Zoek je persoonlijke reis:

Minimale aantal dagen: Maximum prijs p.p.: Trefwoord:

Praktische landinformatie Egypte

Jumhurlyat Misr al-Arablyah (Arabische Republiek Egypte)

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Cairo
Beste reisperiode: Het noorden van Egypte is het hele jaar door prima te bezoeken. Wat het zuiden van het land betreft en ook de Sina�- Woestijn, is het beter om de zomermaanden te mijden. Het is dan echt te warm. Voor die gebieden is de beste reisperiode de maanden maart, april, mei en oktober, november. In de woestijn kan het daarentegen in die maanden juist weer behoorlijk fris zijn in de nachten.
Afstand vanaf Nederland: Amsterdam - Cairo is ongeveer 3500 km.
Reistijd: De vlucht van Amsterdam naar Cairo duurt ongeveer 4.30 uur.
Talen: Arabisch.
Zeden, gewoontes en religie: De officiële staatsgodsdienst is de Soennitische Islam, die 90% van de bevolking belijdt. In Cairo met name bevindt zich nog een relatief kleine groep (9%) die tot de Koptische Kerk behoort. Naast de Kopten zijn er nog een kwart miljoen andere christelijke minderheidsgroeperingen.
Tijdverschil: het is in Egypte één uur later.
Telefooncode: +20
Alarmnummers: Politie: 122, Ambulance: 180, Brandweer: 123
Voltage: 220 Volt
Stekker: Wereldstekker, type C. Echter, de meeste hotels hebben ook Europese stopcontacten.
Munteenheid: Egyptische Pond (EGP) Een pond is 100 piaster.
Koers: neem een kijkje op valuta.nl
Luchthaven: Cairo (CAI), Hurghada (HRG), Sharm El Sheikh (SSH)
Nationale feestdagen: Nationale feestdagen op vaste dagen zijn: 1 januari - Nieuwjaarsdag, 25 april - Bevrijdingsdag, 23 juli - Dag van de Revolutie, 6 oktober - Dag van de Strijdmacht, 23 oktober - Suez Dag

Geografie

Egypte ligt gedeeltelijk aan de Middellandse Zee en aan de Rode Zee. Verder grenst het land aan Libië, Soedan en Israel. Het land is bijna 25 maal groter dan Nederland, maar de bevolkte gebieden liggen vrijwel uitsluitend langs de oevers van de Nijl en in de delta. Het binnenland van Egypte bestaat uit woestijn met enkele vruchtbare oases. De meest bijzondere woestijn met vele kleurrijke rotspartijen die de glooiende zandvlaktes doorsnijden, is de Sinaï.

Klimaat

Egypte bestaat voor 98% uit woestijn met uiteraard een zeer droog woestijnklimaat. In de zomermaanden kan het behoorlijk heet zijn in de woestijn, maar door de zeer lage luchtvochtigheid is de hitte redelijk goed te verdragen. Het noorden van Egypte heeft het klimaat van de Middellandse Zee met zachte winters en aangename zomers. Ook kan hier af en toe wat regen vallen.

Talen

Arabisch is de officiële taal, maar steeds meer Egyptenaren leren Engels als een tweede taal. In de toeristengebieden kan men goed terecht met Engels en ook vaak met Frans.

Valuta

ATM geldautomaten zijn ruimschoots aanwezig op vliegvelden en in de grote steden. Bij een trektocht door de woestijn is het evenwel aan te raden voldoende lokaal geld mee te nemen.

Gezondheid

Inentingen zijn niet verplicht, maar wel is aan te raden om de website te raadplegen van de GGD of de KLM-Travelclinic: www.ggdreizen.nl en www.travelclinic.com. Drink in Egypte, vooral in de woestijn, genoeg water wanneer het warm is, maar nooit uit de kraan.

Reisdocumenten

Het paspoort moet na terugkeer van de reis in Nederland nog tenminste zes maanden geldig zijn. Actuele informatie over het verkrijgen van een visum aan de grens, is te vinden op www.visumcentrale.nl. Het kan gebeuren dat reisdocumenten met krasjes, scheurtjes en andere beschadigingen niet geaccepteerd worden!

Feestdagen

De Islamitische jaartelling is gebaseerd op de maankalender en dat houdt in dat de Islamitische feestdagen elk jaar 11 dagen later vallen. De belangrijkste Islamitische feestdagen zijn:
Ras as-Sana - Nieuwjaarsdag Islamitisch Nieuwjaar
Moelid an-Nabi - geboortedag van de profeet Mohammed
Ramadan - vastenmaand
Eid al-Fitr - slotfeest van de vastenmaand (suikerfeest)
Eid al-Adha - offerfeest

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Egypte terug te vinden.

Egypte is een veilig land om te reizen waar een reiziger zich welkom kan voelen en niet bedreigd. Een toerist met een andere cultuur wordt gerespecteerd door de lokale bevolking. Omgekeerd verdient de bevolking ook het respect van de reiziger. Voor vrouwen is het zelfs mogelijk om alleen te reizen. Wel altijd de gewone voorzorgsmaatregelen in acht nemen met het oog op waardevolle spullen. Het is aan te raden een scan te maken van paspoort, creditcards, verzekeringspapieren e.d. en deze op de eigen email te zetten. Mocht er toch iets gebeuren, dan kunnen de gegevens overal waar Internet is, opgevraagd worden.

Bevolkingsgroepen

Egypte telt ongeveer 80 miljoen inwoners van wie er 16 miljoen in de hoofdstad Cairo wonen. Een percentage van 95% van deze miljoenen inwoners woont langs de Nijl en in de de delta, op nog geen 4% van de totale oppervlakte van het land. De bevolkingsdichtheid op de oevers van de Nijl is dan ook, zeg maar gerust, heel erg dicht te noemen.

De bevolking bestaat voornamelijk uit mensen van Oost-Hamidische afkomst, maar ook uit Berderse Nomaden en Nubiërs. Deze laatsten wonen vooral langs de oevers van de Nijl tussen Luxor en Aswan.

Eten en drinken

De Egyptische keuken is een mengelmoes van gerechten van Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse aflkomst. Typisch Egyptisch zijn Aisj Shami & Fuul, een brood en bonengerecht en Koesjari, een schotel van rijst, macaroni, linzen, uitjes en kikkererwten. En zoals overal in de Arabische wereld is er mezze, een verzameling schaaltjes met kleine lekkere gerechtjes die met brood worden gegeten.

Shai (thee) wordt het meest gedronken in Egypte en wel het liefst mierzoet. Er is natuurlijk ook Kahwa (Turkse koffie) en veel verfrissende Asirs (fruitsappen).

Fooien, bedelen en afdingen

In Egypte wordt voor van alles en door alles en iedereen een fooi verwacht: 'baksjiesh'. Met taxichauffeurs is het zaak goed van tevoren af te spreken wat de prijs is of erop te staan dat de meter aangaat. Afdingen hoort er ook bij. Op markten e.d is het prettig om kleine coupures op zak te hebben om niet het slachtoffer te worden van wisseltrucs.

Flora en Fauna

De mooiste flora en fauna is in Egypte onder water te vinden. Langs de Nijl is het op sommige plaatsen een paradijs aan tropische vogels, maar verder wordt het (straat)beeld bepaald door kamelen, kamelen en nog eens kamelen.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl