Guatemala


Guatemala is een van de kleurrijkste landen van de wereld dankzij de grote Indiaanse bevolkingsgroep, de grootste van alle Latijns-Amerikaanse landen. De afstammelingen van de Maya's leven nog volgens hun oude tradities en dragen vaak nog hun traditionele klederdracht.

Dit Spaanstalige land ligt in het noorden van Centraal Amerika. Aan de noordkant grenst het aan Mexico en Belize en in het zuiden aan Honduras en El Salvador. De Stille Oceaan aan de ene kant en de Caribische Zee aan de andere.

Wat is er te zien?

- Vele ruines, tempels en piramiden van de Maya's
- Grote prachtige meren,
- Het klassieke voorbeeld van de Spaans-koloniale stijl
- Authentieke Indiaanse dorpen
- Warmwaterbronnen en vulkanen
- Zeer uiteenlopende flora en fauna in het tropische regenwoud
- Een geweldig gastvrije bevolking

En nog veel meer.

Klimaat
Guatemala heeft een tropisch klimaat met hier en daar grote verschillen in temperatuur door de invloed van de zee en het gebergte. Men kent een droog seizoen (oktober tot mei) en een seizoen met veel neerslag (mei tot oktober). Aan de kust is het tropisch warm met overdag temperaturen van rond de 30 graden, maar in het hoogland is het gedurende de dag heerlijk koel met temperaturen van rond de 22 graden.

Bevolking
Guatemala heeft ruim 14 miljoen inwoners, waarvan 55% afstamt van de oorspronkelijke Maya bevolking. De overige bevolking heeft grotendeels een Spaans-Indiaanse afkomst en in de Caribische kuststreek wonen veel mensen van Afrikaans-Indiaanse afkomst. Het merendeel van de bevolking is Rooms-Katholiek, slechts enkele indianen zijn het Mayageloof trouw gebleven.

Eten
De keuken van Guatemala heeft veel overeenkomsten met die van Mexico. Kip, maïs en vlees worden er dan ook veel gegeten. Enkele typische gerechten zijn bv. de pittige kalkoensoep (Kakik), kip in groene tomatensaus (Jocon) en gestoomd vlees in pikante saus (Subanik). Daarnaast zijn taco's en tortilla's erg populair in Guatemala.

Flora en Fauna
Met meer dan 7000 plantensoorten en zo'n 600 orchideeën soorten, waarvan 200 inheemse soorten, is Guatemala een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het hoogland bestaat voor het grootste deel uit naaldbomen terwijl de flora in het tropisch regenwoud zeer divers is. Zo groeit hier bijvoorbeeld de Ceiba, deze boom wordt door de Maya's als symbool van de kosmos beschouwd, en zijn er veel plantages waar bananen-, palm- en rubberbomen groeien. In de jungle leven verschillende soorten dieren zoals, apen, gordeldieren, neusbeertjes, ocelotten en puma's. Vogelliefhebbers komen hier ook aan hun trekken met de 900 soorten vogels die hier leven, waaronder de bonte ara, de zwart gele toekan en vlinders met prachtige kleuren.

Bekijk uitgebreide landinformatie

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl