Praktische landinformatie Argentinië

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Buenos Aires
Beste reisperiode: Gehele jaar. Voor Patagonie is de beste tijd zomer tijd (onze wintertijd).
Reistijd: ca 15 uur
Talen: Spaans
Zeden, gewoontes en religie: Katholiek
Tijdverschil: GMT -3
Telefooncode: +54
Alarmnummers: Politie 101
Voltage: 220/230 watt
Stekker: Wereldstekker
Munteenheid: Argentijnse Peso
Luchthaven: Buenos Aires

Geografie

Argentinië ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst in het oosten aan Chili, in het noorden heeft Argentinië grenzen met Uruguay, Brazilië, Paraguay en Bolivia.

Klimaat

Argentinië heeft veel gevarieerde klimaten en landschappen. Argentinië ligt ten zuiden van de evenaar en heeft daardoor omgekeerde seizoenen ten opzichte van Nederland.

Noorden: Het noordwesten is een droog en warm berggebied. Het noordoosten, dat grenst aan Brazilië is subtropisch en zeer vochtig.

Westen: Richting het Andes gebergte en Chili krijg je de zogenaamde Cuyostreek. De temperaturen in Cuyostreek stijgen vaak tot boven de veertig graden Celsius in de zomer. Onder Cuyo ligt het Merendistrict, hier zijn de temperaturen 's zomers zoals bij ons en in de winter valt er behoorlijk wat sneeuw.

Zuiden en oosten: Het zuiden van Argentinië vanaf Rio Negro tot aan de Straat van Magelhaen, wordt Patagonie genoemd. Het Pathogenie dat de meeste mensen kennen, is vlak, monotoon en af en toe wordt het onderbroken door grote rotspartijen of tafelbergen. Verder is er weinig vegetatie, omdat het er bijna nooit regent. En dan is er nog Vuurland ofwel Tierra del Fuego. Het weer is niet echt aangenaam door de stromingen van de oceaan en de uitlopers van het Andes gebergte. Vaak regent het er 's zomers en waait er een harde straffe wind. De temperaturen liggen dan niet boven de vijftien graden Celsius. De winters zijn mild en niet kouder dan bij ons.

Talen

De officiële taal is het Spaans, hoewel de immigranten ten dele hun eigen taal behouden hebben. De belangrijkste inheemse talen zijn het Guarana, gesproken in het noordoosten, en het Quechua, gesproken in het noordwesten.

Valuta

Pinnen/geld wisselen:
Pinnen kan alleen in steden met een maximum opname van 300 peso's per keer (sinds 1 april 2008). Alleen bij de Citibank kunnen nog grotere bedragen tegelijk opgenomen worden. Travellercheques, Euro's en US$ kunnen gewisseld worden bij banken.

Creditcard:
De bekende internationale creditcards worden in de meeste hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.

Openingstijden bank:
De banken zijn van 9.00 uur tot 15.00 uur op werkdagen geopend.

Gezondheid

Vaccinaties:
Voor aanvang van de reis dienen voorzorgsmaatregelen tegen o.a. gele koorts, hepatitis A, D.T.P. en cholera geregeld te zijn. Informeer op tijd naar vaccinaties bij huisarts of KLM Travel Clinic.

Drinkwater:
Het kraanwater in Argentinië is niet drinkbaar. Aangeraden wordt om drinkwater in flessen te kopen.

Algemeen:
Iedere deelnemer aan de reis dient in goede gezondheid te zijn. Medische faciliteiten zijn niet altijd direct aanwezig in de bezochte gebieden. In de grote steden zijn goede ziekenhuizen en apotheken in Argentinië. Er kan een medicijnentasje meegenomen worden met medicijnen tegen diaree, paracetamol tegen hoofdpijn en verdere persoonlijke medicijnen op recept naar eigen keuze en behoeften.

Reisdocumenten

Paspoort:
Het paspoort moet tenminste geldig zijn gedurende het verblijf in Argentinië en minimaal 2 lege visumpagina's in hebben.


Visum:

Een visum is niet nodig tenzij het verblijf langer is dan 90 dagen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari); Carnaval (eind februari); Goede Vrijdag (maart/april) ; Veteranendag, herdenking van de gevallenen tijdens de Falkland oorlog (2 april); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Revolutie (25 mei); Dag van de bevestiging van de Soevereiniteit over Malvinas eilanden, Antarctisch gebied en Zuid Atlantische eilanden (10 juni); Dag van de nationale vlag (20 juni); Nationale Onafhankelijkheidsdag (9 juli); Herdenkingsdag van de dood van Generaal San Martin (17 augustus); Dag van de afkomst van bevolkingsgroepen (12 oktober); Onbevlekte ontvangenis (8 december); Kerstmis (25 december)

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Argentinië terug te vinden.

Argentinië is een veilige bestemming. De steden zijn overzichtelijk en de bewegwijzering is helder en duidelijk. Natuurlijk blijft het wel van belang, net als in alle andere steden ter wereld, goed op uw waardevolle spullen te letten.

Bevolkingsgroepen

In Argentinie wonen ongeveer 37 miljoen mensen. Circa 80% van de bevolking is van Spaanse of Italiaanse origine. Om deze reden is de culturele orientatie van de meeste Argentijnen voor een aanzienlijk deel op Europa gericht.

Eten en drinken

Eten en drinken is in Argentinië een belangrijk sociaal gebeuren. De keuken is vooral beïnvloed door de Spaanse, Italiaanse en Franse gerechten, in het noorden zijn ook de Indiaanse invloeden nog merkbaar. In Argentinië wordt heel veel vlees gegeten, zo'n 100 kilo per persoon per jaar. Niet alleen in Buenos Aires, maar in het hele land zijn restaurants en confiterias, grote cafe's, te vinden, waar het goed eten en drinken is. Een a la carte diner is ongeveer € 15,- tot € 25,- per persoon.

Fooien, bedelen en afdingen

Het geven van fooien is in Argentinie heel gebruikelijk. In restaurants en hotels verwacht men over het algemeen een fooi van zo'n 10% van de rekening, al is dit soms al in de rekening opgenomen onder "servicekosten". Ook door gidsen, chauffeurs, bij eetstalletjes, in het cafe enz. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Mede door de inflatie van de afgelopen jaren ligt het loon van veel mensen onder het bestaansminimum en kunnen ze elke fooi ook echt gebruiken.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl