Praktische landinformatie Brazilië

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Brasilia
Reistijd: ca 14 uur
Talen: Portugees
Zeden, gewoontes en religie: Rooms-katholiek (74%) en Protestants (15%)
Tijdverschil: Tussen GMT-2 en GMT-5
Telefooncode: +55
Alarmnummers: Politie 190; Brandweer 193; Ambulance 192
Voltage: 220 Volt
Stekker: Wereldstekker
Munteenheid: Real
Luchthaven: Rio de Janeiro of Sao Paulo

Nationale Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
3e zondag in januari Festa do Bonfim (Bahia en noordoosten)
2 februari Iemanja (Bahia en noordoosten)
Eind februari Carnaval
Maart/april Pasen
21 april Tiradentes
1 mei Dag van de Arbeid
Mei/juni Hemelvaart
juni/juli Festas Juninas
7 september Onafhankelijkheidsdag
oktober Oktoberfeest (vooral in het zuiden)
12 oktober Nossa Senhora de Aparecida
2 november Allerheiligen
15 november Proclamatie van de Republiek
25 december Kerstmis

Klimaat

Hoewel Brazilië een enorm groot land is kent het relatief weinig variatie in klimaat. De Braziliaanse winter duurt van juni tot augustus en de zomer duurt van december tot maart. Er worden vier gebieden onderscheiden. Het zuiden van Brazilië kent het grootste verschil in seizoenen. De droge periode is van maart tot november waarbij het in de maanden juni tot september af kan koelen tot 5 graden. Zuidoosten: Het klimaat in Rio en omgeving komt in de winter overeen met de weersomstandigheden in de zomer van Noord Europa. Westen: Het binnenland van Brazilië met de Amazone en Pantanal is het gehele jaar door warm en vochtig. In de Amazone valt vaak in de namiddag een flinke bui en de rest van de dag is het droog en zonnig. In de Pantanal is vooral de periode december tot maart erg vochtig met veel neerslag. De meeste dieren zijn te zien in het droge seizoen, van mei tot oktober. Noordoosten: De tropische kust van Brazilië in het noordoosten heeft het hele jaar door een aangename temperatuur van rond de 25 graden. De luchtvochtigheid is hoog en in de maanden januari tot juni kan er een verkoelende bui vallen.

Valuta

Pinnen/geld wisselen
Pinnen kan in vrijwel alle steden. Travellercheques, Euro's en US$ kunnen gewisseld worden bij banken of geldwisselkantoren.
Creditcard
De bekende internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.
Openingstijden bank
De openingstijden van banken veranderen nogal eens. Doorgaans zijn de openingstijden van 10.30 tot 16.00 uur of daaromtrent. De geldwisselkantoren, oftewel "casas de cambio" zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 17.30 uur.

Gezondheid

Vaccinaties
Voorzorgsmaatregelen tegen o.a. gele koorts, malaria, hepatitis A en D.T.P. dienen voor de reis geregeld te zijn. Informeer op tijd naar vaccinaties bij huisarts of KLM Travel Clinic. Kijk voor meer informatie op www.klmtravelclinic.nl.
Drinkwater
Het kraanwater in Brazilië is niet drinkbaar. Aangeraden wordt om drinkwater in flessen te kopen.
Algemeen
Iedere deelnemer aan de reis dient in goede gezondheid te zijn. Medische faciliteiten zijn niet altijd direct aanwezig in de bezochte gebieden. In de grote steden zijn goede ziekenhuizen. Er kan een medicijnentasje meegenomen worden met medicijnen tegen diaree, paracetamol tegen hoofdpijn en verdere persoonlijke medicijnen op recept naar eigen keuze en behoeften.

Reisdocumenten

Paspoort
Het paspoort moet tenminste 6 maanden geldig zijn na het verblijf in Brazilië en minimaal 2 lege visumpagina's hebben. Voor kinderen onder de 18 jaar gelden andere regelingen, neem hiervoor contact op met de ambassade of het consulaat.

Visum

Bij binnenkomst wordt een visum voor maximaal 90 dagen verstrekt.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Brazilië terug te vinden.

Het is belangrijk om gebruik te maken van het gezonde verstand. Laat sieraden thuis en loop niet met een camera om de nek, pin bij daglicht en bij voorkeur bij een pinautomaat in een bank, vermijd rustige straten en blijf zoveel mogelijk in de drukke gebieden met veel andere mensen. Dit geldt voor het gehele land maar voornamelijk in de grote steden.

Eten en drinken

De Braziliaanse keuken kent veel Afrikaanse en Portugese invloeden. Bekend zijn vooral de stoofschotel 'feijoada' en de lokale worsten die meestal op een barbecue bereid worden. Aan de kuststreken is er veel keuze uit lokale visspecialiteiten. Uit eten in Brazilië is in vergelijking met de omliggende landen niet in dezelfde mate goedkoop, ongeveer € 20,- tot € 25,- voor een a la carte avondmaaltijd, echter nog steeds veel voordeliger dan in Nederland. In Brazilië zijn er de zogenaamde kilo restaurants te vinden, dit zijn restaurants waar het eten dat is opgeschept wordt gewogen. De prijs van de maaltijd wordt dan per kilo berekend.

Fooien, bedelen en afdingen

Het geven van fooien is in Brazilië heel gebruikelijk. In restaurants en hotels verwacht men over het algemeen een fooi van zo'n 10% van de rekening, al is dit soms al in de rekening opgenomen onder "servicekosten". Taxi chauffeurs verwachten meestal geen fooi, maar wordt wel gewenst, zeker bij een goede service. Ook door reisleiding, gidsen en chauffeurs en bij eetstalletjes, in het cafe's enz. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Bij bewaakte parkeerplaatsen wordt ook vaak een fooi gegeven.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl