Praktische landinformatie Cuba

'Koningin van de Antillen'

Algemene landinformatie

Hoofdstad: Havana
Beste reisperiode: Het tropisch klimaat zorgt ervoor dat Cuba het hele jaar door geschikt is om te bezoeken. De beste reistijd voor rondritten is van november tot en met april, wanneer er weinig regen valt en de temperaturen aangenaam zijn. Van mei tot en met oktober valt er meer regen, al zijn dat vaak alleen (tropische)buien. Temperaturen kunnen oplopen tot boven de 30˚C. September en oktober staan bekend om orkanen die eens in de zoveel jaar over het eiland razen.
Afstand vanaf Nederland: ruim 7640 km.
Reistijd: Er is drie tot viermaal per week een directe vlucht Amsterdam - Havana met de KLM die er ruim tien uur over doet.
Talen: Spaans
Zeden, gewoontes en religie: Als gevolg van de geschiedenis bestaan er in Cuba verschillende religies naast elkaar. De Spanjaarden brachten het Rooms-Katholicisme mee en de Afrikaanse slaven hun eigen cultussen. Het meest verbreide Afrikaanse geloof is Santeria van de Yorubaslaven uit Nigeria. Om hun goden te kunnen aanbidden tegen de Spaanse onderdrukking in, lieten zij deze samenvallen met de Rooms-Katholieke Heiligen. Door de jaren heen zijn de twee religies sterk verweven geraakt.
Tijdverschil: Op Cuba is het zes uur vroeger dan in Nederland.
Telefooncode: + (00) 53
Alarmnummers: Ambulance en Eerste Hulp: 104, Politie: 106, Brandweer: 105
Voltage: 110 volt. De betere en/of nieuwere hotels beschikken vaak ook over 220 volt en Europese stopcontacten.
Stekker: Dezelfde stekker als in de Verenigde Staten, dus met twee smalle platte pinnen.
Munteenheid: De munteenheid is de Peso. Er zijn twee soorten Pesos: de Peso Cubano of CUP waarmee de Cubanen zelf betalen en de Peso Convertible of CUC waarmee de buitenlanders geacht worden te betalen.
Koers: Het teken voor de Peso is hetzelfde als het dollarteken. $100 (CUC) is ongeveer 3,30 en 10,= is ruim $300 (CUC). De Peso Cubano is vele malen minder waard.
Luchthaven: Jos Marti International Airport, luchthavencode: HAV
Nationale feestdagen: Zie onderstaand

Geografie

Er zijn drie belangrijke bergketens, de Sierra de los rganos in het westen, de Sierra del Escambray in het midden en de Sierra Maestra in het zuidoosten. De hellingen van de bergen zijn bedekt met loof- & naaldbomen, tropische planten en koffie- en cacaoplantages. Bijna 22% van het eiland is natuurreservaat. Naast bergen komen er veel vruchtbare laagvlakten voor beplant met onder andere suikerriet en fruitbomen. Vooral in het zuiden zijn er moerasgebieden en lagunes vol mangrovebossen. Oost-Cuba wordt overdekt door tropisch regenwoud. Tot slot met name aan de noordkust zijn er schitterende stranden met daar voor vele kleine eilandjes en koraalriffen in de fonkelende zee.

Klimaat

Cuba ligt in de Tropen en heeft dus een tropisch klimaat. In de beleving is het echter een subtropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 25˚C. Augustus is de warmste maand met geregeld temperaturen van boven de 30˚C en januari de koelste met gemiddeld 20˚C. Van november/december tot en met maart is het droog en aangenaam warm, ook op het strand al kan er af en toe een kortdurend koufrontje overtrekken (frentes frios). In de andere maanden, vooral in onze zomertijd kan het flink regenen en door de hoge luchtvochtigheid in de steden behoorlijk warm zijn. September en oktober zijn maanden waarin een orkaan kan opsteken.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen valt in de periode van november/december tot en met maart omdat dan het klimaat het meest aangenaam is. Ook de maanden juli en augustus vallen in het hoogseizoen om reden dat er Carnaval is en (nog) meer feestelijkheden dan de rest van het jaar.

Talen

In Cuba spreken ze Spaans, maar in een zekere afgeknotte vorm, dus niet geheel op dezelfde manier als bijvoorbeeld in Spanje. In de toeristische gebieden kunt u goed terecht met Engels, maar een woordje Spaans wordt zeer gewaardeerd.

Valuta

Cubanen verdienen Cubaanse Pesos (CUP) en betalen daarmee, toeristen gebruiken de Pesos Convertibles of CUC. Het pesoteken is $, soms uitgebreid tot CUC$ (CUC) dan wel $MN (CUP) ter onderscheiding van andere pesos en dollars. $100 is ongeveer 3,30 en 10,= is ruim $300. De Cubaanse Peso is veel minder waard. Dat betekent dus oppassen dat bij betalen met CUCs het wisselgeld ook in CUC is.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Cuba is goed, maar soms is er gebrek aan medische apparatuur en geneesmiddelen. Het is aan te raden een goede reisverzekering af te sluiten. Voor de Cubanen is de gezondheidszorg gratis, maar toeristen moeten vaak contant betalen. Inentingen zijn niet verplicht voor Cuba. Wel worden een DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Tot slot: er zijn geen giftige dieren, alvast n zorg minder.

Reisdocumenten

Voor Cuba ia een paspoort nodig dat bij vertrek uit Cuba nog tenminste zes maanden geldig is. Daarnaast is een doorreis- of terugreisticket verplicht, een visum of een toeristenkaart. Een toeristenkaart (Tarjeta del Turista) voldoet in plaats van een visum wanneer de reis via een touroperator is geboekt. Deze kaart wordt via de touroperator verstrekt. Een visum is eenvoudig 'on-line' te bestellen, bijvoorbeeld via de ANWB.

Feestdagen

1 en 2 januari: Da de la Revolucin (Dag van de Revolutie), 28 januari: geboortedag van Jos Mart (nationale held),
In juni: Festival de la Cultura Caribea, een Afro-Caribisch muziek- en dansfestival in de straten van Santiago,
26 juli: Dag van de Bestorming van de Moncada-kazerne door Fidel Castro (1953), tevens opmaat voor het Carnaval in Santiago,
28 juli: begin Carnaval in Havana,
8 oktober: sterfdag van Che Quevara, overal festiviteiten vooral in Santa Clara waar zijn Mausoleum is,
In november: Internationaal Muziekfestival in Varadero,
In december: Filmfestival in Havana.

Veiligheid

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de actuele reisinformatie over Cuba terug te vinden.

De veiligheid is goed te noemen, maar draag liever geen opzichtige dure sieraden. En verder de gewone veiligheid in acht nemen waar het gaat om tassen, waardevolle documenten en artikelen. De betere hotels hebben kluisjes op de kamers.

Bevolkingsgroepen

De Cubanen nu zijn een smeltkroes van oorspronkelijke bewoners, slaven uit Afrika, gestrande piraten, Chinese gastarbeiders en Europese kolonialisten. Er wordt wel gezegd dat in Cuba niemand echt blank is en niemand echt zwart. Heel bijzonder is dat zij zich verbonden voelen in hun trots om Cubaan te zijn.

Eten en drinken

Een echte Cubaanse keuken bestaat eigenlijk niet; het is meer een smeltkroes van ingredinten uit de keukens van al die volken die op Cuba zijn samengekomen. De meeste restaurants zijn staatsrestaurants en daar zult u geen haute cuisine aantreffen. De laatste jaren zijn particuliere initiatieven mogelijk, de zogenaamde 'Paladares' waar het eten meer verrassend is. In Cuba houdt men van de combinatie bonen met rijst (Moren en Christenen), gefrituurde bananen en mierzoete toetjes.

Fooien, bedelen en afdingen

Obers, gidsen, bus- en taxichauffeurs verwachten een fooi van circa 10%. Kleine fooien in hotels en bars kunnen ervoor zorgen dat de dienstverlening toeneemt.

Flora en Fauna

Karakteristiek voor het landschap zijn de vele soorten palmbomen, samen met de pijnbomen in de bergachtige streken en de kapokbomen op de vlakten. Bloeiende Hibiscus, Bougainvilles en de Flamboyant zorgen voor kleur tussen het weelderige groen. Verder groeien er vele soorten orchideen en de witte Mariposa, Cuba's nationale bloem. Wat de fauna betreft, moet gezegd worden dat Cuba een zeer rijk en bijzonder vogelleven kent. Hier leeft onder andere de allerkleinste kolibri: de Zunzuncito.

Internet

Breedband internet is nauwelijks beschikbaar. Er zijn niet veel cybercafs of andere openbare gelegenheden die Internet aanbieden. In de betere hotels zijn wel mogelijkheden tot Internet, maar niet altijd even snel en efficint.

   Zijtak 15, 1251 RR Laren - Tel: 035 - 53 17 499 - E-mail: info@angelitravel.nl