Praktische landinformatie Costa Rica

Republiek Costa Rica

Algemene landinformatie

Hoofdstad: San Jose
Beste reisperiode: December tot april
Reistijd: Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Costa Rica. De reistijd met overstap is vanaf 13 uur
Talen: Spaans, tweede taal Engels
Zeden, gewoontes en religie: 76% van de bevolking is katholiek
Tijdverschil: In de nederlandse zomer 8 uur en winter 7 uur vroeger dan Nederland
Telefooncode: +506
Alarmnummers: 911
Voltage: 110 V
Stekker: Stekkers met platte pennen, een verloopstekker of wereldstekker is noodzakelijk.
Munteenheid: Colon (CRC)
Luchthaven: San Jose (SJO)
Nationale feestdagen: Herdenking slag om Rivas (Dag van Juan Santamaria); 15 september Onafhankelijkheidsdag

Bagage en vertrekbelasting

Bagage limiet
Internationale vlucht: 20 kg ( economie klasse )
Binnenlandse vlucht: 12 kg

Vertrekbelasting
Internationale vlucht:
US$ 26,00 p.p. Dit bedrag kan in dollars en colones betaald worden. In euros is niet mogelijk. (prijs in januari 2009 en onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen)
Binnenlandse vlucht:
geen luchthavenbelasting (januari 2009 en onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen)

Geografie

Costa Rica ligt op de landengte van Centraal-Amerika. Ten westen van Costa Rica ligt de Grote Oceaan en ten oosten ligt de Caribische Zee. Ook Cocoseiland behoort tot Costa Rica. Het terrein is overwegend vlak, maar in het midden loopt een bergketen, die deel uitmaakt van de Centraal-Amerikaanse cordilleras.

Het hoogste punt is de Cerro Chirripo (3810 meter). In het land bevinden zich uitgestrekte nationale parken en reservaten (25% van het land is beschermd). Veel daarvan bestaan uit tropisch regenwoud. Daarnaast komen ook andere typen natuur voor in Costa Rica. De provincie Guanacaste was oorspronkelijk begroeid met droogbossen en graslanden, terwijl mangrovebossen op verschillende plaatsen langs de kust te vinden zijn.

Klimaat

Costa Rica heeft gedurende het gehele jaar een tropisch/subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 26-27 C. In de bergen is het koeler met een temperatuur van 8 tot 20 C. Het orkaanseizoen is van juni tot november. Het droge seizoen is van december tot april. De warmste maanden maart en april. In juli en augustus zijn er korte droge periodes, veranillos genoemd. Het droge seizoen langs de Caribische kust valt in de maanden april, mei, september, oktober. Het regenseizoen duurt van april t/m november met 's middags vaak een korte stevige bui.

Belangrijke adressen

Ambassade Costa Rica in Nederland
Laan Copes van Cattenburch 46
2585 GB Den Haag
Telefoon : 070-3540780
e-mail: embajada@embarcrica.demon.nl

Nederlandse Ambassade in Costa Rica
Oficentro Sabana Surs, Edificio 3, piso 3.
Tel: 00506 22961490
e-mail: nethemb@racsa.co.cr

Valuta

Pinnen/geld wisselen
In de steden zijn pinautomaten aanwezig.
Travellercheques en Euro's kunnen gewisseld worden bij banken.
Creditcard
Over het algemeen worden de bekende internationale creditcards geaccepteerd. Er kunnen bij het afrekenen met een creditcard kosten in rekening gebracht worden.
Openingstijden banken
Maandag t/m Zaterdag 09.00-15.00 uur

Gezondheid

Algemeen
Iedere deelnemer aan de reis dient in goede gezondheid te zijn. Medische faciliteiten zijn niet altijd direct aanwezig in de bezochte gebieden. Er kan een medicijnentasje meegenomen worden met medicijnen tegen diarree, paracetamol tegen hoofdpijn en verdere persoonlijke medicijnen. Het is ook raadzaam om een middel tegen insecten met Deet mee te nemen. Aangeraden wordt persoonlijke medicijnen als handbagage mee te nemen.

vaccinaties
Er zijn voor Costa Rica geen verplichte vaccinaties, echter raadpleeg tijdig huisarts , GGD of KLM Travel Clinic voor informatie.

Reisdocumenten

Paspoort
Voor een verblijf in Costa Rica is een geldig paspoort tot 30 dagen na verblijf vereist. Kinderen vanaf 16 jaar hebben een eigen paspoort nodig.
Visum
Voor een verblijf van minder dan 3 maanden is geen visum vereist, wel dient men in het bezit te zijn van een retourticket.

Vervoer

Self-drive
Costa Rica is een land dat bij uitstek geschikt is voor een rondreis met een eigen huurwagen. Het wegennet is goed en uitgebreid. Voor tochten die ver de binnenlanden ingaan wordt aangeraden een 4x4 wagen te huren.
Prive chauffeur
Het inhuren van een prive chauffeur/gids is niet duur en een ideale manier om met behoud van individuele vrijheid een verzorgde rondreis te maken.
Seat In
Tijdens een excursie of transfer wordt het voertuig, meestal een busje voor 6 tot 16 personen, gedeeld met andere reizigers. De service is van deur tot deur, dat wil zeggen dat start- als eindpunt bij het hotel is.
Lokaal vervoer
Reizen per lokale bus is mogelijk maar tijdrovend. Taxi's kunnen op straat worden aangehouden of worden besteld via de hotelreceptie. Niet alle taxi's hebben een meter dus aanbevolen wordt om van te voren de prijs af te spreken.

Feestdagen

1 Januari Nieuwjaarsdag
19 Maart San Jose
11 April Herdenking slag om Rivas (Dag van Juan Santamaria)
1 Mei Dag van de arbeid
29 Juni San Paulo en Pedro
25 Juli Verovering provincie Guanacaste
2 Augustus Virgin de los Angeles
15 Augustus Maria Hemelvaart
15 September Onafhankelijkheidsdag
12 Oktober Ontdekking van America
8 December Maria onbevlekte ontvangenis
25 December 1ste kerstdag

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Costa Rica terug te vinden.

Belangrijk: In Costa Rica is het verplicht altijd een kopie van het paspoort bij zich te hebben. Net als voor alle landen in Latijns Amerika is het verstandig voldoende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Laat waardevolle zaken in een kluis in het hotel en beperk de hoeveelheid contant geld op zak tot een dagbudget. Draag geen opvallende sierraden, 'moneybelts' en cameratassen. Neem 's avonds (na zonsondergang) altijd een taxi.

Bevolkingsgroepen

Rice and Beans eten of een maistortilla? De Cumbia of de Duivelsdans van de inheemse Boruca-indianen dansen? Het kleine Costa Rica biedt plaats aan verschillende bevolkingsgroepen met een zeer uiteenlopende cultuur op het gebied van eten, dans, muziek en levensopvatting. Maak kennis met de culturele verscheidenheid in Costa Rica.

Fotograferen

Het fotograferen of filmen nabij of van militaire en/of regeringsgebouwen en/of vliegvelden is verboden. Bij het fotograferen van mensen wordt geadviseerd altijd eerst toestemming te vragen en het antwoord te respecteren.

Eten en drinken

Costa Rica kent een grote variaties van gerechten, waarbij groenten, fruit en vis dagelijks op het menu staan. Een warme maaltijd kost tussen de € 10,- en € 20,-.

Het kraanwater in Costa Rica is niet drinkbaar. Aangeraden wordt om flessen mineraalwater te kopen.

Fooien, bedelen en afdingen

Het geven van fooien in Costa Rica is heel gebruikelijk, maar niet verplicht. In restaurants en hotels verwacht men over het algemeen een fooi van zo'n 10% van de rekening, al is dit meestal al in de rekening opgenomen onder "servicekosten". Ook door gidsen, chauffeurs, eetstalletjes, in het cafe's enz. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd.

Kleding

Gezien de doorgaans hoge temperaturen en luchtvochtigheid is het raadzaam lichtgewicht kleding mee te nemen wat snel droogt. Een regenjack, zonnebril, pet of hoed en stevige schoenen voor een excursie door de bergen of het regenwoud mogen ook zeker niet ontbreken. In het hooggebergte is een warme trui geen overbodige luxe.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl