Praktische landinformatie Guatemala

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Guatemala-stad
Beste reisperiode: November - April
Afstand vanaf Nederland: Ongeveer 18 uur met min. 1 overstap
Talen: Spaans en Maya talen
Zeden, gewoontes en religie: Rooms-Katholiek en Protestants
Tijdverschil: GMT -7, tijdens onze zomertijd is dit verschil GMT -8
Telefooncode: +502
Alarmnummers: Politie: 110 Ambulance: 123 Brandweer: 123
Voltage: 110 / 120 volt
Stekker: Stekker met twee platte polen
Munteenheid: Quetzal (GTQ)

Klimaat

Guatemala heeft een tropisch klimaat met hier en daar grote verschillen in temperatuur door de invloed van de zee en het gebergte. Het kent een droog seizoen (oktober tot mei) en een seizoen met veel neerslag (mei tot oktober). Aan de kust is het tropisch warm met overdag temperaturen van rond de 30 graden, maar in het hoogland is het gedurende de dag heerlijk koel met temperaturen van rond de 22 graden.

Talen

Spaans is de officiële taal van Guatemala, daarnaast worden er nog vele inheemse talen gesproken. Begin 2010 besloot de Guatemalteekse overheid dat alle scholen over heel het land in alle leerjaren een taalles moeten geven in het Maya dialect dat in het geografische departement van de school wordt gesproken.

Valuta

Pinnen/geld wisselen
Over het algemeen is het mogelijk om in grotere steden te pinnen, waaronder Antigua. Bij banken en officiële wisselkantoren in de grote steden en op de luchthaven is er de mogelijkheid geld te wisselen. Het is handig om voorafgaand aan de reis voor de zekerheid even te checken of er in Guatemala gebruik kan worden gemaakt van uw pinpas. Toch wordt er aangeraden contant geld op zak te hebben, wanneer er dan niet gepint kan worden, veroorzaakt dit geen probleem (ook is er vaak een gebrek aan wisselgeld, het is dan ook handig om alleen kleine coupures mee te nemen).

Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Indien een feestdag in het weekend valt zijn deze instanties vaak de volgende maandag gesloten.

Creditcard
Met een Visa of Mastercard kan er bij veel banken geld gehaald worden, tegen provisiekosten van ca. €4,-. Alleen bij grote hotels, restaurants en winkels worden creditcards geaccepteerd, het is dan ook aan te raden om contant geld op zak te hebben. Het is handig om voorafgaand aan de reis voor de zekerheid even te checken of er in Guatemala gebruik kan worden gemaakt van uw creditcard.

Gezondheid

Voor vragen over vaccinaties dient er contact opgenomen te worden met de huisarts, de plaatselijke GG&GD of het havenziekenhuis in Amsterdam of Rotterdam.

Reisdocumenten

Paspoort
Het paspoort moet minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig zijn. Wanneer u via de Verenigde Staten vliegt, dient uw paspoort "machine readable" te zijn.


Visum

Een visum is niet nodig.

Feestdagen

Maart/april Semana Santa, Heilige week, dit is de week voor Pasen
1 Mei Dia del Trabajo, Dag van de Arbeid
Juni Corpus Christi, de 9de donderdag na Pasen
30 Juni Dia del Ejercito, Dag van het Leger (Revolucion de 1871)
15 September Dia de la Independencia, Onafhankelijkheidsdag (1821)
20 Oktober Revolucion de 1944
1 November Dia de Todos los Santos, Dia de los Muertes, Allerheiligen, Allerzielen. La Corrida de Caballos, paardenraces in Totos. Santos Cuchumatan. Los Barriletes Gigantes, reuzenvliegers in Sumpango en Santiago Sacatepequez.
19 November Fiesta Garifuna, Livingston
7 December Verbranding van de duivel
12 December Viering Virgen de Guadalupe, de heilige maagd Maria
25 December Navidad, Kerstmis
31 December Oudjaarsdag
1 Januari Auo Nuevo, Nieuwjaar

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Guatemala terug te vinden.

Het reizen door Zuid-Amerika heeft niet altijd het imago van "veilig". Maar Guatemala is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een relatief veilig land. Er is voor Nederlandse begrippen relatief veel politie op straat aanwezig, hierdoor wordt de veiligheid nog beter bewaakt en krijgen criminelen vrijwel geen kans. Het blijft raadzaam om in openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers. En zoals voor de meeste landen geldt is het niet aan te raden om 's avonds alleen de straat op te gaan.

Bevolkingsgroepen

Guatemala heeft ruim 14 miljoen inwoners, waarvan 55% afstamt van de oorspronkelijke Maya bevolking. De overige bevolking heeft grotendeels een Spaans-Indiaanse afkomst en in de Caribische kuststreek wonen veel mensen van Afrikaans-Indiaanse afkomst. Het merendeel van de bevolking is Rooms-Katholiek, slechts enkele indianen zijn het Mayageloof trouw gebleven.

Kleding

Voor in de bergen zijn goede wandelschoenen of sandalen een must, ook regenkleding kan goed van pas komen. Omdat het in de bergen wat fris kan zijn, met name in de avond en de vroege ochtend, is het aan te raden een warme trui mee te nemen. In de tropen is juist luchtige, katoenen of linnen kleding het fijnst. In het binnenland is het vaak gepast om kleding te dragen waarbij de knieën en schouders bedekt zijn. Wanneer er een tempel of iets dergelijks bezocht wordt dan wordt het dragen van een lange broek en lange mouwen gewaardeerd.

Eten en drinken

Het kraanwater is hier niet drinkbaar, daarom is het aan te raden water uit flessen te gebruiken. Let op: ijsklontjes worden vaak van leidingwater gemaakt. Ook raden wij u aan het eten goed te koken of te bakken, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Ook is het belangrijk bij fruit om dit eerst even te wassen met flessen water.

De keuken van Guatemala heeft veel overeenkomsten met die van Mexico. Kip, mais en vlees worden er dan ook veel gegeten. Enkele typische gerechten zijn bv. de pittige kalkoensoep (Kakik), kip in groene tomatensaus (Jocon) en gestoomd vlees in pikante saus (Subanik). Daarnaast zijn taco's en tortilla's erg populair in Guatemala.

U kunt een tussendoortje kopen bij de straatstalletjes, maar de maag van de toerist is er vaak niet tegen bestand!

Fooien, bedelen en afdingen

Het geven van fooien is nooit verplicht maar worden wel zeer gewaardeerd. Hoewel in restaurants soms de fooi al bij de rekening is inbegrepen, word er wel gerekend op extra fooi. In kleine restaurants is dit rond de 5 - 10% en in grote restaurants 10 - 15%. Naast restaurants rekenen kamermeisjes (halve euro p.d.), chauffeurs (USD 2 p.p.p.d.), gidsen (USD 3 p.p.p.d), parkeerwachters etc. ook op een fooi. Uiteraard zijn deze bedragen een richtlijn en kunt u dit zelf aanpassen naar de service die geboden word.

Flora en Fauna

Met meer dan 7000 plantensoorten en zo'n 600 orchideeën soorten, waarvan 200 inheemse soorten, is Guatemala een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het hoogland bestaat voor het grootste deel uit naaldbomen terwijl de flora in het tropisch regenwoud zeer divers is. Zo groeit hier bijvoorbeeld de "Ceiba", deze boom wordt door de Maya's als symbool van de kosmos beschouwd, en zijn er veel plantages waar bananen-, palm- en rubberbomen groeien. In de jungle leven verschillende soorten dieren zoals, apen, gordeldieren, neusbeertjes, ocelotten en puma's. Vogelliefhebbers komen hier ook aan hun trekken met de 900 soorten vogels die hier leven, waaronder de bonte ara, de zwart gele toekan en vlinders met prachtige kleuren.

Fotografie

Het fotograferen of filmen nabij of van militaire en/of regeringsgebouwen is verboden. Bij het fotograferen van mensen wordt geadviseerd altijd eerst toestemming te vragen en het antwoord te respecteren.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl