Praktische landinformatie Kenia

Republiek Kenia

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Nairobi
Beste reisperiode: Augustus t/m September, December t/m Februari
Afstand vanaf Nederland:
Reistijd: 8:30 uur, rechtstreekse vlucht
Talen: Swahili (nationale taal), Engels (officiële taal) en meer dan 40 lokale etnische talen
Zeden, gewoontes en religie: Protestants (40%), katholiek (30%), islamitisch (20%), inheemse godsdiensten (10%)
Tijdverschil: In Kenia is het in de zomer één uur en in de winter twee uur later dan in Nederland.
Telefooncode: +254
Voltage: 240 volt
Stekker: U heeft een rechthoekige verloopstekker met drie platte polen nodig.
Munteenheid: Keniaanse shilling
Luchthaven: Eldoret (EDL), Kisumu (KIS), Lamu (LAU), Malindi (MYD), Mombasa (MBA), Nairobi (NBO)
Nationale feestdagen: 12 december Jamhuri, Onafhankelijkheidsdag

Geografie

Halverwege de oostkust van Afrika ligt Kenia. Het land heeft een oppervlakte van 582.650 km2 (14 x Nederland). Het grenst ten noorden aan Sudan en Ethiopië, in het westen aan Uganda, in het zuiden aan Tanzania en Somalië en in het oosten aan de Indische Oceaan. Dwars door het land loopt de evenaar.

De kust is ongeveer 430 km lang. Ten westen van de kuststrook begint het meest vruchtbare gedeelte van Kenia: de Oost-Afrikaanse Hoogvlakte. Daar ligt ook Mount Kenya. De vlakte wordt doorsneden door Rift Valley, een brede kloof met meren en slapende vulkanen. Langs de westgrens strekt de droge en dorre savanne zich uit. Alleen rond het Victoriameer en de vulkaan Mount Elgon is de grond vruchtbaar.

Klimaat

Het klimaat in de laaglanden en de kustgebieden is tropisch. In de hoger gelegen gebieden, waaronder Nairobi, is het klimaat meer gematigd. Kenia kent twee regenperiodes: een korte regentijd van eind oktober tot eind november en een lange regentijd van eind maart tot begin juni. Meestal vallen er dan korte, hevige regenbuien aan het einde van de dag. Vanwege klimatologische veranderingen zijn deze periodes echter iets minder goed voorspelbaar. In het noordelijke gedeelte valt aanzienlijk minder regen dan in het zuiden van het land.

Talen

Kiswahili is de nationale taal en Engels de officiële taal in Kenia. Daarnaast worden in het land meer dan veertig verschillende inheemse talen gesproken.

Valuta

De munteenheid in Kenia is de shilling, onderverdeeld in 100 cent. U kunt reischeques in US dollars meenemen en een reservebedrag aan contanten. In Kenia kunt u het beste geld wisselen bij Forex Bureaus. Deze kleinere wisselkantoortjes geven een betere koers dan de banken en zijn vaak ook op zaterdag geopend. Openingstijden banken: Maandag t/m vrijdag 09:00-14:00, op de internationale luchthaven zijn de banken iedere dag geopend tot 24:00 uur. In de grote steden zijn er betaalautomaten. Creditcards worden meestal in luxe hotels geaccepteerd.

De Keniaanse shilling mag niet worden in- en uitgevoerd. Buitenlandse valuta mogen onbeperkt worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven.

Gezondheid

Voor Kenia is een gele-koortsvaccinatie verplicht. Andere inentingen zijn niet verplicht, maar het is aan te raden u te laten inenten tegen DTP (gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (geelzucht). Voor bepaalde gevallen wordt ook een buiktyfusvaccinatie geadviseerd. Aangezien in het grootste deel van Kenia gedurende het hele jaar malariarisico bestaat, is het van belang dat u zich beschermt tegen de malariamuskiet. Zowel in Nairobi als in Mombasa staan internationale ziekenhuizen, waar de kwaliteit van de geneeskunde op hetzelfde niveau staat als in Europa.

Reisdocumenten

Paspoort: Het paspoort moet bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn en dient minimaal 2 lege pagina's te hebben.


Visum:
Een visum is vereist in Kenia.

Feestdagen

In Kenia worden zowel christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gevierd, als het islamitische 'Aid al-Fitr' (suikerfeest). De onveranderlijke Keniaanse feestdagen zijn:

Nieuwjaarsdag (1 januari);
Goede vrijdag; Pasen; Dag van de Arbeid (1 mei);
Madarakadag; Presidentsdag; Kenyattadag; Jamhuri and Uhuru Dag (onafhankelijkheidsdag); Kerst; Tweede kerstdag.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Kenia terug te vinden.

Voor actuele informatie over de veiligheid in Kenia kan er gekeken worden op de site van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse zaken. Dringende informatie zal Angeli Travel altijd meteen verschaffen.

Draag geen opvallende sierraden, 'moneybelts' en cameratassen. Neem 's avonds (na zonsondergang) altijd een taxi.

Bevolkingsgroepen

Volgens een schatting van de Economist Intelligence Unit heeft Kenia in 2008 ongeveer 38,5 miljoen inwoners. De jaarlijkse natuurlijke bevolkingsgroei is ongeveer 2,3%. Kenia had ooit één van de snelstgroeiende bevolkingen van de wereld. Door het succes van geboortebeperkingscampagnes, maar ook het effect van hiv en aids neemt de groei af. Naar verwachting zal de bevolking groeien tot 50,2 miljoen in 2025. De gemiddelde levensverwachting bedraagt volgens de Wereldbank 49 jaar.

De Keniaanse bevolking is vooral geconcentreerd in de centrale en westelijke regio's. Hier bevinden zich de vruchtbare landbouwgebieden. Ongeveer 40% van de bevolking leeft in de steden. De voornaamste steden zijn Nairobi, Mombasa, Kisumu en Nakuru.

Kenia bestaat uit meer dan 40 etnische groepen. De belangrijkste zijn, in orde van grootte: de Kikuyu's (21 procent), de Luhya (14%), de Luo (13%), de Kalenjin (11%) en de Kamba (11%), Kisii (6%), Meru ( 5%), Noord-Afrikanen, Aziaten, Europeanen en Arabieren (1%).

Eten en drinken

Het water dat in Kenia uit de kraan komt is niet drinkbaar. In de hotels en lodges worden goede internationale gerechten geserveerd. In Kenia wordt op grote schaal koffie geproduceerd, waarvan het grootste deel bestemd is voor de export. Het nationale bier is Tusker. Ook de lokale gerechten zijn het proberen waard.

Fooien, bedelen en afdingen

Fooien geven is in Kenia normaal. Een fooi van ongeveer 10% is gebruikelijk. Houd u rekening met een fooi voor uw gids, chauffeur en/of ranger .

Flora en Fauna

Kenia kent een zeer gevarieerd landschap. In het droge seizoen is er weinig te zien, maar vooral in het regenseizoen komt alles tot bloei. In Kenia zijn veel natuurparken en die zijn allemaal een bezoek waard. Er leven meer dan 80 wilde diersoorten en vooral de Big 5 is in grote aantallen aanwezig. Kenia heeft ook veel meren die bezocht kunnen worden, hier is het vogelleven erg groot.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl