Praktische landinformatie Panama

Republiek Panama

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Panama Stad
Beste reisperiode: December tot midden april
Afstand vanaf Nederland: 8812 km
Reistijd: Circa 11 uur met rechtstreekse vlucht diverse vluchten per week met de KLM
Talen: Spaans, tweede taal Engels
Zeden, gewoontes en religie: 85% van de bevolking is katholiek
Tijdverschil: In Panama is het in gedurende onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomer is het in Panama 7 uur vroeger.
Telefooncode: +507
Alarmnummers: 103
Voltage: 110
Stekker: Wereldstekker met 2 platte plen nodig
Munteenheid: balboa (PAB)
Luchthaven: Panama (PTY)
Nationale feestdagen: 3 november Afscheiding van Colombia, 10 januari Dag van de Martelaren, 28 november Onafhankelijkheidsdag

Nuttige adressen

Ambassade van Panama in Nederland
Groothandelsgebouw ingang C7 en Weena 723
3013 AM Rotterdam
Tel: 010-4138512

Nederlands Consulaat te Panama
Condominio Tower Plaza 1 er Piso
Calles 50 y Beatriz m. Cabal
Apartado 815, Panama 9a.
Tel. 00-507-2647257

Geografie

Panama is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika. Ten noorden van het land ligt de Caribische Zee, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama. Voor beide kusten een aantal eilanden, waaronder de San Blas-eilanden. Op het smalste punt tussen beide zeeën ligt het Panamakanaal, die nu de beide Amerika's scheidt. Zo ligt het westelijke deel van Panama in Noord-Amerika en het oostelijke deel in Zuid-Amerika. Staatkundig behoort geheel Panama tot Noord-Amerika (Centraal-Amerika). De kustgebieden zijn vlak, maar de binnenlanden zijn bergachtig. Met 3477 meter is de Volcan de Chiriqui het hoogste punt van het land.

Klimaat

Panama is een tropisch land. Daar Panama dicht bij de evenaar ligt, zijn er twee seizoenen. Het droge seizoen, de zomer, van januari tot half april, hier regent het nauwelijks tot niet. Het regenseizoen, de winter, van half april tot en met december. Aan de noordkant valt twee keer zoveel regen als in het zuiden. Het regent niet constant, maar er vallen korte, hevige buien, die vaak gepaard gaan met een stevige storm. Voor de temperatuur maakt de wisseling van de seizoenen weinig verschil. De temperatuur is het hele jaar door tussen de 23 graden en 30 graden in het laagland en tussen de 10 graden en 18 graden in de bergen.

Talen

De officiële taal gesproken taal is Spaans. In het commerciële en openbare leven wordt veelal ook Engels. Hiernaast worden er diverse Indiaanse dialecten gesproken, vaak een mix van Spaans, Engels en een lokaal dialect.

Feestdagen

1 Januari Nieuwjaarsdag
9 Januari Dag van de martelaren
Februari of Maart Carnaval Week
April Heilige week
1 Mei Dag van de arbeid
15 August Stichting Panama City
12 October Ontdekking van de nieuwe wereld
1 November Aller heiligen
3 November Afscheiding van Colombia
28 November Onafhankelijkheidsdag

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Panama terug te vinden.

In Panama kan over het algemeen veilig worden gereisd. Wel dient men rekening te houden met kleine criminaliteit (overvallen, diefstallen). Reizen in de provincie Darien (met name het grensgedeelte met Colombia) wordt ontraden.

In het algemeen kan er in Panama veilig gereisd. In sommige delen van Panama Stad (o.a. Casco Viejo) en bij toeristenattracties buiten de stad (o.a. de oude Panama ruïnes - Panama Viejo) bestaat een veiligheidsrisico vanwege criminaliteit, zoals diefstal en zakkenrollerij.

Reisdocumenten en overige waardevolle artikelen opbergen in de kluis of afgeven bij de receptie van het hotel. Draag geen opvallende sierraden, 'moneybelts' en cameratassen. Neem 's avonds (na zonsondergang) altijd een taxi.

Eten en drinken

Panama is een paradijs voor de visliefhebber. Het lokale bier is uitstekend. Wijn wordt geïmporteerd. Aan heerlijke fruitsoorten en sappen geen gebrek.

Fooien, bedelen en afdingen

In Panama is het gebruikelijk om fooi te geven. Werknemers in hotels en restaurants verdienen weinig.
In restaurants is een fooi van zo'n 10-15% van de nota gebruikelijk, hoewel vaak al automatisch 'service' wordt gerekend. Ook door gidsen, chauffeurs, kamermeisjes, taxichaffeurs, bij eetstalletjes, in het cafe enz. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd.

Er is van alles in Panama kopen. Vooral op de vele kleine, kleurrijke marktjes is van alles te koop. Afdingen mag. Let wel op hoeveel aan waarde ingevoerd mag worden. De site van de douane geeft hier antwoord op.

Flora en Fauna

Daar Panama een natuurlijke landbrug vormt tussen Zuid- en Noord-Amerika, komen hier dieren van beide continenten voor. Het leefgebied voor jaguars en poema's is perfect, het is groot ,en onaangetast. Ook zijn hier tapirs, luiaards, brilberen en apen mogelijk te zien. In het water leven o.a. krokodillen, kaaimannen, zeeschildpadden, walvissen, dolfijnen en haaien. Ook het vogelleven is hier riant.

De flora en fauna van Panama kan ronduit uitbundig worden genoemd. Door de bergketen wordt het land als het ware in tweeën gesplitst en daardoor kenmerkt de regio zich door grote klimaatverschillen. Het westelijke kustgebied heeft door de specifieke regentijd een aparte flora die voornamelijk bestaat uit semi-tropische regenwouden. Hier vindt u nog bijzondere soorten pijlgifkikkers, panters en doodshoofdaapjes. De bergketen heeft weer een geheel eigen vegetatie. De hellingen bestaan voor en groot deel uit regen- en nevelwoud. Hier zijn ook vele kolibriesoorten te zien.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl