Praktische landinformatie Nicaragua

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Managua
Beste reisperiode: November t/m April
Reistijd: Ongeveer 15.30 uur met min. 1 overstap
Talen: Spaans en diverse lokale talen
Zeden, gewoontes en religie: De meeste inwoners zijn Rooms-Katholiek
Tijdverschil: GMT -7, tijdens onze zomertijd is dit verschil GMT -8
Telefooncode: +505
Alarmnummers: Politie: 118 Ambulance: 265 1761 Brandweer: 265 2373
Voltage: 120 volt en de frequentie is 60 Hertz
Stekker: Een stekker met twee platte polen
Munteenheid: Cordoba (NIO)

Klimaat

Nicaragua kent een warm en enigszins vochtig klimaat en wordt beïnvloed door hoogteverschillen en seizoenen. Het noorden en midden van Nicaragua zijn wat frisser dan de hete laaglanden aan de kust van de Stille Oceaan. In deze twee geografische gebieden is er een duidelijk onderscheid tussen het natte en het droge seizoen. Het regenseizoen duurt van mei tot november; het kan dan soms erg hard regenen, alhoewel dat voornamelijk korte, harde buien in de namiddag betreft. Deze regenval maakt het landschap groen en de lucht fris. In januari, tijdens het droge seizoen, is de natuur iets minder weelderig. Gedurende de meest droge maanden van het jaar (maart en april), kan de wind wolken met stof op doen waaien. Toch is er het hele jaar door een aangename temperatuur.

Talen

De officiële taal in Nicaragua is Spaans. In plaatsen waar veel toeristen komen zoals bv. San Juan del Sur of Granada word ook Engels gesproken. Meer richting het binnenland is de Spaanse taal zeker een must, hoe beter het Spaans hoe leuker natuurlijk ook de contacten met de lokale bevolking, een woordenboekje kan dan een handig hulpmiddel zijn. Naast Spaans en soms Engels spreken vele Inheemse mensen hun moedertalen, zoals Mayangna Miskito, Sumo, Rama en de taal van Garifuna.

Gezondheid

Voor vragen over vaccinaties dient er contact opgenomen te worden met de huisarts, de plaatselijke GG&GD of het havenziekenhuis in Amsterdam of Rotterdam.

Reisdocumenten

Paspoort
Het paspoort moet minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig zijn. Wanneer u via de Verenigde Staten vliegt, dient uw paspoort "machine readable" te zijn.


Visum

Een visum is niet nodig voor een bezoek van max. 3 maanden.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag 1 Januari
Luchtmachtdag 1 Februari
Eerste donderdag en vrijdag in april: Heilige (witte) donderdag en Goede vrijdag
Pasen
Hemelvaart
Pinksteren
Dag van de Arbeid 1 Mei
Legerdag 27 Mei
Bevrijdingsdag 19 Juli
Strijd om San Jacinto (1856) 14 September
Onafhankelijkheidsdag 15 September
Allerzielen 2 November
Onbevlekte ontvangenis 8 December
Kerstmis
Oudjaar 31 December

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Nicaragua terug te vinden.

Het reizen door Zuid-Amerika heeft niet altijd het imago van "veilig". Maar Nicaragua is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een relatief veilig land. Het is raadzaam om in openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers. En zoals voor de meeste landen geldt is het niet aan te raden om 's avonds alleen de straat op te gaan, vooral niet in de hoofdstad Managua.

Bevolkingsgroepen

Van de 5.8 miljoen inwoners die hier leven, is 90% rooms-katholiek. Ondanks dat ze veel ellende hebben meegemaakt (koloniale onderdrukking, orkanen, aardbevingen, corrupte presidenten) blijven ze goedlachs en vriendelijk. De meeste inwoners leven in de laaglanden aan de kust van de Stille Oceaan. In het oosten van het land zijn nog enkele indianengroepen en Caraiben (gevluchte slaven uit voornamelijk Jamaica) te vinden. Zij gebruiken vaak ook hun eigen taal.

Eten en drinken

In de restaurants van Nicaragua komt er weinig buitenlands voedsel voor. Over het algemeen bestaat het eten uit de meest gebruikelijke ingredienten van Midden Amerika, rijst, bonen en vlees. Een typisch Nicaraguaans gerecht is Gallo Pinto en bestaat uit rijst met bonen, geserveerd met eieren en quesillos (kaasjes). Aan de kust vindt men veel visgerechten en ook zijn er veel straatkraampjes die lokale lekkernijen verkopen. Water uit de kraan is niet drinkbaar en er wordt geadviseerd om flessen mineraal water te kopen.

Let op: ijsklontjes worden vaak van leidingwater gemaakt.

Fooien, bedelen en afdingen

Het geven van fooien is nooit verplicht maar worden wel zeer gewaardeerd. Hoewel in restaurants gewoonlijk het fooi al bij de rekening is inbegrepen, word er wel gerekend op extra fooi. In kleine restaurants is dit rond de 5 - 10% en in grote restaurants 10 - 15%. Naast restaurants rekenen kamermeisjes (halve euro p.d.), chauffeurs (USD 2 p.p.p.d.), gidsen (USD 3 p.p.p.d), parkeerwachters etc. ook op een fooi. Uiteraard zijn deze bedragen een richtlijn en kunt u dit zelf aanpassen na de service die geboden word.

Flora en Fauna

Het beschermde regenwoud in het wat moeilijk bereikbare oosten van het land bevat een overvloed aan diersoorten, maar ook dichterbij de bewoonde wereld zijn er natuurreservaten met een uitzonderlijke rijkdom aan flora & fauna. In Nicaragua leven onder andere panterkatten, wrattenzwijnen, poema's, jaguars, luiaards en slingerapen. Ook vele vogelsoorten bivakkeren in Nicaragua, zoals de kolibrie, de guardabarranco (nationale vogel), de rode specht en de quetzal. De quetzal is overigens de heilige vogel van de Maya's.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl