Praktische landinformatie Mauritius

Mauritius

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Port Louis
Beste reisperiode: Mauritius heeft een tropisch klimaat, aangenaam door de zee. Het regenseizoen loopt van december tot april, dit betekent niet dat het dan aldoor regent. Wel heb je in december en januari kans last te hebben van een cycloon. Van juni tot oktober is het in Mauritius het droogst en het koelst. Tevens is dit de beste periode om Mauritius te bezoeken.
Talen: De officiële taal is Engels maar de meeste mensen kunnen zich het beste verstaanbaar maken met de Franse taal. Verder wordt er Creools, Hindi, Tamil, Sanskriet en Cantonees op Mauritius gesproken.
Zeden, gewoontes en religie: Op Mauritius zijn drie overheersende religies. Het grootste deel van de bevolking is aanhanger van het hindoeïsme, ca. 50%. Daarnaast beleid zo'n 30% het christendom, deze mensen zijn voornamelijk rooms-katholiek. Circa 17% van de bevolking is islamitisch.
Telefooncode: +230
Voltage: 240 volt
Stekker: met 2 pinnen
Munteenheid: Mauritius Rupee (MR).

Geografie

Mauritius beschikt over een smalle kuststrook met prachtige stranden. Daarachter ligt oprijzend laaggebergte. De hoogste top van Mauritius ligt in het zuidwesten en is 828 meter hoog. Centraal op het eiland ligt een plateau van ruim 600 meter hoogte, gevormd door kraters en lava en ander vulkanisch gesteente. Deze vulkanen zijn overigens al lang geleden uitgewerkt. Ook bevinden zich in het binnenland een aantal meren, enkele rivieren en watervallen. Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif. Vroeger had Mauritius heel veel dicht bos, maar nu beslaat dat nog maar ruim 20% van de oppervlakte.

Klimaat

Mauritius heeft een zeer aangenaam tropisch klimaat. In het centrale deel van het eiland, op een hoogte van circa 600 meter varieert de temperatuur van 20 graden in augustus tot 26 graden in februari. De warmste maanden op Mauritius zijn december en januari. Temperaturen van oktober tot maart zijn circa 31 graden en van april tot september ongeveer 26 graden. Het zeewater is gemiddeld 24 graden het hele jaar door.

Valuta

De lokale munt is de Mauritius Rupee (MR). Een MR is verdeeld in 100 cent. Het gebruik van creditcards en travellercheques worden door hotels en grotere winkels geaccepteerd.

Reisdocumenten

Reizigers hebben alleen een paspoort nodig dat ten minste 6 maanden geldig is. Andere officiële documenten zijn voor toeristen niet nodig bij een verblijf op Mauritius van maximum 3 maanden.

Feestdagen

Mauritius vormt samen met Réunion en Rodriges een eilandengroep, de Mascareignes-archipel. Het eiland was ooit een Nederlandse kolonie. Mauritius heeft de naam een exclusief strandparadijs te zijn en biedt alle mogelijkheden voor een vakantie aan de zonzijde van het leven. Er kan genoten worden van de ontspannen sfeer, de fantastische stranden, de ongerepte natuur, de culinaire lekkernijen, wandeltochten en van watersporten.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Mauritius terug te vinden.

Mauritius is een van de meer stabiele, welvarende en rustige landen in Afrika. De bevolking is erg bewust van het economische belang van de toeristische sector en respecteert deze dus ook.

Bevolkingsgroepen

De opvarenden van een Nederlands VOC schip zetten in 1598 voet aan wal op dit eiland en noemden het Mauritius, een naam welke afgeleid was van de Nederlander Maurits van Nassau. In de 18e eeuw namen de Fransen de kolonie over en de Engelsen heersten er van 1810 tot de onafhankelijkheid in 1968. De inwoners stammen voor 68% af van VoorIndiërs (traditioneel de arbeiders op de suikerplantages); men noemt ze Indo-Mauretaniërs. 27% van de inwoners is Creool. Ook telt Mauritius 2% Frans-Mauretaniërs (nakomelingen van de Fransen) en 3% Sino-Mauretaniers.

Eten en drinken

Ook op culinair gebied is Mauritius een paradijs. De Indiase invloed op de Mauritaanse keuken is zeer groot. Snacks als roti simosa's enzovoorts staan vaak op het menu. Ook biryani wordt vaak geserveerd, een mix van uien, aardappel en gele rijst. Er zijn ook Chinese, Afrikaanse, Europese en diverse Aziatische restaurants op Mauritius aanwezig. Het eten is in de lokale restaurants goedkopen dan bij de hotels.

Flora en Fauna

Tropische bossen, 700 soorten planten, suikerrietplantages, bergen, vulkanen en nog veel meer maken Mauritius een zeer natuurschoon eiland. Veel planten zijn op Mauritius met uitsterven bedreigd door de van buiten Mauritius geintroduceerde planten en dieren die deze planten bijna vernietigden. Mauritius is gevormd door een vulkaan in het midden van de zee en de enige manier voor planten en dieren om het eiland te koloniseren was vanuit de lucht en over zee. Hierdoor bereikten slechts een weinig aantal dieren het eiland; voornamelijk een klein aantal vogels en sommige reptielen. Toen de eerste mensen voet aan wal zetten op Mauritius vonden ze een opmerkelijke diersoort gigantische vogels die niet konden vliegen: de dodo's. Honderden jaren later zijn de dodo's een uitgestorven vogelsoort op Mauritius.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl