Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Marokko

Koninkrijk Marokko (al-Mamlakah al Maghribiyah)

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Rabat
Beste reisperiode: Marokko kan het hele jaar bezocht worden maar voor- en najaar zijn favoriet in verband met de aangename temperaturen. In het voorjaar staan daarbij veel planten in bloei. 's Zomers hebben vooral de gebieden vlakbij de kust en het noordelijk deel van Marokko een prettig klimaat. In de winter ligt er doorgaans voldoende sneeuw op de hooggelegen plaatsen voor een wintersportvakantie.
Afstand vanaf Nederland: ruim 2000 km (Utrecht - Rabat: 2430 km)
Reistijd: Ongeveer vier uur met het vliegtuig
Talen: Arabisch, diverse Berberdialecten en Frans
Zeden, gewoontes en religie: Moslim (98,7%). Van de bevolking belijdt 98,7 procent de Islam. Koning Mohammed VI vervult zowel de functie van staatshoofd als die van geestelijk leider. In deze laatste hoedanigheid wordt hij als 'Amir el Mouminine' of 'Aanvoerder der Gelovigen' aangeduid.
Tijdverschil: In de winter is het in Marokko een uur vroeger dan in Nederland, in de zomer twee uur.
Telefooncode: +212
Alarmnummers: Nederlandse Ambassade in Rabat: +212 (0)37 73 07 58, Politie (overval): 19, Ambulance: +212 (0)24 443724, Brandweer 15
Voltage: 220 volt
Stekker: wereldstekker
Munteenheid: Marokkaanse Dirham (MAD)
Koers: Kijk op Valuta.nl
Luchthaven: Marrakech (RAK), Rabat (RBA), Agadir (AGA), Casablanca (CAS of CMN)
Nationale feestdagen: 23 mei Nationale Feestdag, 18 november Onafhankelijkheidsdag

Telefoon en Internet

De bereikbaarheid van de mobile telefoon is bijna overal goed. In alle toeristenplaatsen zijn er Internetcafe's.

Klimaat

Het klimaat van Marokko varieert, afhankelijk van het landschap. In de noordelijke kustvlakten heerst een subtropisch klimaat dat typerend is voor het Middellandse Zeegebied; naar het binnenland toe neemt de matigende invloed van de zee af. De temperaturen kunnen daar hoog oplopen. De warmste maand in de hoofdstad Rabat is augustus, met temperaturen van 18 tot 28 graden Celsius (gemiddelde dagelijkse minimum- en maximumtemperaturen). De koudste maand is januari met temperaturen van 8 tot 17 graden. De droogste maand in Rabat is juli, met gemiddeld 1 mm neerslag en de natste maand is december met gemiddeld 86 mm regenval. Het regenseizoen in het noorden loopt van november tot april. In het zuiden en oosten van Marokko is de laatste jaren vrijwel geen neerslag gevallen.

Talen

De officiële taal is Arabisch, maar in de zakenwereld en in regeringskringen wordt voornamelijk Frans gesproken. In de bergstreken bedient men zich vooral van één van de Berbertalen. De Berbertaal Tamazight wordt officieel erkend en sinds 1994 worden ook op de televisie programma's uitgezonden in deze taal. De acceptatie van het Engels is beperkt. In de voormalige Spaanse protectoraten (in het noorden van Marokko) en in de Westelijke Sahara wordt nog Spaans gesproken. In de hotels kan men in het algemeen goed terecht met Engels.

Valuta

In Marokko kan uitsluitend betaald worden met de nationale munt: de Marokkaanse Dirhams (MAD). Het geld is onderverdeeld in biljetten en munten. Het is verstandig om contant geld (euro's) mee te nemen. Het wisselen van geld mag uitsluitend bij erkende instellingen en banken. Zij berekenen geen commissie; de wisselkoers wordt van staatswege vastgesteld en is in alle hotels, wisselkantoren en banken hetzelfde. Het is verstandig om geen beschadigde dirhambiljetten te accepteren want het is moeilijk deze zelf weer kwijt te raken. Creditcards worden over het algemeen in hotels en restaurants geaccepteerd. Het is niet toegestaan om Marokkaanse dirhams uit te voeren.

Gezondheid

Er worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij aan contact op te nemen met de huisarts of de KLM Travel Clinic.

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Marokko is geen visum nodig. Wel dient het paspoort minimaal nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Marokko.

Ramadan

Marokko is een Islamitisch land en kent een vastenmaand: de Ramadan. Tussen zonsopgang en zonsondergang mag er niet worden gegeten, gedronken, gerookt en zelfs niet de liefde bedreven. Voor toeristen worden overdag wel maaltijden bereid op bescheiden wijze. Is de zon eenmaal onder, dan is het in de Horeca juist extra uitbundig.

Feestdagen

Marokko kent veel Islamitische feestdagen. Deze vallen elk jaar op een andere datum, zoals het Suikerfeest aan het einde van de Ramadan en het Offerfeest. De Islamitische jaartelling loopt namelijk niet gelijk op met de Westerse.

Marokko kent de volgende nationale feesten op vaste dagen:
1 mei: Dag van de Arbeid
23 mei: Nationale feestdag
30 juli: Troonfeest
21 augustus: Feest van de Jeugd
6 november: Herdenking van de Vredesmars
18 november: Dag van de Onafhankelijkheid

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Marokko terug te vinden.

De veiligheid van toeristen is in Marokko een absolute prioriteit. De waakzaamheid van de politie en de zware straffen zijn doeltreffend en afschrikkend. Toch moeten de normale regels voor veiligheid in acht genomen worden en dienen waardevolle zaken en geld goed opgeborgen te zijn en/of dicht op het lichaam gedragen.

Bevolkingsgroepen

Zeker 60% van de Marokkanen heeft Berberbloed. Dat maakt dat de bevolking van Marokko eerder Afrikanen zijn dan Arabieren, ondanks dat de Islam de hoofdgodsdienst is. Kort gezegd zijn de Marokkanen geïslamiseerde Afrikanen en dat komt tot uiting in hun kunst en klinkt vooral door in hun muziek.

Eten en drinken

De Marokkaanse keuken heeft Arabische, Franse en Berberse invloeden en ligt tussen de Mediterrane en de Afrikaanse keuken in. Voorop staat de heerlijke culinaire kruidigheid. Klassieke gerechten zijn naast het bekende Couscous: Harira (traditionele soep), Briouettes (bladerdeeggebakje met hartige vulling) en vooral Tajine. Tajine is vernoemd naar de kegelvormige kleipot waarin deze gestoofd en opgediend wordt en bestaat uit allerlei vlees- vis en groentecombinaties. Een typische Berberse schotel is Kaliya, gemaakt met ingredienten als lam, tomaten, pepers en uien.
In Marokko wordt ook wijn gemaakt al zal de lokale bevolking zich daaraan niet wagen. De nationale favouriete drank is muntthee, groene thee met verse munt en veel suiker.

Fooien, bedelen en afdingen

Meestal worden er wel fooien gegeven in Marokko. Portiers en gidsen doen meestal ongevraagd extra dingen, hopend op een hoge fooi. Ook in de restaurants verwacht men een fooi. Het is belangrijk om met lokale gidsen, taxichauffeurs e.d. duidelijke afspraken te maken alvorens met ze in zee te gaan. Op markten hoort het erbij om af te dingen en te onderhandelen.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl