Praktische landinformatie Lamu

Republiek Kenia

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Lamu
Beste reisperiode: Kenia kan in het algemeen het hele jaar bezocht worden. Jaargetijden zoals lente, zomer, herfst of winter is niet in Kenia. Wanneer er in Europa winter heerst, kan men in Kenia van de zon en de warmte genieten. De grote regenperiode begint vaak al einde maart en duurt tot eind mei.
Reistijd:
Talen: Officiële taal is Engels en (Ki) Swahili, ook zijn er diversen dialecten
Zeden, gewoontes en religie: Christen (30%), moslims (35%) en overige godsdiensten (35%). Op Lamu is circa 95 procent moslim.
Tijdverschil: In de zomer een uur en in de winter twee uur later dan in Nederland.
Telefooncode: +255
Alarmnummers: +112
Voltage: 230 vol
Stekker: Een Engelse driepolige stekker
Munteenheid: Keniaanse shilling
Luchthaven: Nairobi NBO, Mombasa MBA en Lamu airstrip

Geografie

Kenia ligt in het oosten van Afrika. In het zuidoosten grenst het Kenia aan de Indische Oceaan, in het oosten aan Somalië, in het noorden aan Ethiopië en Soedan, in het westen aan Oeganda en in het zuiden aan Tanzania. Het land is 580.367 km groot, (ruim 14x Nederland) Voor de kust liggen enkele koraaleilanden zoals Lamu, Manda, Siyu, Pate en Kiwayu.

Er verschillende landstreken in Kenia. De kust in het zuidoosten is een laagvlakte die naar het noorden toe, langs de grens met Somalië,steeds breder wordt. Naar het westen wordt het land steeds hoger, tot ongeveer 1000 meter

Klimaat

Lamu kan in het algemeen het hele jaar bezocht worden. De grote regenperiode begint vaak einde maart en duurt tot eind mei.

Het klimaat in de laaglanden en de kustgebieden is tropisch. In de hoger gelegen gebieden, waaronder Nairobi, is het klimaat meer gematigd. Kenia kent twee regenperiodes: een korte regentijd van eind oktober tot eind november en een lange regentijd van eind maart tot begin juni. Meestal vallen er dan korte, hevige regenbuien aan het einde van de dag. Vanwege klimatologische veranderingen zijn deze periodes echter iets minder goed voorspelbaar. In het noordelijke gedeelte valt aanzienlijk minder regen dan in het zuiden van het land.

Talen

Kiswahili is de nationale taal en Engels de officiële taal in Kenia. Daarnaast worden in het land meer dan veertig verschillende inheemse talen gesproken.

Valuta

De munteenheid in Kenia is de shilling, onderverdeeld in 100 cent. Opmerkingen zijn in coupures van KSh1, 000, 500, 200,100 en 50. Coins are in denominations of KSh20, 10 and 5. Munten zijn er in coupures van KSh20, 10 en 5.

Er kunnen reischeques in US dollars meegenomen worden of een reservebedrag aan contanten. In Kenia kunt u het beste geld wisselen bij Forex Bureaus. Deze kleinere wisselkantoortjes geven een betere koers dan de banken en zijn vaak ook op zaterdag geopend. Openingstijden banken: Maandag t/m vrijdag 09:00-14:00, op de internationale luchthaven zijn de banken iedere dag geopend tot 24:00 uur. In de grote steden zijn er betaalautomaten. Creditcards worden meestal in luxe hotels geaccepteerd.

De Keniaanse shilling mag niet worden in- en uitgevoerd. Buitenlandse valuta mogen onbeperkt worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven.

Gezondheid

Voor Kenia ( Lamu) is een gele-koortsvaccinatie verplicht. Andere inentingen zijn niet verplicht, maar het is aan te raden u te laten inenten tegen DTP (gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (geelzucht). Voor bepaalde gevallen wordt ook een buiktyfusvaccinatie geadviseerd. Aangezien in het grootste deel van Kenia gedurende het hele jaar malariarisico bestaat, is het van belang dat u zich beschermt tegen de malariamuskiet. Zowel in Nairobi als in Mombasa staan internationale ziekenhuizen, waar de kwaliteit van de geneeskunde op hetzelfde niveau staat als in Europa.

Reisdocumenten

Paspoort: Het paspoort moet bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn en dient minimaal 2 lege pagina's te hebben.


Visum:
Een visum is vereist in Kenia. Het visum kan op de internationale luchthaven worden aangeschaft tegen contante betaling van circa 50 US$ per persoon. Als u het visum vooraf in Nederland wilt kopen, moet u zich richten tot de Keniaanse ambassade in Den Haag. Deze is gevestigd aan de Nieuwe Parklaan 21 en is te bereiken via telefoon: (070) 3504215.

Transitvisum: Bij het reizen van Kenia naar Tanzania en vise versa, is een visum niet voldoende. Er dient voor zowel Tanzania als Kenia een apart visum worden aangevraagd. Wel geldt dat voor heen-en-weer-reizen tussen deze landen (en dat geldt ook voor reizen naar en van Oeganda) een single-entry visum (een visum met een inreis) voldoende is, ook indien men meerdere keren hetzelfde land in reist.

Feestdagen

In Kenia worden zowel christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gevierd, als het islamitische 'Aid al-Fitr' (suikerfeest). De onveranderlijke Keniaanse feestdagen zijn:
Nieuwjaarsdag (1 januari);
Goede vrijdag; Pasen; Dag van de Arbeid (1 mei);
Madarakadag; Presidentsdag; Kenyattadag; Jamhuri and Uhuru Dag (onafhankelijkheidsdag); Kerst; Tweede kerstdag.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Lamu terug te vinden.

Voor actuele informatie over de veiligheid in Kenia kan er gekeken worden op de site van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse zaken. Dringende informatie zal Angeli Travel altijd meteen verschaffen.

Draag geen opvallende sierraden, 'moneybelts' en cameratassen. Neem 's avonds (na zonsondergang) altijd een taxi.

Bevolkingsgroepen

Volgens een schatting van de Economist Intelligence Unit heeft Kenia in 2008 ongeveer 38,5 miljoen inwoners. De jaarlijkse natuurlijke bevolkingsgroei is ongeveer 2,3%. Kenia had ooit een van de snelstgroeiende bevolkingen van de wereld. Door het succes van geboortebeperkingscampagnes, maar ook het effect van hiv en aids neemt de groei af. Naar verwachting zal de bevolking groeien tot 50,2 miljoen in 2025. De gemiddelde levensverwachting bedraagt volgens de Wereldbank 49 jaar.

De Keniaanse bevolking is vooral geconcentreerd in de centrale en westelijke regio's. Hier bevinden zich de vruchtbare landbouwgebieden. Ongeveer 40% van de bevolking leeft in de steden. De voornaamste steden zijn Nairobi, Mombasa, Kisumu en Nakuru.

Kenia bestaat uit meer dan 40 etnische groepen. De belangrijkste zijn, in orde van grootte: de Kikuyu's (21 procent), de Luhya (14%), de Luo (13%), de Kalenjin (11%) en de Kamba (11%), Kisii (6%), Meru ( 5%), Noord-Afrikanen, Aziaten, Europeanen en Arabieren (1%).

Eten en drinken

Vlees in Kenia is uitzonderlijk goed, net als tropische groenten en fruit. Tilapia is popular and smakelijk. Aan de kust worden veel Swahili gerechten gegeten met als kenmerken; geurige rijst, gegrilde vis en zeevruchten curry met kokosmelk. Kenia heeft een breed scala van internationale restaurants in Nairobi en Mombasa. Toeristische hotels/lodges bieden uitgebreide buffet-maaltijden.

Nationale dranken:
- Tusker en White Cap (lokaal gebrouwen bier).
- Kenia Cane (drank gedistilleerd uit suikerriet).
- Kenia Gold (een kopje koffie likeur).
- Uki (traditionele bier met honing).
- Changaa (lokaal gemaakte drank gedistilleerd uit mais).
- Chai (thee gekookt met melk en suiker).

Het water dat in Kenia uit de kraan komt is niet drinkbaar. In de hotels en lodges worden goede internationale gerechten geserveerd. In Kenia wordt op grote schaal koffie geproduceerd, waarvan het grootste deel bestemd is voor de export. Het nationale bier is Tusker. Ook de lokale gerechten zijn het proberen waard.

Fooien, bedelen en afdingen

Fooien geven is in Kenia normaal. Een fooi van ongeveer 10% is gebruikelijk. Het is overigens officieel verboden de kruiers op het vliegveld geld te geven. Indicatie: Kofferjongens rekenen op een tip (ca. $1 per koffer). Houdt u rekening met een fooi voor uw chauffeur/ranger van $3 - $5 per persoon per dag. In restaurants, op safari, aan de gidsen, chauffeurs en koks wordt echter wel een fooi van u verwacht, zij zijn in belangrijke mate aangewezen op deze vorm van inkomsten. Gaat u ongeveer uit van 3$ per persoon per dag.

Flora en Fauna

Kenia kent een zeer gevarieerd landschap. In het droge seizoen is er weinig te zien, maar vooral in het regenseizoen komt alles tot bloei. In Kenia zijn veel natuurparken en die zijn allemaal een bezoek waard. Er leven meer dan 80 wilde diersoorten en vooral de Big 5 is in grote aantallen aanwezig. Kenia heeft ook veel meren die bezocht kunnen worden, hier is het vogelleven erg groot.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl