Praktische landinformatie Peru

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Lima
Beste reisperiode: Gehele jaar
Reistijd: Ca. 13 uur
Talen: Spaans
Zeden, gewoontes en religie: Katholiek
Tijdverschil: GMT -5
Telefooncode: +51
Voltage: 220/230 Watt
Stekker: Wereldstekker
Munteenheid: (Nuevo) Sol
Luchthaven: Lima

Geografie

Peru is een republiek in Zuid-Amerika. Peru is qua grootte het derde land in Zuid-Amerika, achter Brazilië en Argentinië. Het land is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland. Peru heeft een lange kustlijn aan de Stille Oceaan en wordt begrensd door Colombia en Equador in het noorden, Brazilië in het oosten en door Bolivia en Chili in het zuiden.

Klimaat

Peru bestaat uit drie geografische zones met drie verschillende klimaten. Vanwege de ligging van Peru ten zuiden van de evenaar zijn de seizoenen tegenovergesteld. De kuststrook is doorgaans gehuld in een dichte mist met uitzondering van het uiterste zuiden en noorden. In de zomer, van oktober tot en met mei, komt ook in het midden de zon door en is het bijzonder aangenaam met temperaturen van rond de 30 graden. De Andes kent een duidelijk droog en een nat seizoen. Van april tot november is het meestal droog en zijn de bergtoppen goed zichtbaar. In de regenperiode, van november tot april, regent het veel en vaak en koelt het 's avonds snel af. In de jungle is het vrijwel altijd warm, vooral in het noorden, en redelijk vochtig, maar vooral in de maanden november tot april kunnen heftige regens vallen. Het reizen over de modderige wegen wordt dan ook erg bemoeilijkt en soms zelfs onmogelijk.

Talen

De officiële taal is Spaans. Naast het Spaans zijn ook de talen Quechua en Aymara officieel erkent, deze talen komen voornamelijk voor in de Andes. In de toeristische gebieden kunt u zich ook uitstekend redden met Engels.

Valuta

Pinnen/geld wisselen:
Travellercheques, Euro's en US$ kunnen gewisseld worden bij banken. Pinnen kan alleen in de steden.

Creditcard:
De bekende internationale creditcards worden in de meeste hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.

Openingstijden bank:
De openingstijden van de banken verschillen per plaats, over het algemeen zijn ze geopend tijdens kantooruren (9:00 uur t/m 17:00) en gesloten in het weekend.

Gezondheid

Vaccinaties:
Voorzorgsmaatregelen tegen o.a. gele koorts, hepatitis A, D.T.P. en malaria dienen voor de reis geregeld te zijn. Informeer op tijd naar vaccinaties bij huisarts of KLM Travel Clinic.

Hoogteziekte:
Reizen naar Peru betekent vaak ook reizen naar grote hoogte. Hoogteziekte kan voorkomen worden en het is belangrijk alert te zijn op de symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid.

Drinkwater:
Het water uit de kraan is niet drinkbaar, flessen met drinkwater zijn overal te koop.

Reisdocumenten

Paspoort:
Het paspoort moet ten minste nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer uit Peru en minimaal 2 lege visumpagina's hebben.


Visum:

Bij binnenkomst in Peru wordt een visum voor 30 dagen afgegeven.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
Maart/april Goede Week
1 mei Dag van de Arbeid
25 mei Dag van de Revolutie
7 juni Slag van Arica
24 juni Dag van Campesino
29 juni San Pedro (Sint Pieter en San Pablo
6 juli Dag van de meester
28 juli Nationale feestdag
30 augustus Santa Rosa de Lima
Oktober Maand van de Se'or de los Milagros
8 oktober Zeeslag van Angamos
1 november Allerheiligen
2 november Dag der Doden
8 december Dag van de Onbevlekte Ontvangenis
9 december Slag van Ayacucho
25 december Kerstmis

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Peru terug te vinden.

De veiligheidssituatie in Peru is stabiel. Dit neemt niet weg dat voldoende veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen vooral in Lima en de andere grote steden. Dit geldt ook voor de rest van het land. Ook blijft het belangrijk om verstandig met waardevolle voorwerpen, zoals fotocamera en mobiele telefoons om te gaan.

Eten en drinken

De Peruaanse keuken is een mix van de Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse keuken en heeft een enorme verscheidenheid aan gerechten. Vooral de aardappel wordt veel gebruikt en komt oorspronkelijk ook uit de Andes. Ook mais en de Spaanse peper zijn veelgebruikte ingrediënten. De restaurants bieden een grote diversiteit en een a la carte avondmaaltijd kost ongeveer €10 tot €15 per persoon.

Fooien, bedelen en afdingen

Het geven van fooien is in Peru heel gebruikelijk. In restaurants en hotels verwacht men over het algemeen een fooi van zo'n 10% van de rekening, al is dit soms al in de rekening opgenomen onder servicekosten. Ook door gidsen, chauffeurs, bij eetstalletjes, in het café enz. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl