loopt een hoge bergketen, met een gemiddelde hoogte van 1000 tot 1500 meter. Deskundigen hebben circa 8000 soorten planten, 600 soorten vogels, 200 soorten zoogdieren, 110 soorten slangen en duizenden insecten geteld. In Maleisi komen o.a. olifanten, tijgers, panters, luipaarden, apen, neushoorns, honingberen en tapirs voor. De bekendste natuurgebieden zijn natuurlijk de Cameron Highlands, de Taman Negara en Maleisisch Borneo

Maleisië links

   Kantoor: Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl